Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 24.11.2015 року у справі №6/312-5

Постанова ВГСУ від 24.11.2015 року у справі №6/312-5

27.02.2017
Автор:
Переглядів : 156

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 листопада 2015 року Справа № 6/312-5

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого: суддів:Малетича М.М., Круглікової К.С. (доповідач), Мамонтової О.М. розглянувши касаційну скаргуІвано-Франківської обласної спілки споживчих товариств на постановуЛьвівського апеляційного господарського суду від 22.04.2015у справі№ 6/312-5 господарського суду Івано-Франківської областіза позовомІвано-Франківської міської радидо третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Івано-Франківської обласної спілки споживчих товариств Товариство з обмеженою відповідальністю "Торговий сервіс" 1. Спільне підприємство "Івано-Франківський центральний ринок" 2. Центральна спілка споживчих товариств України (Укоопспілка) 3. Регіональне відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській області про та за зустрічним позовом до до співвідповідача за зустрічним позовом третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: про визнання права власності на майновий об'єкт Івано-Франківської обласної спілки споживчих товариств Івано-Франківської міської ради Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради Товариство з обмеженою відповідальністю "Торговий сервіс" 1. Спільне підприємство "Івано-Франківський центральний ринок" 2. Центральна спілка споживчих товариств України (Укоопспілка) 3.Регіональне відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській області визнання права власності на майновий об'єкт на майновий об'єкт та визнання недійсним рішення виконкому Івано-Франківської міськради "Про оформлення права власності" №268 від 23.07.2002

за участю представників сторін:

Івано-Франківської міської ради : не з'явився,

ТОВ "Торговий сервіс" : Ярицький Л.І.,

Спільного підприємства "Івано-Франківський центральний ринок" : не з'явився,

Центральної спілки споживчих товариств України (Укоопспілка) : Проценко Г.А. ,

Івано-Франківської обласної спілки споживчих товариств : не з'явився,

Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради: не з'явився,

Регіонального відділення Фонду державного майна України по Івано-Франківській області : не з'явився,

ВСТАНОВИВ:

Івано-Франківська міська рада у 2002 році звернулася до господарського суду Івано-Франківської області з позовом до Івано-Франківської обласної спілки споживчих товариств, третя особа Спільне підприємство "Івано-Франківський центральний ринок" про визнання права власності на майновий об'єкт - Івано-Франківський центральний ринок.

Івано-Франківська обласна спілка споживчих товариств звернулася до господарського суду Івано-Франківської області із зустрічною позовною заявою до Івано-Франківської міської ради, третя особа Спільне підприємство "Івано-Франківський центральний ринок" про визнання права власності на майновий об'єкт - Івано-Франківський центральний ринок.

Первісний позов про визнання права власності на майновий об'єкт - Івано-Франківський центральний ринок обґрунтовувався тим, що у 1989 році в м. Івано-Франківську було збудовано і введено в експлуатацію критий колгоспний ринок по вул. Будьонного (сьогодні - вул. Дністровська). Замовником по будівництву зазначеного об'єкта виступило управління капітального будівництва виконкому Івано-Франківської міської ради народних депутатів. Фінансування будівництва критого ринку здійснювалося за рахунок державних капіталовкладень по статті "Торгівля", п'яти відсоткових відрахувань від житлового будівництва, а також нецентралізованих коштів.

Рішенням виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради народних депутатів від 30.03.89 № 78 "Про затвердження актів державної комісії по прийманню в експлуатацію об'єктів житла" затверджено Акт Державної комісії по прийманню в експлуатацію критого колгоспного ринку.

Цим же рішенням було зобов'язано замовника - УКБ міськвиконкому - протягом одного місяця вирішити питання передачі критого ринку по вул. Будьонного на баланс центрального колгоспного ринку, який в той час згідно з п.2 рішення виконавчого комітету Івано-Франківської обласної ради від 05.05.87 "Про заходи щодо поліпшенню роботи колгоспних ринків" та актом приймання - передачі перебував у віданні Івано-Франківської облспоживспілки. Приміщення критого ринку було передано на баланс дирекції критого ринку авізо № 52 від 20.04.89 та № 125 від 23.11.89.

Передача приміщення критого ринку по вул. Дністровській, 5 у м. Івано-Франківську на баланс центрального колгоспного ринку Івано-Франківської облспоживспілки у 1989 році не спричинила зміни форми власності - державної. Вказані приміщення були передані Івано-Франківській облспоживспілці в експлуатацію, а не у власність, оскільки при передачі майна не було дотримано порядку, передбаченого ст. 91 Цивільного кодексу УРСР, п.п. 7,8,9 Положення про порядок передачі підприємств, об'єднань, організацій, будинків і споруд, затвердженого постановою Ради Міністрів СРСР від 16.10.79 та п.6 постанови Ради Міністрів Української РСР від 28.04.80 № 285 з однойменною назвою, згідно з якими передача спірного будинку у власність Івано-Франківської облспоживспілки могла відбутися з дозволу Івано-Франківського облвиконкому. Такого дозволу не було.

07.02.91 Верховною Радою Української РСР прийнятий Закон "Про власність", ст.ст. 31, 35 якого виділено у державній власності окрему форму власності - власність адміністративно-територіальних одиниць (комунальну власність). До числа об'єктів комунальної власності віднесено майно закладів торгівлі. За таких умов приміщення критого ринку по вул. Дністровській, 5 у м. Івано-Франківську є об'єктом власності територіальної громади м. Івано-Франківська.

Зустрічна вимога про належність спірного майна на праві власності Івано-Франківській облспоживспілці обґрунтовувалася тим, що його передача була проведена на підставі постанови ЦК КПРС і Ради Міністрів СРСР від 26.02.87 № 256 "Про заходи щодо поліпшення роботи колгоспних ринків" та згідно з чинним на той час законодавством, а саме, відповідно до ст. 91 Цивільного кодексу УРСР, Положення "Про порядок передачі підприємств, об'єднань, організацій, установ, будинків і споруд", затвердженого постановою Ради Міністрів СРСР від 16.10.79 № 940 та одноіменною постановою Ради Міністрів УРСР від 28.04.80 № 285.

Зазначені постанови встановлювали оплатний порядок передачі майна при зміні форми власності, однак безоплатно могло передаватися майно кооперативним та іншим громадським організаціям у разі неможливості передати їх у встановленому порядку. Так як постанова "Про заходи щодо поліпшення роботи колгоспних ринків" містить в собі посилання на безоплатну передачу майна (колгоспних ринків) у відання системи споживчої кооперації, то таку передачу слід розуміти як виняткову при відсутності можливості передати в інший спосіб.

Крім того, облспоживспілкою заявлено клопотання про визнання недійсним рішення Івано-Франківського виконавчого комітету міської ради № 268 від 23.07.2002 "Про оформлення права власності", за яким право власності на колгоспний ринок оформлено на Івано-Франківську міську раду.

Спір розглядався судами неодноразово.

Так, рішенням господарського суду Івано-Франківської області від 29.05.2003 спірна будова ринку визнана спільною частковою власністю територіальної громади міста в особі Івано-Франківської міської ради та Івано-Франківської облспоживспілки.

Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 02.10.2003 апеляційна скарга задоволена частково, право власності на критий ринок по вул. Будьонного (Дністровський),5 у м.Івано-Франківську визнано за територіальною громадою м.Івано-Франківськ, у задоволенні зустрічних вимог про визнання права власності за облспоживспілкою відмовлено, в іншій частині заявлені вимоги залишені без розгляду.

Постановою Вищого господарського суду від 03.02.2004 касаційну скаргу Івано-Франківської обласної спілки споживчих товариств залишено без задоволення, а постанову Львівського апеляційного господарського суду від 02.10.2003 залишено без змін.

Постановою Вищого господарського суду України від 02.10.2013, за касаційною скаргою Укоопспілки, рішення господарського суду Івано-Франківської області від 29.05.2003 та постанову Львівського апеляційного господарського суду від 02.10.2003 скасовано, а справу скеровано на новий розгляд.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст