Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 26.01.2016 року у справі №910/11320/13

Постанова ВГСУ від 26.01.2016 року у справі №910/11320/13

13.02.2017
Автор:
Переглядів : 224

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 січня 2016 року Справа № 910/11320/13

Вищий господарський суд України у складі: суддя Львов Б.Ю. (доповідач) - головуючий, судді Палій В.В. і Прокопанич Г.К.,

розглянувши касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Українська музична видавнича група", м. Київ,

на рішення господарського суду міста Києва від 26.05.2015

та постанову Київського апеляційного господарського суду від 15.09.2015

зі справи № 910/11320/13

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Українська музична видавнича група" (далі - Товариство)

до товариства з обмеженою відповідальністю "Міжнародна комерційна телерадіокомпанія" (ICTV; далі - Телерадіокомпанія), м. Київ,

про виплату компенсації за порушення виключних майнових авторських прав у розмірі 91 760 грн.,

за участю представників сторін:

позивача - Брунь Ю.І.,

відповідача - Успенської Г.С.,

з оголошенням перерви в судовому засіданні з 19.01.2016 по 26.01.2016,

ВСТАНОВИВ:

Товариство звернулося до господарського суду міста Києва з позовом про стягнення з Телерадіокомпанії 91 760 грн. компенсації за порушення майнових авторських прав.

Позовні вимоги з посиланням на приписи статей 1, 7, 15, 21-25, 31-33, 35, 50-52, 53 Закону України від 23.12.1993 № 3792-XII "Про авторське право і суміжні права" (далі - Закон № 3792) та статей 418, 424, 432, 435, 440, 441, 443, 445 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) мотивовано неправомірним (без надання відповідного дозволу) включенням Телерадіокомпанією до телепередачі "Козирне життя" від 28.10.2012 музичних творів (зокрема пісень: "ІНФОРМАЦІЯ_1", автор тексту ОСОБА_4, автор музики ОСОБА_5; "ІНФОРМАЦІЯ_2", автор тексту ОСОБА_6, автор музики ОСОБА_7; "ІНФОРМАЦІЯ_3", автор музики і тексту ОСОБА_5; "ІНФОРМАЦІЯ_4", автор музики і тексту ОСОБА_9) та її розміщенням і доведенням до загального відома на офіційному інтернет-сайті відповідача.

Справа неодноразово розглядалася господарськими судами.

Рішенням господарського суду міста Києва від 26.05.2015 (суддя Гумега О.В.), залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 15.09.2015 (колегія суддів у складі: Шипко В.В. - головуючий суддя, судді Зеленін В.О., Чорногуз М.Г.), у задоволенні позову відмовлено повністю.

Прийняті зі справи судові рішення з посиланням на приписи статей 418, 420, 433, 435, 440, 441, 443, 445 ЦК України та статей 1, 9, 15, 21, 31 Закону № 3792 мотивовано тим, що у телепередачі "Козирне життя" мало місце використання спірних творів лише у вигляді цитат (коротких уривків) з опублікованих творів.

У касаційній скарзі до Вищого господарського суду України Товариство просить рішення місцевого та постанову апеляційного господарських судів зі справи скасувати внаслідок їх прийняття з порушенням норм матеріального і процесуального права та прийняти нове рішення про задоволення позову.

Телерадіокомпанія подала відзив на касаційну скаргу, в якому зазначила про безпідставність її доводів та просила рішення місцевого та постанову апеляційного господарських судів зі справи залишити без змін, а скаргу - без задоволення.

Учасників судового процесу відповідно до статті 1114 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) належним чином повідомлено про час і місце розгляду касаційної скарги.

Перевіривши повноту встановлення попередніми судовими інстанціями обставин справи та правильність застосування ними норм матеріального і процесуального права, заслухавши представників Товариства та Телерадіокомпанії, Вищий господарський суд України дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення касаційної скарги з урахуванням такого.

Місцевим та апеляційним господарськими судами у справі встановлено, що:

- 31.12.2010 Товариством (ліцензіат) і товариством з обмеженою відповідальністю "Первое музыкальное издательство" (ліцензіар; далі - ТОВ "Первое музыкальное издательство") укладено договір про надання виключної ліцензії (субліцензійний договір) № ПМИсуб 01/11-Укр (далі - Договір), за умовами якого ліцензіар надає, а ліцензіат набуває на строк та в межах території (а) право використання творів, які зазначені у каталозі, на умовах виключної ліцензії та (б) право використання фонограм, які зазначені у каталозі, на умовах виключної ліцензії, що означає право ліцензіата на власний розсуд використовувати, дозволяти або забороняти використання третім особам творів та фонограм наступними способами: відтворення і розповсюдження на будь-яких видах носіїв, в тому числі шляхом розповсюдження в цифровому форматі по локальним мережам та у всесвітній мережі Інтернет; імпорт екземплярів для розповсюдження носіїв, що містять згадані твори та/або фонограми, в тому числі екземплярів, виготовлених з дозволу ліцензіара; включення та/або використання у складі будь-яких складних об'єктів, в тому числі у складі аудіовізуальних творів (синхронізація); переробка, аранжування чи інші подібні зміни творів; переклад творів на офіційні мови, затверджені на території; публічне виконання на концертах вживу та за допомогою технічних засобів (публічне виконання); публічне сповіщення для загального відома шляхом передачі в ефір та/або наступній передачі в ефір, сповіщення по кабелю, проводам або за допомогою аналогічних засобів (публічне сповіщення); доведення до загального відома, тобто надання доступу до твору, фонограми, відеокліпу будь-якій особі з будь-якого місця і в будь-який час, за вибором такої особи (доведення до загального відома);

- відповідно до пункту 1 Договору: твір - це результат творчої праці автора(ів) - музичний твір з текстом або без такого, фотографічний, образотворчий або літературний твір тощо; фонограма - звукозапис, що містить виконання будь-якого окремого музикального твору тощо; відеокліп - аудіовізуальний твір, що складається із зафіксованої серії послідовних кадрів у супроводі фонограми.

- згідно з пунктом 1.7 Договору територією дії вищевказаних виключних прав позивача є територія України;

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст