Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 26.01.2016 року у справі №910/28985/14

Постанова ВГСУ від 26.01.2016 року у справі №910/28985/14

13.02.2017
Автор:
Переглядів : 163

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 січня 2016 року Справа № 910/28985/14

Вищий господарський суд України в складі колегії суддів:

Овечкін В.Е. - головуючого, Корнілова Ж.О., Чернов Є.В.за участю представників: позивача першого відповідача розглянувши касаційну скаргу Куц А.В. Свербиус М.Е. Товариства з обмеженою відповідальністю "Юскутум"на постановуКиївського апеляційного господарського суду від 21.09.2015 рокуу справі№ 910/28985/14 господарського суду міста Києваза позовомТовариства з обмеженою відповідальністю "Юскутум"до третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача-1Департаменту економіки та інвестицій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) Головного управління Державної казначейської служби України в місті Києві Київська міська державна адміністраціяпростягнення 627254,00грн. та зобов'язання вчинити дії В С Т А Н О В И В:

Рішенням господарського суду міста Києва від 16.02.2015 р. (суддя Яковенко А.В.) позовні вимоги задоволено частково, стягнуто з Департаменту економіки та інвестиції виконавчого органу Київської міської ради на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮСКУТУМ" заборгованість за Договором №Право/2012-2 від 08.11.2012 у розмірі 627 254,00 грн., судові витрати у розмірі 12 545,08 грн.

В решті позову відмовлено.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 21.09.2015 р. (судді: Зеленін В.О., Ткаченко Б.О., Синиця О.Ф.) рішення господарського суду міста Києва від 16.02.2015 р. скасовано.

Прийнято нове рішення, яким у позові до Департаменту економіки та інвестиції виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) відмовити повністю.

Припинено провадження у справі в частині вимог до Головного управлінням Державної казначейської служби України в м. Києві.

Позивач в касаційній скарзі просить постанову апеляційного господарського суду скасувати з підстав неправильного застосування норм матеріального та порушення норм процесуального права, позов задовольнити.

Скаржник вважає, що суд неправильно застосував ст. 2 Бюджетного кодексу України, ст. 4 Закону України "Про здійснення державних закупівель", оскільки неправильно витлумачив відмову у здійсненні реєстрації бюджетного зобов'язання як відсутність бюджетного фінансування та зобов'язання з оплати наданих послуг. Суд неправильно застосував ст.ст. 173, 174, 193, 198 ГК України, ст.ст. 11, 509, 526 ЦК України, оскільки закон не передбачає, що у зв'язку з відмовою у реєстрації бюджетного зобов'язання не настало зобов'язання здійснити розрахунок за договором. Судом порушено ст.ст. 34, 43 ГПК України, оскільки неправомірно не врахував докази на підтвердження факту надання послуг, безпідставно дійшовши висновку про недоведеність цього факту. Суд порушив ст. 12 ГПК України, оскільки за предметом позовних вимог даний спір підлягає розгляду господарським судом.

Департамент економіки та інвестицій виконавчого органу Київської міської ради у відзиві на касаційну скаргу проти доводів скарги заперечив з тих підстав, що другим відповідачем було відмовлено у реєстрації бюджетних фінансових зобов'язань з оплати наданих послуг, а відповідно до п. 3.6 наказу Міністерства фінансів України від 24.01.2012 р. № 44 бюджетні фінансові зобов'язання не погашені в кінці бюджетного періоду, (які не зареєстровані в ГУДКСУ) які не є кредиторською заборгованістю знімаються з обліку, тому у департаменту не було правових підстав для сплати коштів позивачу; просить залишити касаційну скаргу позивача без задоволення, а постанову апеляційного господарського суду без зміни.

Вищий господарський суд України, розглянувши доводи касаційної скарги, заслухавши представників учасників судового процесу, що взяли участь в судовому засіданні, приходить до висновку, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 08.11.2012 на підставі проведеної процедури державної закупівлі між позивачем - Товариством з обмеженою відповідальністю "ЮСКУТУМ", як Виконавцем, та Головним управлінням економіки та інвестицій виконавчого органу Київського міської ради (Київської міської державної адміністрації), правонаступником якого є відповідач - Департамент економіки та інвестицій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), як Замовником, укладено Договір №Право/2012-2 про закупівлю юридичних послуг в галузі права за державні кошти (далі - Договір).

Відповідно до п. 1.1. Договору Виконавець зобов'язується протягом дії останнього надавати Замовникові послуги в галузі права, зазначені в п. 1.2. цього Договору (далі - Послуги), а Замовник - прийняти і оплатити такі Послуги.

У пункті 1.2. Договору затверджено найменуваня/перелік послуг в галузі права, що надаються за Договором:

- усне консультування Замовника з питань застосування чинного законодавства України стосовно міжнародного, адміністративного, господарського та корпоративного права, права інтелектуальної власності, трудового, цивільного та інших галузей права;

- підготовка юридичних висновків, довідок, проектів листів та інших документів (письмова консультація) з питань господарського, адміністративного, міжнародного, та корпоративного права, права інтелектуальної власності;

- підготовка проектів угод, позовних заяв, скарг, клопотань та інших документів юридичного характеру з питань господарського, адміністративного, міжнародного та корпоративного права, права інтелектуальної власності, з питань трудового, цивільного та інших галузей права;

- подача позовних заяв, скарг, клопотань та інших документів юридичного характеру до органів державної влади, органів місцевого масоврядування, судових інстанцій, підприємств, установ та інших організацій;

- проведення юридичної експертизи міжнародних документів юридичного характеру;

- представництво інтересів Замовника в усіх судових інстанціях України з питань міжнародного, господарського та корпоративного права, права інтелектуальної власності, з питань адміністративного права, з питань трудового, цивільного та інших галузей права шляхом участі представників Виконавця у судових процесах (в тому числі ознайомлення з матеріалами справи);

- участь спеціалістів Виконавця у переговорах з питань міжнародного, господарського та корпоративного права, права інтелектуальної власності, з питань трудового, цивільного та інших галузей права;

- представництво інтересів Замовника в органах юстиції України;

- представництво інтересів та ведення судових справ Замовника в усіх судових установах України.

Сторони погодили, що ціна Договору становить 744 128,00 грн., в тому числі ПДВ 124 021,33 грн. (п. 3.1. Договору).

Згідно із п. 4.1. Договору розрахунки за надані Послуги проводяться наступним чином:

- після виконання доручення Замовника, з питань надання Послуг, представники Виконавця готують звіт про виконану роботу, де зазначається вид та обсяг наданих послуг, кількість відпрацьованих годин, кількість представників Виконавця, ціна, прізвище уповноваженої особи Замовника, від якої отримано замовлення на надання Послуг, та інша додаткова інформація за вимогою Замовника (далі - Звіт);

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст