Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 23.11.2016 року у справі №924/151/16

Постанова ВГСУ від 23.11.2016 року у справі №924/151/16

09.02.2017
Автор:
Переглядів : 204

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 листопада 2016 року Справа № 924/151/16

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючогоМачульського Г.М. (доповідач),суддівКоробенка Г.П., Кравчука Г.А.,розглянувши у відкритому судовому засіданні

касаційну скаргуТовариства з обмеженою відповідальністю "Подільська інвестиційна компанія"на постановуРівненського апеляційного господарського судувід22.09.2016у справі№924/151/16Господарського судуХмельницької областіза позовомСатанівської селищної радидоТовариства з обмеженою відповідальністю "Подільська інвестиційна компанія"треті особи1.Управління культури, національностей, релігії та туризму Хмельницької обласної державної адміністрації 2.Міністерство культури Українипророзірвання договору

за участю

- позивача:Бровчук М.В. (довіреність від 21.11.2016)- відповідача:Шкурупій В.В. (довіреність від 09.11.2016)- третя особа-1:Лукашук В.С. (довіреність від 22.09.2016)- третя особа-2:Яцишен Д.В. (довіреність від 29.04.2016),

В С Т А Н О В И В:

Сатанівська селищна рада (далі - позивач) звернулась у суд з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Подільська інвестиційна компанія" (далі - відповідач), у якому просила розірвати договір оренди земельної ділянки від 10.02.2011, укладений між позивач та відповідачем, яка розташована на території позивача за адресою: смт Сатанів, вул.Базарна площа, 13 та зобов'язати відповідача протягом одного тижня з дня набрання чинності рішення суду звільнити орендовану земельну ділянку шляхом передання її позивачу за актом приймання-передачі, у стані не гіршому порівняно з тим, у якому її одержано.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що настали істотні зміни обставин в орендних правовідносинах, які склалися між сторонами, що є винятковим випадком та відповідно до законодавства є підставою для дострокового розірвання договору оренди.

Рішенням Господарського суду Хмельницької області від 19.04.2016 (суддя Смаровоз М.В.), у задоволенні позову відмовлено.

Постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 22.09.2016 (колегія суддів у складі: головуючий суддя Олексюк Г.Є., судді Гудак А.В., Юрчук М.І.), це рішення суду скасовано, позов задоволено частково, розірвано вказаний договір та зобов'язано відповідача протягом одного місяця з дня набрання рішення суду законної сили звільнити земельну ділянку передавши її за актом приймання-передачі позивачу у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому її одержано, вирішено питання про розподіл судових витрат.

У касаційній скарзі відповідач просить скасувати вказану постанову суду апеляційної інстанції, а рішення місцевого господарського суду залишити в силі, посилаючись на порушення та неправильне застосування апеляційним господарським судом норм матеріального та процесуального права.

У відзиві представник позивача просить залишити касаційну скаргу без задоволення, вказуючи, що апеляційний суд повно встановив обставини справи та правильно застосував норми права.

Переглянувши у касаційному порядку оскаржені судові рішення, колегія суддів Вищого господарського суду України, приймаючи до уваги межі перегляду справи в касаційній інстанції, виходить з наступного.

Як встановлено судами попередніх інстанцій, 10.02.2011 між позивачем (орендодавцем) та відповідачем (орендарем) укладено договір оренди землі, відповідно до умов якого орендодавець надає, а орендар приймає у строкове платне користування земельну ділянку викупленого комплексу будівель та споруд ринку, яка знаходиться у смт Сатанів по вул. Базарна площа, 13, Городоцького району Хмельницької області, загальною площею 0,8477 га, у тому числі, під складами 0,0291 га, під проходами та дворами 0,6981 га, під капітальними спорудами 0,1205 га.

Пунктами 3, 4 договору визначено, що на земельній ділянці знаходяться об'єкти нерухомого майна, будівлі та споруди, а також інші об'єкти інфраструктури, проходи та двори. Земельна ділянка передається в оренду разом з викупленим комплексом будівель та споруд.

Відповідно до пункту 8 договору він укладений на 49 років.

Згідно пункту 15 договору земельна ділянка передається в оренду для обслуговування викупленого комплексу будівель та споруд ринку.

Пунктом 21 договору передбачено, що після припинення дії договору орендар повертає орендодавцеві земельну ділянку у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав її в оренду.

Відповідно до пунктів 37, 38 договору він припиняється в інших випадках, передбачених законом. Дія договору припиняється шляхом його розірвання за взаємною згодою сторін, рішенням суду на вимогу однієї із сторін внаслідок невиконання другою стороною обов'язків передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом.

18.09.2014 комісією у складі начальника управління культури, національностей та релігій Хмельницької облдержадміністрації, начальника відділу управління культури, національностей та релігій Хмельницької облдержадміністрації, головного спеціаліста управління культури, національностей та релігій Хмельницької облдержадміністрації, начальника відділу містобудування та архітектури облдержадміністрації, наукового співробітника відділу охорони пам'яток історії та культури у Хмельницькій області, начальника реакційно-видавничої групи по підготовці до видання Тому Зводу пам'яток історії та культури України по Хмельницькій області, доцента кафедри теорії та історії держави і права Хмельницького університету управління і права складено акт обстеження території пам'яток архітектури національного значення та дотримання режиму традиційного характеру історичного середовища на території селища Сатанів Городоцького району Хмельницької області, згідно яким було оглянуто три пам'ятки архітектури національного значення - Міська брама (ох. № 753), Синагога (ох. № 755), Замок (ох. № 754) та зроблено висновок про те, що необхідно встановити пам'ятний знак загиблим євреям безпосередньо на території місця масових розстрілів, а також рекомендувати позивачу здійснити часткове перенесення ринку; встановити Пам'ятний знак з облаштуванням невеликого скверу, який дасть можливість зберегти історичну пам'ять про сотні мешканців Сатанова єврейської національності, які загинули від рук окупантів.

Рішенням Хмельницької обласної ради від 26.12.2014 № 14-28/2014 затверджено "Програму збереження об'єктів культурної спадщини Хмельницької області на 2015-2020 роки", відповідно до якої, зокрема, передбачено встановлення пам'ятного знаку жертвам холокосту на території смт Сатанова Городоцького району.

10.03.2015 Міністерством культури України видано голові ради Хмельницького обласного осередку Українського добровільного культурно-просвітницького правозахисного благодійного товариства "Меморіал" ім. В. Стуса дозвіл № 22-022-П/15 на проведення археологічних розвідок, розкопок, а також досліджень решток життєдіяльності людини, що містяться під земною поверхнею, під водою на території Хмельницької області - виявлення необлікованих місць поховань жертв Першої і Другої світових воєн, політичних репресій та голодоморів.

Згідно протоколів проведення громадських слухань членів Сатанівської селищної територіальної громади від 13.12.2015, 14.12.2015, 15.12.2015 вирішено створити у смт Сатанів по вул. Базарна площа, 13, парк "Пам'яті", "Пам'яті жертв Холокосту", "Пам'яті жертв Другої світової війни", розірвати договір оренди землі та вилучити частини земельної ділянки для суспільних потреб.

18.12.2015 позивачем прийнято рішення № 17/1/2015 про створення парку "Пам'яті жертв Холокосту" на земельній ділянці, яка має історичну та культурну цінність і знаходиться у смт Сатанів по вул.Базарна площа, 13 та розірвання договору оренди землі від 10.02.2011, який укладено між позивачем та відповідачем на підставі пункту 37 договору, у зв'язку з необхідністю виділення цієї земельної ділянки для суспільних потреб згідно з вимогами чинного законодавства.

Листом від 25.12.2015 № 02-25/378/2015 позивач направив відповідачу для ознайомлення рішення № 17/1/2015 про створення у смт Сатанів по вул.Базарна площа, 13 парку "Пам'яті жертв Холокосту", розірвання договору оренди землі та вилучення частини земельної ділянки для суспільних потреб.

Згідно протоколу від 05.02.2016 № 1/16 засідання експертної комісії з розгляду питань занесення об'єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам'яток України вирішено занести до Державного реєстру нерухомих пам'яток України підвали житлового будинку (мур), розташованого у смт Сатанів по вул. Базарна площа, як пам'ятку архітектури місцевого значення.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст