Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 23.06.2016 року у справі №903/543/14

Постанова ВГСУ від 23.06.2016 року у справі №903/543/14

11.02.2017
Автор:
Переглядів : 213

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 червня 2016 року Справа № 903/543/14 Колегія суддів Вищого господарського суду України у складі :

головуючого суддіХодаківської І.П.,суддівФролової Г.М., Бакуліної С.В.,розглянувши касаційну скаргуПершого заступника прокурора Рівненської областіна постанову від 21.12.2015 Рівненського апеляційного господарського суду у справі№903/543/14 господарського Волинської областіза позовомЗаступника прокурора Волинської області в інтересах держави та територіальної громади в особі: 1. Волинської обласної ради, 2. Волинської обласної державної адміністрації, 3. Державного агентства лісових ресурсів України, 4. Волинського обласного управління лісового та мисливського господарствадо третя особа без самостійних вимог на стороні позивача1. Ковельського спеціалізованого лісогосподарського приватного акціонерного товариства "Тур" 2. Ковельської районної державної адміністрації Державна інспекція сільського господарства у Волинській областіпровизнання недійсними та скасування державних актів на право постійного користування землею і повернення в державну власність земель лісового фонду площею 30 639,7 га За участю представників сторін:

Від позивача - не з'явились

Від відповідача - 1) Вільчинський П.Я. (дов. від 15.06.16)

Від Генеральної прокуратури України - Савицька О.В.

ВСТАНОВИЛА:

Заступник прокурора Волинської області в інтересах держави та територіальної громади в особі Волинської обласної ради (позивач 1), Волинської обласної державної адміністрації (позивач 2), Державного агентства лісових ресурсів України (позивач 3), Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства (позивач 4) звернувся до господарського суду Волинської області з позовом до Ковельського спеціалізованого лісогосподарського приватного акціонерного товариства "Тур" (відповідач 1) та Ковельської районної державної адміністрації (відповідач 2) про визнання недійсними та скасування Державних актів на право постійного користування землею, перерахованих в позовній заяві (том 1, а.с. 2-22) серії ВЛ №3-32 від 12.04.1994 та зобов'зання Ковельського спеціалізованого лісогосподарського приватного акціонерного товариства "Тур" повернути із незаконного користування землі лісового фонду Волинській обласній державній адміністрації на території відповідних сільських рад.

Справа розглядалась неодноразово.

Останнім рішенням господарського суду Волинської області від 10.11.2015 позов задоволено частково, позовні вимоги заступника Прокурора в інтересах держави та територіальної громади (в особі: позивача 1, позивача 3, позивача 4) до відповідача 1 та відповідача 2 про визнання недійсними та скасування державних актів на право постійного користування землею і повернення з незаконного користування землі лісового фонду - залишено без розгляду; у задоволенні позовних вимог Прокурора в інтересах держави та територіальної громади в особі позивача 2 до відповідача 2 відмовлено; пунктом 4-33 резолютивної частини рішення визнано недійсними та скасовано вищезазначені Державні акти на право постійного користування земельними ділянками, що видані відповідачу 1 та зареєстровані в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею; пунктами 34-63 резолютивної частини рішення зобов'язано відповідача 1 повернути з незаконного користування позивачу 2 вищезазначені земельні ділянки лісового фонду.

Рішення мотивовано відсутністю рішення відповідної ради про надання в користування спірних земельних ділянок, у застосуванні строку позовної давності відмовлено з посиланням на здійснення перевірки Державною інспекцією сільського господарства у Волинській області лише у 2014році.

Постановою колегії суддів Рівненського апеляційного господарського суду від 21.12.2015 у складі: Василишина А.Р., Філіпової Т.Л., Бучинської Г.Б. рішення господарського суду першої інстанції скасовано, прийнято нове рішення, яким в позові відмовлено.

Перший заступник прокурора Рівненської області у касаційній скарзі просить постанову апеляційної інстанції скасувати, рішення господарського суду першої інстанції залишити без змін. Скарга мотивована неправильним застосуванням та порушенням апеляційним господарським судом норм чинного законодавства, зокрема, положень Земельного кодексу України.

Ковельське спеціалізоване лісогосподарське приватне акціонерне товариство "Тур" у відзиві на касаційну скаргу просить постанову апеляційної інстанції залишити в силі.

Державна інспекція сільського господарства у Волинській області, Ковельська обласна державна адміністрація, Ковельська районна державна адміністрація Волинської області надали клопотання про розгляд справи без участі їх повноважних представників.

Розглянувши матеріали справи та касаційної скарги, проаналізувавши на підставі встановлених фактичних обставин справи правильність застосування судом норм матеріального та процесуального права, колегія суддів зазначає наступне.

Господарськими судами попередніх інстанцій встановлено, що Виконавчим комітетом районної Ради депутатів трудящих 24.07.1975, з метою поліпшення ведення господарства в колгоспних лісах району і раціонального використання лісових ресурсів та на виконання рішення облвиконкому від 29.04.1975 за № 145, прийнято Розпорядження № 124/1-р "Про заходи по поліпшенню ведення господарства в колгоспних лісах району щодо організації районному управлінню сільського господарства міжколгоспного лісгоспу".

Постановою № 5 районної Ради колгоспів і радгоспів від 19.12.1975 "Про організацію Ковельського міжколгоспного радгоспного лісгоспу", з метою поліпшення ведення господарства в колгоспних і радгоспних лісах, раціонального використання лісових ресурсів, безперебійного забезпечення колгоспів деревиною і виробами з неї та враховуючи бажання колгоспів і радгоспів, рада колгоспів і радгоспів постановила:

- створити в районі Ковельський міжколгоспно-радгоспний лісгосп;

- затвердити Положення про Ковельський міжколгоспно-радгоспний лісгосп, штатний розпис, кошторис адміністративно-керівних витрат, розрахунок доходів і витрат, список колгоспів і радгоспів учасників і розмір юридичних внесків згідно з додатками № 1,2,3,4,5;

- просити виконком Ковельської районної Ради депутатів трудящих зареєструвати Положення про Ковельський міжколгоспно-радгоспний лісгосп.

19.12.1975 Радою колгоспів і радгоспів Ковельського району затверджено Положення про Ковельський міжколгоспно-радгоспний лісгосп.

Пунктом 1 Положення визначено, що міжколгоспно-радгоспний лісгосп організовується для сумісного ведення лісового господарства в колгоспних і радгоспних лісах декількох колгоспів і радгоспів.

Пунктом 3 Положення визначено, що міжколгоспно-радгоспний лісгосп знаходиться на господарському розрахунку, має самостійний баланс, користується правами юридичної особи і має печатку із зазначенням свого найменування; майно лісгоспу створеного на кошти колгоспів і радгоспів учасників є їх загальна власність.

Розділом 2 Положення від 19 грудня 1975 року визначено, що основним завданням міжколгоспно-радгоспного лісгоспу є правильна організація ведення лісового господарства в колгоспних і радгоспних лісах з метою раціонального використання лісів, захисту їх від шкідливих комах і хвороб, охорони від пожеж, самовільних рубок та інших лісо порушень.

Пунктом 4 Положення визначено, що до складу міжколгоспно-радгоспного лісгоспу на добровільних засадах входять: колгосп ім. Ватутіна с.Тойкут Ковельського району; колгосп ім. Івана Франка, с.Радошин Ковельського району; колгосп "Комсомолець" с.Белашов Ковельського району; колгосп ім.Кутузова с.Городище Ковельського району; колгосп ім. Леніна Ковельського району; колгосп "Большевік" с.Скулин Ковельського району; колгосп "Прапор Леніна" с.Доротище Ковельського району; колгосп ім. Свердлова с.Дроздни Ковельського району; колгосп "Україна" с.Дубовая Ковельського району; колгосп ім. Васюти с.Уховецк Ковельського району; колгосп "Росия" с.Ст.Кошари Ковельського району; колгосп "Комуніст" с. Поверск Ковельського району; колгосп "Заповіт Ілліча" с.Козлинічі Ковельського району; колгосп ім.Калініна с.Песочно Ковельського району; колгосп ім. Дзержинського с.Ситовичі Ковельського району; колгосп "Шлях Леніна" с.Кричевичі Ковельського району; колгосп "Дружба" с.Голоби Ковельського району; колгосп ім. Жданова с.Мельниця Ковельського району; колгосп ім. Кірова с.Велицк Ковельського району; колгосп "Волинь" с. Подрожбє Ковельського району; колгосп ім. Куйбишева с.Н.Мосир Ковельського району; колгосп ім. Мартинюка с.Поповичі Ковельського району; колгосп ім. Чапаєва с.Майдан Ковельського району; колгосп "Іскра" с.Угли Ковельського району; колгосп "Ковельський" с.Мощена Ковельського району; радгосп "Голобський" с.Погиньки Ковельського району; Ковельський колгосп с.Зелена Ковельського району; радгосп ім. Дзержинського с.Облапи Ковельського району.

Враховуючи вищевикладене, апеляційний суд дійшов висновку, що утворення міжколгоспно-радгоспного лісгоспу в Ковельському районі і передача йому в користування колгоспних лісів, які як і земля, були передані колгоспам в довічне користування, при цьому продовжили залишатись у власності держави.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст