Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 26.03.2015 року у справі №916/3565/14

Постанова ВГСУ від 26.03.2015 року у справі №916/3565/14

27.02.2017
Автор:
Переглядів : 175

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 березня 2015 року Справа № 916/3565/14

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Коробенка Г.П. - головуючого (доповідач), Прокопанич Г.К., Шаргала В.І.розглянувши матеріали касаційної скарги товариства з обмеженою відповідальністю "Грімальді"на постановуОдеського апеляційного господарського суду від 02.02.2015у справігосподарського суду Одеської областіза позовомзаступника прокурора Приморського району м. Одеси в інтересах держави в особі Одеської міської радидотовариства з обмеженою відповідальністю "Грімальді"за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Департаменту комунальної власності Одеської міської ради простягнення 1 147 892,00 грн. за участю представників:

прокуратури: Збарих С.М. (прокурор Генеральної прокуратури України, посв. №028728),

позивача: Моджук І.О. (представник за дов. від 19.12.2014 № 352/исх-гс),

відповідача: не з'явився,

третьої особи: не з'явився

ВСТАНОВИВ:

Заступник прокурора Приморського району м. Одеси в інтересах держави в особі Одеської міської ради, звернувся до господарського суду Одеської області з позовною заявою про стягнення з ТОВ "Грімальді" 1 147 892,00 грн. збитків на користь Одеської міської ради.

Позовні вимоги мотивовані тим, що прокуратурою Приморського району м. Одеси за завданням прокуратури міста Одеси проведено перевірку щодо відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам та в ході перевірки встановлено, що відповідно до акту комісії з визначення розміру та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам від 30.05.2014, затвердженого рішенням виконавчого комітету Одеської міської ради від 12.06.2014 №109, станом на 30.05.2014 ТОВ "Грімальді" не виконано вимоги щодо оформлення документів на земельну ділянку, що розташована за адресою: м. Одеса, пляж "Ланжерон", 1а. Таким чином, позивач вважає, що ТОВ "Грімальді" є незаконним користувачем земельної ділянки площею 0,33 га, розташованої за вказаною адресою.

Рішенням господарського суду Одеської області від 06.10.2014 у справі №916/3565/14 у позові відмовлено.

Вказане судове рішення мотивовано відсутністю в діях відповідача протиправної поведінки, причинного зв'язку між протиправною поведінкою боржника та збитками, вини.

Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 02.02.2015 рішення господарського суду Одеської області від 06.10.2014 скасовано, в позов задоволено.

Не погоджуючись з прийнятою постановою, ТОВ "Грімальді" звернулось з касаційною скаргою до Вищого господарського суду України, в якій просить її скасувати, а рішення суду першої інстанції залишити в силі, мотивуючи скаргу тим, що оскаржуваний судовий акт винесений з неправильним застосуванням норм матеріального права.

Зокрема як зазначається скаржником:

- статтею 156 Земельного кодексу України не передбачено такої підстави настання цивільно-правової відповідальності у вигляді відшкодування збитків власникам землі і землекористувачам, у тому числі у вигляді неодержаних доходів, як неоформлення згідно із законом правовстановлюючих документів (договору оренди) фактичним землекористувачем;

- предметом правового регулювання норм ст.ст. 156, 157 Земельного кодексу України та Порядку визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам, затвердженого постановою КМ України від 19.04.1993 №284 є відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам, заподіяних внаслідок законного вилучення земельних ділянок на користь інших осіб, їх тимчасового зайняття такими користувачами та обумовленого цим неодержання власником (позивачем) доходів за час тимчасового невикористання земельної ділянки;

- для застосування при визначенні розміру збитків приписів Порядку, затвердженого постановою КМУ від 19.04.1993 №284, в даному спорі відсутня така ознака як тимчасове зайняття ТОВ "Грімальді" земельної ділянки площею 0, 33 га м. Одеса, пляж "Ланжерон", 1-А, позаяк за наявності права власності на об'єкти нерухомого майна на ній відповідач набув право користування земельною ділянкою згідно ст. 120 Земельного кодексу України;

- земельна ділянка площею 0, 2684 га в м. Одеса, пляж "Ланжерон", 1-А (як і земельна ділянка 0, 33 га) не є сформованою, державна реєстрація права власності на неї територіальної громади м. Одеси в особі Одеської міської ради не проводилась, отже вона не може бути об'єктом цивільних прав, у разі порушення яких можливе настання відповідальності за підставами, встановленими ст. 156 ЗК України, та у порядку ч.2 ст. 157 ЗК України (відповідно до постанови КМУ №284);

- збитки у формі упущеної вигоди, завдані безтитульним користуванням ТОВ "Грімальді" землею повинні доводитись з урахуванням положень ст.ст. 224, 225 ГК України, ст. 22 ЦК України на загальних підставах, не пов'язаних із застосуванням положень Порядку №284, ст.ст. 156, 157 Земельного кодексу України;

- несвоєчасне оформлення документів для укладення договору оренди земельної ділянки, сталось не з вини ТОВ "Грімальді";

- розрахунок збитків було здійснено з порушенням норм чинного законодавства, зокрема розмір збитків був нарахований виходячи з площі земельної ділянки 0, 33 га, коли міською радою було погоджено до відведення 0, 2684 га та не застосовано Методику визначення розміру шкоди, заподіяної внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття грунтовного покриву без спеціального дозволу, що затверджена Постановою Кабінету Міністрів України від 25.07.2007 № 963.

До суду касаційної інстанції надійшла заява ТОВ "Грімальді" про відкладення розгляду справи у зв'язку з відсутністю його представника (службове відрядження), яке не підлягає задоволенню, оскільки ТОВ "Грімальді" не позбавлений права і можливості забезпечити за необхідності участь у судовому засіданні іншого представника згідно ст. 28 ГПК України, з числа як своїх працівників, так і осіб, не пов'язаних з ним трудовими відносинами. Доказів щодо неможливості такої заміни представника, і неможливості розгляду справи без участі представника суду не надано.

Колегія суддів, приймаючи до уваги межі перегляду справи в касаційній інстанції, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування норм матеріального та процесуального права при винесенні оспорюваного судового акту, знаходить необхідним касаційну скаргу залишити без задоволення, враховуючи наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, 11.08.2006 між ТОВ "Надія" (Продавець) та ТОВ "Грімальді" (Покупець) було укладено договір купівлі-продажу, згідно п.1. якого, ТОВ "Надія" продало, а ТОВ "Грімальді" купило нежитлову будівлю кафе "Хуторок", що знаходиться в місті Одеса, парк ім. Т.Г. Шевченка, пляж "Ланжерон" будинок під номером "Один", та в цілому складається з 37 приміщень, основною площею 502,9 кв.м., загальною площею 561,6 кв.м. (надалі нерухомість).

Рішенням Одеської міської ради №2315-V від 22.01.2008 було надано ТОВ "Грімальді" згоду на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду, орієнтованою площею 0,33 га в Приморському районі за адресою: м. Одеса, пляж "Ланжерон", 1-А, для експлуатації будівлі кафе, літнього та дитячого майданчиків і благоустрою території.

Актом перевірки дотримання вимог земельного законодавства ТОВ "Грімальді" №67 від 23.05.2014, складеним посадовими особами відділу самоврядного контролю за використанням і охороною земель та дотриманням земельного законодавства Управління земельних ресурсів Департаменту комунальної власності Одеської міської ради при обстеженні земельної ділянки за адресою м. Одеса, пляж "Ланжерон", 1-А, встановлено, що земельна ділянка площею 3288 кв.м. використовується ТОВ "Грімальді" для експлуатації та обслуговування ресторану "Хутарок", документи, що посвідчують право власності чи користування земельною ділянкою у товариства відсутні, що є порушенням вимог ст.ст. 125, 126 Земельного кодексу України.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст