Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 23.09.2015 року у справі №916/3085/13

Постанова ВГСУ від 23.09.2015 року у справі №916/3085/13

27.02.2017
Автор:
Переглядів : 199

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 вересня 2015 року Справа № 916/3085/13

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючий суддя : Корсак В.А.

судді: Данилова М.В., Данилова Т.Б. (доповідач)

розглянувши матеріали касаційної скаргиКрижанівської сільської ради Комінтернівського району Одеської областіна постановуОдеського апеляційного господарського суду від 04.06.2015р. у справі господарського суду№916/3085/13 Одеської області за позовом фізичної особи-підприємця ОСОБА_1до1) Крижанівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області 2) ФОП ОСОБА_2провизнання права користування земельною ділянкою, визнання незаконним та скасування рішення органу місцевого самоврядування, визнання додаткової угоди до договору недійсною, зобов'язання не перешкоджати у здійснені користування земельною ділянкою та усунення перешкод у користуванніза зустрічним позовомКрижанівської сільської ради Комінтернівського району Одеської областідо ФОП ОСОБА_1про за участю представників сторін: позивача - відповідача 1- відповідача 2- усунення перешкод у користуванні власністю та зобов'язання укласти договір оренди земельної ділянки не з'явився ОСОБА_3 дов.б/н від 02.03.2015 не з'явивсяРозпорядженням №03-05/1258 від 31.08.2015р. змінено склад колегії суддів у справі №916/3085/13, призначеної до розгляду колегією у складі головуючого судді Ходаківської І.П., суддів Данилової Т.Б., Костенко Т.Ф., утворено колегію суддів у складі головуючий суддя Корсак В.А., судді Данилова М.В, Данилова Т.Б.

В С Т А Н О В И В:

У листопаді 2013 року ФОП ОСОБА_1 звернувся до господарського суду Одеської області з позовними вимогами до відповідачів: Крижанівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області та ФОП ОСОБА_2 про

- визнання за фізичною собою-підприємцем ОСОБА_1 право користування земельною ділянкою площею 0,7724 га, кадастровий номер НОМЕР_1, цільове призначення - для експлуатації об'єктів нерухомого майна, за адресою: Одеська область, Комінтернівский район, село Крижанівка, АДРЕСА_1 на умовах і в обсязі, встановлених договором оренди землі, укладеного 28 лютого 2005 року між Крижанівською сільською радою Комінтернівского району Одеської області та ФОП ОСОБА_2 та зареєстрованого в Книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі за № 040552400008 від 30 березня 2005 року;

- визнання незаконним та скасувати рішення двадцять восьмої сесії Крижанівської сільської ради Комінтернівского району Одеської області VI скликання № 454 - VI від 12 жовтня 2012 року "Про скасування договору оренди земельної ділянки від 28 лютого 2005 року, наданої в користування СПД ОСОБА_2 для експлуатації об'єктів нерухомого майна, розташованої за адресою: с. Крижанівка АДРЕСА_1;

- визнання недійсною угоду, укладену 3 грудня 2012 року між Крижанівською сільською радою Комінтернівского району Одеської області та ФОП ОСОБА_2, про розірвання договору оренди землі від 28 лютого 2005 року;

- зобов'язання Крижанівську сільську раду Комінтернівского району Одеської області не перешкоджати фізичній особі-підприємцю ОСОБА_1 у користуванні земельною ділянкою площею 0,7724 га, кадастровий номер НОМЕР_1, цільове призначення - для експлуатації об'єктів нерухомого майна, за адресою: Одеська область, Комінтернівский район, село Крижанівка, АДРЕСА_1;

- усунення фізичній особі-підприємцю ОСОБА_1 перешкоди у користуванні земельною ділянкою площею 0,7724 га, кадастровий номер НОМЕР_1, цільове призначення - для експлуатації об'єктів нерухомого майна, за адресою: Одеська область, Комінтернівский район, село Крижанівка, АДРЕСА_1, шляхом знесення встановлених на ній Крижанівською сільською радою Комінтернівского району Одеської області споруд та інших об'єктів інфраструктури.

У листопаді 2013 року до господарського суду Одеської області надійшла зустрічна позовна заява Крижанівської сільської ради до ФОП ОСОБА_1 про зобов'язання ФОП ОСОБА_1 зупинити самочинне будівництво за адресою Одеська обл., Комінтернівський р-н., с. Крижанівка, АДРЕСА_1; зобов'язання ФОП ОСОБА_1 укласти договір оренди з Крижанівською сільською радою Комінтернівського району Одеської області на 83/100 частин земельної ділянки (кадастровий НОМЕР_2), що розташована за адресою Одеська обл., Комінтернівський р-н., с. Крижанівка, АДРЕСА_1; зобов'язання ФОП ОСОБА_1 не перешкоджати Крижанівській сільській раді у здійснення права власності будинком культури та земельною ділянкою, що розташовані за адресою Одеська обл., Комінтернівський р-н., с. Крижанівка, АДРЕСА_1.

Зустрічні позовні вимоги обґрунтовані тим, що на земельній ділянці 0,7724 га по АДРЕСА_1 в с. Крижанівка знаходиться будинок культури, який знаходиться у комунальній власності (17/100) та належить територіальній громаді с. Крижанівка в особі Крижанівської сільської ради. Інші 83/100 частини нерухомого майна - центральної садиби згідно договору дарування нерухомого майна від 07.03.2012 належать ОСОБА_1, який чинить перешкоди у користуванні власністю сільській громаді. ОСОБА_1 не оформлено договір оренди на вказану земельну ділянку згідно п.2 ст. 120 ЗК України. Але на думку сільської ради на теперішній час укласти договір оренди на спірну земельну ділянку на умовах договору оренди від 28.02.2005 з СПД ОСОБА_2 не представляється можливим згідно п.4 ст. 120 ЗК України, оскільки відбувся поділ права власності не нерухоме майно.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 18.04.2014 по справі було призначено судову будівельно-технічну експертизу, на яку отримано Висновок судової експертизи № 3014 від 09.09.2014.

Рішенням господарського суду Одеської області від 15.10.2015 ( суддя Зайцев Ю.О.) первісний позов задоволено повністю, в задоволенні зустрічного позову відмовлено повністю.

Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 04.06.2015 (головуючого судді Величко Т.А., суддів Будішевської Л.О., Таран С.В.) за апеляційною скаргою Крижанівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області Рішення господарського суду Одеської області від 15.10.2015 змінено та резолютивна частина викладена в редакції, якою первісний позов задоволено частково, а саме:

- визнано за ФОП ОСОБА_1 право користування земельною ділянкою площею 0,7724 га, кадастровий номер НОМЕР_1, цільове призначення - для експлуатації об'єктів нерухомого майна, за адресою: Одеська область, Комінтернівский район, село Крижанівка, АДРЕСА_1 на умовах і в обсязі, встановлених договором оренди землі, укладеного 28 лютого 2005 року між Крижанівською сільською радою Комінтернівского району Одеської області та ФОП ОСОБА_2 та зареєстрованого в Книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі за № 040552400008 від 30 березня 2005 року;

- визнано незаконним та скасовано рішення двадцять восьмої сесії Крижанівської сільської ради Комінтернівского району Одеської області VI скликання № 454-VI від 12 жовтня 2012 року "Про скасування договору оренди земельної ділянки від 28 лютого 2005 року наданої в користування СПД ОСОБА_2 для експлуатації об'єктів нерухомого майна, розташованої за адресою: с. Крижанівка АДРЕСА_1 Крижанівської сільської ради Комінтернівського району Одеської області".

- визнано недійсною угоду, укладену 3 грудня 2012 року між Крижанівською сільською радою Комінтернівского району Одеської області та ФОП ОСОБА_2, про розірвання договору оренди землі від 28 лютого 2005 року.

В решті позову відмовлено.

В задоволенні зустрічного позову відмовлено.

Не погоджуючись із судовими рішеннями, Крижанівська сільська рада Комінтернівского району Одеської області звернулась до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій посилається на порушення судами норм матеріального та процесуального права, просить судові рішення скасувати в повному обсязі та прийняти нове рішення, яким в задоволенні первісного позову відмовити, а зустрічний позов Крижанівської сільради задовольнити .

Касаційна скарга вмотивована неповним встановленням всіх обставин справи, а саме знаходженням на спірній земельній ділянці будинку культури, який належить територіальній громаді в особі Крижанівської сільради, і для обслуговування якого потрібна частина земельної ділянки, тому новий власник нерухомого майна ФОП ОСОБА_1 не може набути право оренди земельної ділянки на умовах договору оренди попереднього орендаря ФОП ОСОБА_2

Касатор посилається на право попереднього орендаря ФОП ОСОБА_2 відмовитись, та право сільради прийняти відмову від договору оренди земельної ділянки у зв'язку із відчуженням нерухомого майна, що знаходиться на земельній ділянці, що передбачено ст.141 Земельного кодексу України, ст.31 Закону України "Про оренду землі".

Новий власник нерухомого майна ФОП ОСОБА_1 має право на користування земельною ділянкою, але це право повинно бути переоформлено та зареєстроване у встановленому чинним законодавством порядку, тому зустрічні позовні вимоги Крижанівської сільради про спонукання ФОП ОСОБА_1 укласти договір оренди землі касатор вважає законними.

Позивач ФОП ОСОБА_1 та третя особа ФОП ОСОБА_2 не скористались правами, наданими ст.22 ГПК України, в судові засідання не з'являлись, відзиву на касаційну скаргу не надіслали, що у відповідності із ст.111-2 ГПК України не перешкоджає касаційному перегляду судових рішень.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст