Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 23.12.2015 року у справі №908/2185/13

Постанова ВГСУ від 23.12.2015 року у справі №908/2185/13

13.02.2017
Автор:
Переглядів : 136

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 грудня 2015 року Справа № 908/2185/13

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючий суддя : Корсак В.А.

судді: Данилова М.В., Данилова Т.Б. (доповідач)

розглянувши матеріали касаційної скарги заступника прокурора Харківської областіна постановуДонецького апеляційного господарського суду від 07.10.2015р. у справі господарського суду№908/2185/13 Запорізької області за позовомзаступника прокурора Запорізької областідоПриазовської районної державної адміністрації Запорізької областітретя особатовариство з обмеженою відповідальністю "Агротіс"про за участю представників сторін: позивача - відповідача - третьої особи - визнання недійсним пункту 2 розпорядження голови Приазовської районної державної адміністрації №566 від 02.09.2008р. прокурор відділу Генеральної прокуратури України Томчук М.А. посв. №000606 не з'явився не з'явивсяВ С Т А Н О В И В:

У червні 2013 року заступник прокурора Запорізької області звернувся до господарського суду Запорізької області з позовом до Приазовської районної державної адміністрації Запорізької області за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача ТОВ "Агротіс" про визнання недійсним п.2 розпорядження Приазовської районної державної адміністрації №566 від 02.09.2008 "Про надання в оренду земельних ділянок ТОВ "Агротіс".

Рішенням господарського суду Запорізької області від 14.08.2013р., залишеним без змін постановою Донецького апеляційного господарського суду від 05.11.2013р. в задоволенні позовних вимог відмовлено.

Постановою Вищого господарського суду України від 12.03.2014 судові рішення по справі №908/2185/13 скасовані, оскільки судові рішення були прийняті по неповно встановленим обставинам справи, і справу направлено на новий розгляд до суду першої інстанції.

Під час нового розгляду справи Рішенням господарського суду Запорізької області від 28.05.2014 ( суддя Азізбекян Т.А.), залишеним без змін Постановою Донецького апеляційного господарського суду від 07.10.2015 ( головуючого судді Мартюхіної Н.О., суддів Малашкевича С.А., Колодової О.В.) в задоволенні позовних вимог відмовлено.

Судові рішення вмотивовані наявністю у голови Приазовської районної державної адміністрації Запорізької області повноважень для передачі в оренду земельних ділянок та дотриманням порядку передачі землі в оренду.

Не погоджуючись з рішеннями судів попередніх інстанцій, заступник прокурора Харківської області звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права, просить скасувати рішення і постанову по справі та прийняти нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги.

Заслухавши присутнього в судовому засіданні представника позивача - прокурора відділу Генеральної прокуратури України, перевіривши наявні матеріали справи на предмет правильності юридичної оцінки обставин справи та повноти їх встановлення в рішенні і постанові та доводи касаційної скарги, колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню.

Переглядаючи у касаційному порядку судові рішення, касаційна інстанція на підставі встановлених фактичних обставин перевіряє застосування судом першої чи апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права.

Приймаючи оскаржувані рішення, суди попередніх інстанцій встановили, що розпорядженням голови Приазовської районної державної адміністрації Запорізької області №566 від 02.09.2008р. "Про надання в оренду земельних ділянок ТОВ "Агротіс" визнано земельні частки (паї) загальною площею 188,40га, в т.ч. 28,00га (багаторічні), 160,40га (пасовища) згідно планів-схем, які є невід'ємною частиною цього розпорядження, як не витребувані, з можливістю надання їх в оренду до моменту отримання їх власниками державних актів на право власності на земельну ділянку.

Згідно п.2 вказаного розпорядження, в оренду ТОВ "Агротіс" надано земельні ділянки площею 28,00га (багаторічні) та площею 160,40га невитребувані земельні частки (паї), розташовані на території Новокостянтинівської сільської ради, згідно додатків 1 та 2, для товарного сільськогосподарського виробництва.

Пунктом 4.5 Розпорядження №566 від 02.09.2008 передбачено, що у разі звернення власника сертифікату до районної державної адміністрації, йому буде виділена в натурі (на місцевості) земельна частка (пай), якою він може розпорядитися відповідно до чинного законодавства.

18.12.2008 між Приазовською районною державною адміністрацією (орендодавець) та ТОВ"Агротіс" (орендар) був укладений договір оренди земельної частки (паю), згідно якого орендареві в оренду передані невитребувані земельні частки розміром 160,4га (пасовища), які розміщені в межах земельної ділянки, виділеної в натурі єдиним масивом, згідно планів-схем, які є невід'ємною частиною цього договору.

Договір зареєстрований у книзі записів реєстрації договорів оренди земельних часток (паїв) Новокостянтинівської сільської ради 18.12.2008р.

Вирішуючи справу по суті, суди попередніх інстанцій виходили із приписів Указу Президента України "Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям", згідно з яким паювання земель передбачає визначення розміру земельної частки (паю) у колективній власності на землю кожного члена колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, акціонерного товариства без виділення в натурі (на місцевості).

У разі виходу власника земельної частки (паю) з колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства за його заявою здійснюється відведення земельної ділянки в натурі в установленому порядку і видається державний акт на право приватної власності на цю земельну ділянку.

Законом України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості ) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)" визначені організаційні та правові засади виділення власникам земельних часток ( паїв) земельних ділянок у натурі (на місцевості) із земель, що належали колективним сільськогосподарським підприємствам , сільськогосподарським кооперативам, сільськогосподарським акціонерним товариствам на праві колективної власності, а також порядок обміну цими земельними ділянками .

Статтею 3 Закону передбачено, що підставами для виділення земельних ділянок у натурі ( на місцевості) власникам земельних часток (паїв) є рішення відповідної сільської, селищної, міської ради чи районної державної адміністрації.

Відповідно до Закону у разі подання заяв про виділення власників земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) більшістю власників земельних часток (паїв) у межах одного сільськогосподарського підприємства відповідна сільська, селищна, міська рада чи районна державна адміністрація приймає рішення про розробку проекту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв). Встановлення меж земельних ділянок у натурі ( на місцевості) власникам земельних часток (паїв) здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку .

Статтею 13 Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)", передбачено, що нерозподілені ( не витребувані) земельні ділянки за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради чи районної державної адміністрації можуть передаватися в оренду для використання за цільовим призначенням на строк до моменту отримання їх власниками державних актів на право власності на земельну ділянку, про що зазначається у договорі оренди земельної ділянки, а власники земельних часток ( паїв) чи їх спадкоємці, які не взяли участь у розподілі земельних ділянок, повідомляються про результати проведеного розподілу земельні ділянок у письмовій формі, у разі якщо відоме їх місцезнаходження.

Скасовуючи попередні судові рішення та направляючи справу на новий розгляд, Вищий господарський суд України зазначав, що під час нового розгляду справи необхідно з'ясувати, чи були межі земельних ділянок визначені в натурі (на місцевості), чи було розроблено проект землеустрою щодо відведення цих земельних ділянок у встановленому порядку, що мало передувати розпорядженню про передачу такої ділянки в оренду.

На виконання вказівок суду касаційної інстанції і приписів ст.111-12 ГПК України судами попередніх інстанцій встановлено, що у 2008 році був розроблений акт встановлення меж ділянки в натурі, який складений на підставі Розпорядження голови Приазовської районної державної адміністрації № 566 від 02.09.2008, щодо визначення в натурі межі земельної ділянки площею 160, 4 га земель сільськогосподарського призначення, вид угідь - пасовище, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Додатком до вказаного акту оформлений кадастровий план земельної ділянки на загальну площу землі 106,4 га ( 12, 0 + 94,5 га + 15+ 38,9).

03.09.2008 був розроблений акт встановлення меж земельної ділянки в натурі, який складений на підставі розпорядження голови Приазовської районної державної адміністрації №56 від 02.09.2008 щодо визначення в натурі межі земельної ділянки площею 28,0 га земель сільськогосподарського призначення, вид угідь - багаторічні, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Додатком до вказаного акту оформлений кадастровий план земельної ділянки на загальну площу землі 28,0 га.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст