Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 23.12.2015 року у справі №922/2256/15

Постанова ВГСУ від 23.12.2015 року у справі №922/2256/15

13.02.2017
Автор:
Переглядів : 151

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 грудня 2015 року Справа № 922/2256/15

Вищий господарський суд України у складі колегії:

Головуючого:Грека Б.М.,суддів:Васищака І.М., Студенця В.І.,за участю представників сторін позивача 1 - Тищенко А.В.; позивача 2 - не з'явився; відповідача 1 - не з'явився; відповідача 2 - Гречана Т.А., Андрійчук І.Д.; прокурора - Клюге Л.М.;розглянувши касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Державна продовольчо-зернова корпорація України"на постановуХарківського апеляційного господарського суду від28.09.2015у справі № 922/2256/15за позовомПрокурора Сахновщинського району Харківської областів інтересах держави в особіКабінету Міністрів України Міністерства аграрної політики та продовольства України доВиконавчого комітету Сахновщинської селищної ради Публічного акціонерного товариства "Державна продовольчо-зернова корпорація України"провизнання незаконним та скасування рішення, визнання недійсним свідоцтва

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Сахновщинського району звернувся до Господарського суду Харківської області в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України і Міністерства аграрної політики та продовольства України з позовом до Виконавчого комітету Сахновщинської селищної ради та Публічного акціонерного товариства "Державна продовольчо-зернова корпорація України" (далі - ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України") про визнання незаконним та скасування рішення виконавчого комітету Сахновщинської селищної ради № 271 від 29.12.2012 "Про визнання права власності на цілісний майновий комплекс по вул. 17 Вересня, 70 в смт. Сахновщина за ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України"; визнання недійсним свідоцтва серії САЕ № 564648 від 03.04.2012 про право приватної власності на нерухоме майно, розташоване за адресою вул. 17 Вересня, 70 в смт. Сахновщина Сахновщинського району Харківської області ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України".

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 09.04.2015 порушено провадження у справі № 922/2256/15 за позовом Прокурора Сахновщинського району в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України і Міністерства аграрної політики та продовольства України до Виконавчого комітету Сахновщинської селищної ради та ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України" про визнання незаконним та скасування рішення.

Рішенням Господарського суду Харківської області (суддя Ольшанченко В.І.) від 23.06.2015 провадження у справі за позовом прокурора Сахновщинського району Харківської області в інтересах держави, в особі Кабінету Міністрів України, до Виконавчого комітету Сахновщинської селищної ради, припинено повністю; провадження у справі за позовом прокурора Сахновщинського району Харківської області в інтересах держави, в особі Міністерства аграрної політики та продовольства України, до Виконавчого комітету Сахновщинської селищної ради, припинено повністю; провадження у справі за позовом прокурора Сахновщинського району Харківської області в інтересах держави, в особі Кабінету Міністрів України, до ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України" про визнання недійсним свідоцтва серії САЕ № 564648 від 03.04.2012 про визнання недійсним свідоцтва серії САЕ № 564648 від 03.04.2012 про право приватної власності на нерухоме майно, розташоване за адресою вул. 17 Вересня, 70 в смт. Сахновщина Сахновщинського району Харківської області ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України", припинено; провадження у справі за позовом прокурора Сахновщинського району Харківської області в інтересах держави, в особі Міністерства аграрної політики та продовольства України, до Виконавчого комітету Сахновщинської селищної ради, до ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України" про визнання недійсним свідоцтва серії САЕ № 564648 від 03.04.2012 про право приватної власності на нерухоме майно, розташоване за адресою вул. 17 Вересня, 70 в смт. Сахновщина Сахновщинського району Харківської області ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України", припинено; у позові прокурора Сахновщинського району Харківської області в інтересах держави, в особі Кабінету Міністрів України, до ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України" про визнання незаконним та скасування рішення виконавчого комітету Сахновщинської селищної ради № 271 від 29.12.2012 "Про визнання права власності на цілісний майновий комплекс по вул. 17 Вересня, 70 в смт. Сахновщина за ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України" відмовлено повністю; у позові прокурора Сахновщинського району Харківської області в інтересах держави, в особі Міністерства аграрної політики та продовольства України, до ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України" про визнання незаконним та скасування рішення виконавчого комітету Сахновщинської селищної ради № 271 від 29.12.2012 "Про визнання права власності на цілісний майновий комплекс по вул. 17 Вересня, 70 в смт. Сахновщина за ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України" відмовлено повністю.

Постановою Харківського апеляційного господарського суду (колегія суддів у складі: головуючий суддя Слободін М.М., судді Гончар Т.В., Гребенюк Н.В.) від 28.09.2015 рішення Господарського суду Харківської області від 23.06.2015 скасовано та прийнято нове рішення, яким позовні вимоги задоволено частково. Суд визнав незаконним та скасував рішення виконавчого комітету Сахновщинської селищної ради № 271 від 29.12.2012 "Про визнання права власності на цілісний майновий комплекс по вул. 17 Вересня, 70 в смт. Сахновщина за ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України". В решті позову відмовив.

Не погоджуючись з постановою Харківського апеляційного господарського суду від 28.09.2015, ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України" подало касаційну скаргу, в якій просить оскаржувану постанову суду скасувати та залишити в силі рішення Господарського суду Харківської області від 23.06.2015.

Касаційна скарга мотивована тим, що судом апеляційної інстанції порушено норми процесуального права, зокрема висновок суду, що матеріалами справи не підтверджено зміну форми власності комплексу з державної на приватну, не відповідає фактичним обставинам справи.

Окрім того, скаржник вказує на те, що судом апеляційної інстанції невірно застосовані ч. 5 ст. 5 ГК України, частини 1, 9 ст. 11 Закону України "Про управління об'єктами державної власності", п. 6 ст. 5 закону України "Про приватизацію державного майна", оскільки згідно з вимогами Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" від 07.07.1999 саме Сахновщинський елеватор, а не ДП "Державна продовольчо-зернова корпорація України" не підлягає приватизації або корпоратизації.

Також ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України" посилається на те, що спірне свідоцтво про право власності на нерухоме майно не є правочином, а відтак спір про визнання його недійсним не має господарського характеру і тому провадження в цій частині підлягає припиненню, а не відмові у позові.

Ухвалою Вищого господарського суду України від 30.11.2015 касаційну скаргу ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України" прийнято до провадження та призначено до розгляду на 16.12.2015.

Ухвалою Вищого господарського суду України від 16.12.2015 розгляд касаційної скарги відкладено на 23.12.2015.

На адресу суду від Виконавчого комітету Сахновщинської селищної ради надійшло клопотання про розгляд справи без участі його представника.

Колегія суддів, розглянувши наявні матеріали, заслухавши пояснення представників сторін та прокурора, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування норм матеріального і процесуального права, вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з огляду на таке.

Як встановлено господарськими судами Державна акціонерна компанія "Хліб України" було утворено відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.1996 №1000 у формі відкритого акціонерного товариства.

Кабінетом Міністрів України 11.08.2010 прийнято постанову №764 "Про заходи з утворення державного підприємства "Державна продовольчо-зернова корпорація України", якою визначено організаційні дії, щодо Державної акціонерної компанії "Хліб України".

Статутний капітал Державного підприємства формувався відповідно до п. 5 Постанови №764 (із змінами, що до неї вносилися) шляхом передачі до нього цілісних майнових комплексів дочірніх підприємств Державної акціонерної компанії "Хліб України", що ліквідуються, у тому числі цілісного майнового комплексу Дочірнього підприємства Компанії "Сахновщинський елеватор", та нежитлових приміщень адміністративної будівлі за адресою: м. Київ, вул. Саксаганського, 1.

На виконання п. 3 Постанови №764 Державному підприємству було передано згідно Акту приймання-передачі № 26 від 20.01.2011 цілісний майновий комплекс Дочірнього підприємства Компанії"Сахновщинський елеватор".

Зазначений акт приймання-передачі цілісного майнового комплексу підписаний головою ліквідаційної комісії Дочірнього підприємства Компанії "Сахновщинський елеватор", генеральним директором Державного підприємства та затверджено Міністерством аграрної політики України на виконання Постанови №764.

Виконавчим комітетом Сахновщинської селищної ради Сахновщинського району Харківської області 28.04.2011 прийнято рішення №69 про визнання права власності на цілісний майновий комплекс, який розташований по вул. 17 вересня, 70 в смт. Сахновщина Сахновщинського району за філією ДП "Державна продовольчо-зернова корпорація України" Сахновщинський елеватор.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 06.06.2011 №593 "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 11.08.2010 №764 "Про заходи з утворення державного підприємства "Державна продовольчо-зернова корпорація України" погоджено пропозицію Міністерства і аграрної політики та продовольства України щодо перетворення державного підприємства "Державна продовольчо-зернова корпорація України" у державне публічне акціонерне товариство "Державна продовольчо-зернова корпорація України", повноваження з управління корпоративними правами якого здійснює зазначене Міністерство.

Установлено, що 100 відсотків акцій державного публічного акціонерного товариства "Державна продовольчо-зернова корпорація України", які випускаються на величину його статутного капіталу, залишаються у державній власності до прийняття окремого рішення Кабінету Міністрів України; державне публічне акціонерне товариство "Державна продовольчо-зернова корпорація України" не може вчиняти дії стосовно майна, переданого до його статутного капіталу, наслідком яких може бути відчуження майна, у тому числі передача його до статутного капіталу інших господарських організацій, передача в заставу тощо. Також, постановлено Міністерству аграрної політики та продовольства здійснити в установленому порядку заходи, пов'язані з перетворенням державного підприємства "Державна продовольчо-зернова корпорація України".

В подальшому, 07.07.2011 Міністерством аграрної політики та продовольства України видано наказ № 325 "Про реорганізацію шляхом перетворення державного підприємства "Державна продовольчо-зернова корпорація України" (надалі Наказ №325), яким реорганізовано державне підприємство "Державна продовольчо-зернова корпорація України" шляхом його перетворення у публічне акціонерне товариство "Державна продовольчо-зернова корпорація України". Згідно вищевказаного наказу установлено, що статутний капітал товариства формується на базі майна державного підприємства "Державна продовольчо-зернова корпорація України".

Міністерство аграрної політики та продовольства України 17.11.2011 видало наказ №634 "Про деякі питання діяльності публічного акціонерного товариства "Державна продовольчо-зернова корпорація України" та реєстрації емісії акцій ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України".

Згодом, 18.11.2011, проведено державну реєстрацію припинення Державного підприємства Державна продовольчо-зернова корпорація України.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст