Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 24.02.2016 року у справі №906/1343/14

Постанова ВГСУ від 24.02.2016 року у справі №906/1343/14

12.02.2017
Автор:
Переглядів : 186

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 лютого 2016 року Справа № 906/1343/14

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Іванової Л.Б. - головуючого, Акулової Н.В., Козир Т.П.,

за участю представників: позивача - Пасічника О.М. дов. б/н від 23 лютого 2016 року, відповідача - Костенка Є.А. дов. № 05 від 22 лютого 2016 року, Житомирської обласної ради - Савенко І.О. дов. № р-5-22/1910 від 11 грудня 2015 року, прокурора ГПУ Попенка О.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу ТОВ "Фаворит Девелопмент Компані" на постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 13 жовтня 2015 року у справі Господарського суду Житомирської області за позовом Комунального підприємства "Агенція з питань регіонального розвитку" Житомирської обласної ради до ТОВ "Фаворит Девелопмент Компані", третя особи - Житомирська обласна рада та Комунальне підприємство "Обласний лікувально-оздоровчий реабілітаційний центр "Полісся" Житомирської обласної ради, за участю прокурора, про розірвання договору оренди та повернення майна,

УСТАНОВИВ:

У жовтні 2014 року Комунальне підприємство "Агенція з питань регіонального розвитку" Житомирської обласної ради (далі - позивач) звернулось до ТОВ "Фаворит Девелопмент Компані" (далі - відповідач) з позовом про розірвання договору оренди № 1 від 28 лютого 2013 року цілісного майнового комплексу Комунального підприємства "Обласний лікувально-оздоровчий реабілітаційний центр "Полісся" Житомирської обласної ради, що перебуває у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, укладений між позивачем та відповідачем; зобов'язання відповідача повернути цілісний майновий комплекс Комунального підприємства "Обласний лікувально-оздоровчий реабілітаційний центр "Полісся" Житомирської обласної ради за адресою: м. Житомир, провулок Оздоровчий, 7, у порядку, встановленому чинним законодавством та рішенням Житомирської обласної ради; також просило залучити Житомирську обласну раду та Комунальне підприємство "Обласний лікувально-оздоровчий реабілітаційний центр "Полісся" Житомирської обласної ради до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача.

Позовні вимоги обгрунтовано порушенням відповідачем умов договору оренди цілісного майнового комплексу, що є підставою для його розірвання.

Справа розглядалась судами неодноразово.

Постановою Вищого господарського суду України від 27 травня 2015 року касаційну скаргу Комунального підприємства "Агенція з питань регіонального розвитку" Житомирської обласної ради задоволено частково.

Скасовано постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 1 квітня 2015 року та рішення Господарського суду Житомирської області від 2 грудня 2014 року.

Справу передано до Господарського суду Житомирської області на новий розгляд в іншому складі суду.

Рішенням Господарського суду Житомирської області від 25 серпня 2015 року позов задоволено.

Розірвано договір оренди № 1 від 28 лютого 2013 року цілісного майнового комплексу Комунального підприємства "Обласний лікувально-оздоровчий реабілітаційний центр "Полісся" Житомирської обласної ради, що перебуває у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, укладений між Комунальним підприємством "Агентство з питань регіонального розвитку" Житомирської обласної ради та ТОВ "Фаворит Девелопмент Компані".

ТОВ "Фаворит Девелопмент Компані" у 14-денний строк, з дня набрання рішенням законної сили, повернути цілісний майновий комплекс Комунального підприємства "Обласний лікувально-оздоровчий реабілітаційний центр "Полісся" Житомирської обласної ради за адресою: м. Житомир, провулок Оздоровчий, 7, Комунальному підприємству "Агенція з питань регіонального розвитку" Житомирської обласної ради у порядку, встановленому чинним законодавством та рішенням Житомирської обласної ради.

Постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 13 жовтня 2015 року апеляційну скаргу ТОВ "Фаворит Девелопмент Компані" залишено без задоволення, а рішення Господарського суду Житомирської області від 25 серпня 2015 року залишено без змін.

У касаційній скарзі ТОВ "Фаворит Девелопмент Компані" просить скасувати постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 13 жовтня 2015 року та рішення Господарського суду Житомирської області від 25 серпня 2015 року, прийняти нове рішення, яким відмовити у позові.

Посилається на порушення судами попередніх інстанцій норм ст. ст.4-3, 42, ч. 1 ст. 96, ч. 1 ст. 101, п. 3 ч. 1 ст. 104 Господарського процесуального кодексу України.

Зазначає, що судами невірно застосовано вимоги ст. ст. 199, 291 Господарського кодексу України, ст. 654 Цивільного кодексу України.

Вважає, що предмет спору про розірвання договору відсутній, оскільки право господарського відання зареєстроване за Комунальним підприємством "Обласний лікувально-оздоровчий реабілітаційний центр "Полісся" Житомирської обласної ради, а тому суди попередніх інстанцій дійшли помилкового висновку про чинність договору оренди.

Представник Комунального підприємства "Обласний лікувально-оздоровчий реабілітаційний центр "Полісся" Житомирської обласної ради у судове засідання не з'явився.

Враховуючи, що про час та місце розгляду касаційної скарги Комунальне підприємство "Обласний лікувально-оздоровчий реабілітаційний центр "Полісся" Житомирської обласної ради повідомлений належним чином, суд вважає за можливе розглянути справу за його відсутності.

Заслухавши пояснення представників позивача, відповідача, Житомирської обласної ради та прокурора, обговоривши доводи касаційної скарги та вивчивши матеріали справи, суд вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судами першої та апеляційної інстанцій встановлено, що рішенням Житомирської обласної ради № 269 від 8 вересня 2011 року, з урахуванням змін, внесених рішенням №735 від 22 листопада 2012 року, надано дозвіл на передачу в оренду з правом викупу цілісного майнового комплексу Комунального підприємства "Обласний лікувально-оздоровчий реабілітаційний центр "Полісся" Житомирської обласної ради; Орендодавцем цілісного майнового комплексу Комунального підприємства "Обласний лікувально-оздоровчий реабілітаційний центр "Полісся" Житомирської обласної ради визначено Комунальне підприємство "Агенція з питань регіонального розвитку" Житомирської обласної ради; директора Комунального підприємства "Агенція з питань регіонального розвитку" Житомирської обласної ради зобов'язано укласти договір оренди цілісного майнового комплексу Комунального підприємства "Обласний лікувально-оздоровчий реабілітаційний центр "Полісся" Житомирської обласної ради з орендною платою, встановленою відповідно до Методики розрахунку орендної плати за оренду майна, що є спільною власністю територіальних громад сіл, селищних, міст області, затвердженої рішенням обласної ради № 333 від 15 грудня 2011 року.

На виконання вказаного рішення 28 лютого 2013 року між Комунальним підприємством "Агенція з питань регіонального розвитку" Житомирської обласної ради та ТОВ "Фаворит Девелопмент Компані" укладено договір оренди № 1 цілісного майнового комплексу Комунального підприємства "Обласний лікувально-оздоровчий реабілітаційний центр "Полісся" Житомирської обласної ради, що перебуває у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, за п. 1.1 якого Комунальне підприємство "Агенція з питань регіонального розвитку" Житомирської обласної ради передало, а ТОВ "Фаворит Девелопмент Компані" прийняло у строкове платне користування цілісний майновий комплекс Комунального підприємства "Обласний лікувально-оздоровчий реабілітаційний центр "Полісся" Житомирської обласної ради (за адресою: м. Житомир, провулок Оздоровчий, 7) на земельній ділянці, розмір якої складає 4,1478 га, що перебуває у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області (підприємство), склад і вартість якого визначено відповідно до акта оцінки, протоколу про результати інвентаризації та передавального балансу підприємства, складеного станом на 31 серпня 2012 року, вартість становить 5466709 гривень, без ПДВ, у тому числі: основні фонди за залишковою вартістю 5466709 гривень, без ПДВ.

Відповідно до п. 2.1 договору орендар вступає у строкове платне користування підприємстом у термін, указаний в договорі, але не раніше дати підписання сторонами цього договору та акта приймання-передачі.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст