Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 23.08.2016 року у справі №901/2968/13

Постанова ВГСУ від 23.08.2016 року у справі №901/2968/13

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 131

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 серпня 2016 рокуСправа № 901/2968/13 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого:Панової І.Ю.,суддів:Жукової Л.В., Погребняка В.Я.,розглянувши касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Банк Форум"на ухвалугосподарського суду Київської області від 19.04.2016та постановуКиївського апеляційного господарського суду від 14.06.2016у справі № 901/2968/13 господарського суду Київської областіза заявою Голови ліквідаційної комісії Товариства з обмеженою відповідальністю "Кривбасжитлобуд"доТовариства з обмеженою відповідальністю "Кривбасжитлобуд"проБанкрутствоза участю представників сторін: ліквідатор Товариства з обмеженою відповідальністю "Кривбасжитлобуд" арбітражний керуючий Зімниця О.І., представник Товариства з обмеженою відповідальністю "Юридична фірма "Логард" - Міхайлов О.В., представник Товариства з обмеженою відповідальністю "ПК "Промканат" - Міхайлов О.В., представник Публічного акціонерного товариства "Банк Форум" - Лозовський В.М.

ВСТАНОВИВ :

Ухвалою господарського суду Київської області від 19.04.2016 у справі № 901/2968/13 (суддя Наріжний С.Ю.) відмовлено у задоволенні заяви Публічного акціонерного товариства "Банк Форум" (далі - ПАТ "Банк Форум", банк, кредитор) № 2721/12 від 21.03.2016 (вх. № 6139/16) про визнання результатів аукціону недійсними.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 14.06.2016 у справі № 901/2968/13 (головуючий суддя: Сотніков С.В., суддя Пантелієнко В.О., суддя Разіна Т.І.) апеляційну скаргу ПАТ "Банк Форум" залишено без задоволення, ухвалу господарського суду Київської області від 19.04.2016 у справі № 901/2968/13 залишено без змін.

Не погоджуючись із рішеннями судів попередніх інстанцій, ПАТ "Банк Форум" звернулось до Вищого господарського суду України із касаційною скаргою, просило скасувати ухвалу господарського суду Київської області від 19.04.2016 та постанову Київського апеляційного господарського суду від 14.06.2016 у справі № 901/2968/13, прийняти нове рішення, яким визнати недійсними результати аукціону з продажу майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Кривбасжитлобуд" (далі - ТОВ "Кривбасжитлобуд", банкрут), визнати недійсним договір купівлі-продажу укладений з переможцем аукціону з продажу майна ТОВ "Кривбасжитлобуд", проведеного 11.02.2016, посилаючись на порушення судами норм матеріального та процесуального права, зокрема, ст.ст. 42, 44, 65, 66 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст. 1, 2, 3, 509, 517 ЦК України, ст.ст. 4-7, 32, 36, 39, 42, 43, 84 ГПК України.

Переглянувши у касаційному порядку прийняті у даній справі судові акти, на підставі встановлених фактичних обставин справи, перевіривши застосування господарськими судами норм матеріального та процесуального права, Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон про банкрутство), колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню, з огляду на таке.

Як вбачається із матеріалів справи та встановлено судами попередніх інстанцій, ухвалою господарського суду АР Крим від 28.10.2013 за заявою голови ліквідаційної комісії ТОВ "Кривбасжитлобуд" порушено провадження у справі № 901/2968/13 про банкрутство ТОВ "Кривбасжитлобуд" в порядку ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ухвалою Господарського суду Київської області від 28.07.2014 затверджено реєстр вимог кредиторів ТОВ "Кривбасжитлобуд", звільнено арбітражного керуючого Лукашука М.В. від виконання ним повноважень ліквідатора ТОВ "Кривбасжитлобуд" та призначено ліквідатором ТОВ "Кривбасжитлобуд" арбітражного керуючого Зімницю О.І.

23.03.2016 до господарського суду надійшла заява кредитора ПАТ "Банк Форум" від 21.03.2016 № 2721/12 (вх. № 6139/16) про визнання недійсними результатів аукціону, у якій банк просив визнати недійсними результати аукціону з продажу майна ТОВ "Кривбасжитлобуд", проведеного 11.02.2016 та визнати недійсним договір купівлі-продажу, укладений з переможцем аукціону, проведеного 11.02.2016, посилаючись на порушення ліквідатором вимог ч. 4 ст. 42 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ч. 1 ст. 3, ч. 3 ст. 509 ЦК України.

Заява банку мотивована тим, що аукціон був проведений без погодження забезпеченого кредитора на зменшення вартості майна на тому ж аукціоні та граничної вартості такого зниження, при цьому в порушення ч. 4 ст. 42 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" продане заставне майно не може вважатись цілісним майновим комплексом та не може реалізовуватись разом з майном, що було включено до ліквідаційної маси. Окрім іншого, продаж майна банкрута відбувся за 7,68% від початкової вартості, що порушує принципи добросовісності, розумності та справедливості встановлені статтею 3 Цивільного кодексу України.

Згідно вимог ст. 4-1 ГПК України, господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Частиною 1 статті 2 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" визначено, що провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Відповідно до вимог ч. ч. 1, 2 ст. 41 вказаного Закону, ліквідатор - фізична особа, яка відповідно до судового рішення господарського суду організовує здійснення ліквідаційної процедури боржника, визнаного банкрутом, та забезпечує задоволення вимог кредиторів у встановленому цим Законом порядку.

Ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження, зокрема: виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; продає майно банкрута для задоволення вимог, внесених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Законом.

Згідно з частиною 4 статті 42 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" майно банкрута, що є предметом забезпечення, не включається до складу ліквідаційної маси і використовується виключно для задоволення вимог кредитора за зобов'язаннями, які воно забезпечує.

Продаж майна банкрута, що є предметом забезпечення, здійснюється в порядку, передбаченому цим Законом, виключно за згодою кредитора, вимоги якого воно забезпечує, або суду.

Частинами 1, 2 статті 43 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" визначено, що майно, яке підлягає реалізації у ліквідаційній процедурі, оцінюється ліквідатором. Початковою вартістю цілісного майнового комплексу є сукупність визнаних у встановленому цим Законом порядку вимог кредиторів. Під час продажу майна банкрута на аукціоні вартість майна, що визначається ліквідатором, є початковою вартістю.

Відповідно до частини 5 статті 44 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатор здійснює продаж майна боржника у вигляді цілісного майнового комплексу. У разі, якщо продати майно боржника у вигляді цілісного майнового комплексу не вдалося, ліквідатор здійснює продаж майна боржника частинами.

Колегія суддів касаційної інстанції зазначає, що виходячи із положень ст.ст. 41, 44, 45 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ліквідаційна процедура направлена на здійснення заходів щодо задоволення в порядку цього Закону вимог кредиторів, шляхом продажу майна банкрута.

Згідно з частиною 1 статті 49 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" продаж майна боржника в провадженні у справі про банкрутство здійснюється в порядку, встановленому цим Законом, шляхом проведення торгів у формі аукціону, за винятком майна, продаж якого відповідно до законодавства України здійснюється шляхом проведення закритих торгів.

Порядок проведення аукціонів та зниження початкової вартості майна, що продається на аукціоні, визначений Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Статтями 65, 66 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що вперше аукціон проводиться без можливості зниження початкової вартості, якщо інше не встановлено договором про проведення аукціону. У разі закінчення аукціону без визначення переможця проводиться повторний аукціон зі зниженням початкової вартості на 20 відсотків та з можливістю подальшого зниження початкової вартості на самому аукціоні, але не нижче, ніж до граничної вартості, - 50 відсотків початкової вартості. При цьому, про наведене зазначається у відповідному оголошенні. Другий повторний аукціон проводиться зі зниженням початкової вартості на 20 відсотків від вартості першого повторного аукціону та за відсутності бажаючих укласти договір початкова вартість знижується на крок аукціону доти, доки не виявиться бажаючий укласти договір.

Згідно вимог ч. 3 ст. 55 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" результати аукціону, проведеного з порушенням вимог закону, можуть бути визнані в судовому порядку недійсними.

Визнання результатів аукціону недійсним тягне за собою визнання недійсним укладеного з переможцем договору купівлі-продажу.

Суд Вищий господарський суд України зазначає, що підставою для визнання результатів аукціону недійсними є порушення встановлених законодавством правил проведення аукціону, визначених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а саме: правил, які визначають процедуру підготовки (організації) аукціону; правил, які регулюють сам порядок проведення аукціону; правил, які стосуються оформлення кінцевих результатів аукціону.

Відповідно до вимог ч. ч. 1, 2 ст. 43 ГПК України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст