Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 22.06.2016 року у справі №917/2084/15

Постанова ВГСУ від 22.06.2016 року у справі №917/2084/15

11.02.2017
Автор:
Переглядів : 134

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 червня 2016 року Справа № 917/2084/15

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Козир Т.П. - головуючого, Акулової Н.В., Саранюка В.І.,

за участю представників: позивача - Ковтун В.В. дов. б/н від 1 лютого 2016 року, ліквідатора позивача - Позняка С.М., відповідача - Храпача О.С. дов. б/н від 20 травня 2014 року,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу Приватного підприємства "Паритет" на постанову Харківського апеляційного господарського суду від 19 квітня 2016 року у справі Господарського суду Полтавської області за позовом Приватного підприємства "Паритет" до ТОВ "Опішнянське міжгосподарське інкубаторно-птахівниче підприємство", третя особа - Реєстраційна служба Зінківського районного управління юстиції, про витребування балансу та звіту про фінансові результати, зобов'язання сплатити частину прибутку та вартість майна, пропорційну частці,

ВСТАНОВИВ:

У вересні 2015 року Приватне підприємство "Паритет" (далі - позивач) звернулось до ТОВ "Опішнянське міжгосподарське інкубаторно-птахівниче підприємство" (далі - відповідач) з позовом про витребування балансу та звіту про фінансові результати станом на дату виходу позивача зі складу учасників (18 грудня 2013 року), зобов'язання сплатити належну позивачу частину прибутку при виході з товариства та зобов'язання сплатити вартість майна товариства, пропорційну частці позивача в статутному капіталі.

Позовні вимоги обгрунтовані невиконанням відповідачем обов'язку з виплати вартості частини майна, пропорційної частці позивача у статутному капіталі товариства, та частини прибутку при виході зі складу учасників.

Рішенням Господарського суду Полтавської області від 8 грудня 2015 року в задоволенні позовних вимог відмовлено.

Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 19 квітня 2016 року апеляційну скаргу Приватного підприємства "Паритет" залишено без задоволення. Рішення Господарського суду Полтавської області від 8 грудня 2015 року залишено без змін.

У касаційній скарзі Приватне підприємство "Паритет" просить скасувати рішення Господарського суду Полтавської області від 8 грудня 2015 року та постанову Харківського апеляційного господарського суду від 19 квітня 2016 року, прийняти нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги.

Посилається на те, що має право, у відповідності до вимог ст. 54 Закону України "Про господарські товариства", на виплату вартості частини майна, пропорційної частці у статутному капіталі, та частини прибутку товариства.

Зазначає, що договір про відступлення частки у статутному фонді має укладатись у письмовій формі, а судам у даній справі не надано жодного доказу у підтвердження переходу частки в статутному капіталі відповідача від позивача до гр. ОСОБА_7

Представник Реєстраційної служби Зінківського районного управління юстиції у судове засідання не з'явився.

Враховуючи, що про час та місце розгляду касаційної скарги Реєстраційна служба Зінківського районного управління юстиції повідомлена належним чином, суд вважає за можливе розглянути справу за її відсутності.

Заслухавши пояснення представників позивача та відповідача, обговоривши доводи касаційної скарги та вивчивши матеріали справи, суд вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судами першої та апеляційної інстанцій встановлено, що ТОВ "Опішнянське міжгосподарське інкубаторно-птахівниче підприємство" (далі - ТОВ "Опішнянське МГІПП") створене на підставі установчого договору та зареєстроване 27 березня 2000 року, що підтверджується випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців в процесі реорганізації Опішнянського міжгосподарського інкубаторно-птахівничого підприємства та є його правонаступником.

У відповідності до положень ст. 4 Закону України "Про господарські товариства", ст. ст. 87, 88 Цивільного кодексу України, ст. ст. 57, 82 Господарського кодексу України юридична особа створюється і діє на підставі статуту або засновницького договору.

Частиною 2 ст. 4 Закону України "Про господарські товариства" передбачено, що установчі документи повинні містити відомості про вид товариства, предмет і цілі його діяльності, склад засновників та учасників, найменування, розмір та порядок утворення статутного (складеного) капіталу, порядок розподілу прибутків та збитків, склад та компетенцію органів товариства та порядок прийняття ними рішень, включаючи перелік питань, по яких необхідна кваліфікована більшість голосів, порядок внесення змін до установчих документів та порядок ліквідації і реорганізації товариства.

За приписами ч. 1 ст. 143 Цивільного кодексу України установчим документом товариства з обмеженою відповідальністю є статут.

Статут товариства з обмеженою відповідальністю, крім відомостей, передбачених статтею 88 цього Кодексу, має містити відомості про: розмір статутного капіталу, з визначенням частки кожного учасника; склад та компетенцію органів управління і порядок прийняття ними рішень; розмір і порядок формування резервного фонду; порядок передання (переходу) часток у статутному капіталі.

Рішенням загальних зборів учасників ТОВ "Опішнянське МГІПП", оформленим протоколом № 1 від 26 вересня 2012 року, затверджено статут товариства, державна реєстрація змін до установчих документів проведена 28 вересня 2012 року, номер запису 15641050011000067.

Пунктом 1.4 статуту ТОВ "Опішнянське МГІПП" передбачено, що одноосібним учасником (власником, засновником) товариства є Приватне підприємство "Паритет", - позивач у даній справі, частка якого, у відповідності до п. 4.6 статуту товариства, в редакції станом на 18 грудня 2013 року, в статутному фонді товариства становить 100 %.

Згідно п. 1.4 статуту Приватного підприємства "Паритет" (у редакції змін до статуту підприємства) власниками (учасниками) підприємства були громадяни: ОСОБА_8, ОСОБА_9 та ОСОБА_7

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 116 Цивільного кодексу України, пункту "в" ч. 1 ст. 10 Закону України "Про господарські товариства" учасники господарського товариства мають право вийти у встановленому порядку з товариства.

18 грудня 2013 року загальними зборами учасників Приватного підприємства "Паритет" прийнято рішення, оформлені протоколом № 6, про вихід одноособового засновника (учасника зі значною часткою) - Приватного підприємства "Паритет" зі складу учасників ТОВ "Опішнянське МГІПП" та про виключення гр. ОСОБА_7 зі складу учасників Приватного підприємства "Паритет".

У той же день, 18 грудня 2013 року загальними зборами учасників ТОВ "Опішнянське МГІПП" прийнято рішення, оформлене протоколом № 2, про прийняття гр. ОСОБА_7 до складу учасників ТОВ "Опішнянське МГІПП" з внеском до статутного капіталу згідно поданої заяви (перше питання порядку денного).

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст