Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 23.09.2015 року у справі №921/155/15-г/8

Постанова ВГСУ від 23.09.2015 року у справі №921/155/15-г/8

27.02.2017
Автор:
Переглядів : 129

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 вересня 2015 року Справа № 921/155/15-г/8 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Дунаєвської Н.Г. - головуючого,

Мележик Н.І. (доповідача),

Владимиренко С.В.,

розглянувши у відкритому

судовому засіданні касаційну

скаргу Фізичної особи-підприємця ОСОБА_4

на рішення господарського суду Тернопільської

області від 22.04.2015 року

та постанову Львівського апеляційного господарського

суду від 06.07.2015 року

у справі № 921/155/15-г/8

господарського суду Тернопільської області

за позовом Публічного акціонерного товариства

Комерційний банк "ПриватБанк"

до Фізичної особи-підприємця ОСОБА_4

про стягнення заборгованості

за участю представників:

позивача - ОСОБА_6

відповідача - не з"явились

В С Т А Н О В И В:

В лютому 2015 року Публічне акціонерне товариство Комерційний банк "ПриватБанк" звернулось до господарського суду Тернопільської області з позовом до Фізичної особи-підприємця ОСОБА_4 про стягнення 26 000 грн. заборгованості за кредитом, 11 907,41 грн. заборгованості по процентах за користування кредитом, 5 602,11 грн. пені, 2 604,38 грн. заборгованості по комісії за користування кредитом внаслідок неналежного виконання відповідачем умов договору банківського обслуговування б/н від 22.10.2013 року, що виникла станом на 01.12.2014 року.

В подальшому позивач зменшив розмір позовних вимог в частині стягнення з відповідача пені на 300 грн. у зв"язку з частковим погашенням її останнім.

Рішенням господарського суду Тернопільської області від 22.04.2015 року (суддя Гирила І.М.), залишеним без змін постановою Львівського апеляційного господарського суду від 06.07.2015 року (судді: Давид Л.Л., Гриців В.М., Кордюк Г.Т.), позов задоволено; стягнуто з відповідача на користь позивача 26 000 грн. заборгованості за кредитом, 11 907,41 грн. заборгованості по процентах за користування кредитом, 5 302,11 грн. пені, 2 604,38 грн. заборгованості по комісії за користування кредитом та 1 827 грн. витрат по сплаті судового збору.

В касаційній скарзі Фізична особа-підприємець ОСОБА_4, посилаючись на неправильне застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального і порушення норм процесуального права, просить скасувати судові акти попередніх інстанцій.

Колегія суддів, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши матеріали справи, юридичну оцінку її обставин та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування господарськими судами першої й апеляційної інстанцій норм матеріального та порушення норм процесуального права, вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Вирішуючи спір по суті заявлених вимог, суди попередніх інстанцій встановили, що 22.10.2013 року Фізичною особою-підприємцем ОСОБА_7 (відповідачем) підписано з ПАТ КБ "Приватбанк" (позивачем) заяву про приєднання до Умов і Правил надання банківських послуг та заяву на відкриття рахунку, відповідно до яких банк відкрив відповідачу в національній валюті поточний рахунок № НОМЕР_2. Підписавши вказані документи, відповідач погодився з Умовами та Правилами надання банківських послуг (знаходяться на сайті банку www.pb.ua), Тарифами банку, які разом з цією заявою складають договір банківського обслуговування. Також відповідач засвідчив згоду на ведення з ПАТ КБ "ПриватБанк" документообігу, у тому числі підписання угод, договорів, додаткових угод до них, заяв, актів, платіжних та інших документів, як шляхом власноручного підписання, так і шляхом накладення цифрового підпису, отриманого в порядку, передбаченому Умовами і Правилами надання банківських послуг. Своїм підписом клієнт приєднався та зобов'язався виконувати умови, викладені в Умовах і Правилах надання банківських послуг, Тарифах ПриватБанку - Договорі банківського обслуговування в цілому. Сторони погодили, що відносини між банком та відповідачем можуть вирішуватись як шляхом підписання окремих договорів або додаткових угод до даного договору, так і шляхом обміну інформацією/погодженням по банківському обслуговуванню з останнім через wеb-сайт банку (www.pb.ua, або інший інтернет - / SMS - ресурс, вказаний банком). Крім того, даною заявою погоджено, що при укладенні договорів і додаткових угод до них банк і клієнт допускають використання факсимільного відтворення печатки банку і підпису особи, уповноваженої підписувати договори й угоди до них від імені банку, здійсненого за допомогою засобів копіювання.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст