Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 25.01.2017 року у справі №906/456/16

Постанова ВГСУ від 25.01.2017 року у справі №906/456/16

03.02.2017
Автор:
Переглядів : 297

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 січня 2017 року Справа № 906/456/16

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого судді: Картере В.І. (доповідач),

суддів: Євсікова О.О.,

Кролевець О.А.

за участю представників:

ОСОБА_2 - не з'явився,

Товариства з додатковою відповідальністю фабрика "Восход" - не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Товариства з додатковою відповідальністю фабрика "Восход"

на постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 06.09.2016

та на рішення господарського суду Житомирської області від 16.06.2016

у справі № 906/456/16

за позовом ОСОБА_2

до Товариства з додатковою відповідальністю фабрика "Восход"

про визнання недійсними рішень загальних зборів учасників від 25.04.2016

ВСТАНОВИВ:

У травні 2016 року ОСОБА_2 (надалі - ОСОБА_2) звернувся до господарського суду Житомирської області з позовом до Товариства з додатковою відповідальністю фабрика "Восход" про визнання недійсними рішень загальних зборів учасників Товариства з додатковою відповідальністю фабрика "Восход", які оформлені протоколом № 1 від 25.04.2016.

Рішенням господарського суду Житомирської області від 16.06.2016 (суддя Шніт А.В.), залишеним без змін постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 06.09.2016 (колегія суддів у складі: суддя Розізнана І.В. - головуючий, судді: Гудак А.В., Сініцина Л.М.), позов задоволено: визнано недійсними рішення загальних зборів учасників Товариства з додатковою відповідальністю фабрика "Восход", які оформлені протоколом № 1 від 25.04.2016.

У касаційній скарзі Товариство з додатковою відповідальністю фабрика "Восход" (надалі - ТДВ фабрика "Восход") просить суд скасувати рішення господарського суду Житомирської області від 16.06.2016 та постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 06.09.2016, та прийняти нову постанову, якою відмовити у задоволенні позову ОСОБА_2 до ТДВ фабрика "Восход" про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників, посилаючись при цьому на порушення та неправильне застосування господарськими судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права.

Зокрема, заявник вказує, що норма ч. 1 ст. 60 Закону України "Про господарські товариства" встановлює імперативний припис щодо розміру відсотків, що складають кворум на загальних зборах товариства та містить вимогу, яка не передбачає відхилень та/або множинного трактування, що було проігноровано судами в оскаржуваних рішенні та постанові. При цьому, відповідач підкреслює, що ч. 2 ст. 60 Закону України "Про господарські товариства" містить право, а не обов'язок товариства встановити інший відсоток голосів учасників, за умови присутності яких загальні збори вважатимуться повноважними, а тому необґрунтованими та незаконними є посилання судів на верховенство статуту товариства над законом.

Також, на думку ТДВ фабрика "Восход", задоволення позовних вимог ОСОБА_2 про визнання недійсним рішення зборів учасників призведе до порушення інтересів інших учасників товариства.

До початку розгляду касаційної скарги до Вищого господарського суду України від відповідача надійшло клопотання про відкладення розгляду справи у зв'язку з неможливістю забезпечити присутність свого представника в судовому засіданні, призначеному у даній справі на 25.01.2017 через відрядження директора та зайнятістю в іншій справі.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 77 ГПК України господарський суд відкладає в межах строків, встановлених статтею 69 цього Кодексу, розгляд справи, коли за якихось обставин спір не може бути вирішено в даному засіданні. Такими обставинами, зокрема, є нез'явлення в засідання представників сторін, інших учасників судового процесу.

Отже, у випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

Вищий господарський суд України звертає увагу на те, що в силу наданих ст. 1117 ГПК України повноважень, суд касаційної інстанції не має права досліджувати докази, збирати нові, тощо, а перевіряє судові рішення виключно на дотримання судами при їх прийнятті норм матеріального та процесуального права.

З доданої до клопотання про відкладення розгляду справи довіреності від 20.01.2017 вбачається, що товариством видано довіреність на двох представників, кожен з яких діє окремо; ухвалою про призначення даної справи до розгляду від 26.12.2016 сторони попереджалися про те, що нез'явлення їх представників у судове засідання не є безумовною підставою для відкладення розгляду справи

Відповідно до інформації, яка мітиться на офіційному сайті УДППЗ "Укрпошта" on-line сервіс "Відстеження пересилання поштових відправлень", рекомендоване повідомлення з ідентифікатором внутрішнього поштового відправлення під № 0101611105712 (адресоване ТДВ фабрика "Восход") вручено адресату за довіреністю 31.12.2016, тобто учасник процесу був завчасно повідомлений про час та місце розгляду справи та про правові наслідки нез'явлення у судове засідання.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст