Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 21.09.2016 року у справі №917/152/16

Постанова ВГСУ від 21.09.2016 року у справі №917/152/16

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 191

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 вересня 2016 року Справа № 917/152/16

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого суддіСибіги О.М.,суддівБожок В.С., Мачульського Г.М.розглянувши матеріали касаційної скаргиФізичної особи - підприємця ОСОБА_4, м. Кременчук, Полтавська обл.на постановуХарківського апеляційного господарського суду від 21.06.2016 рокуу справі господарського суду Полтавської областіза позовомФізичної особи - підприємця ОСОБА_4, м. Кременчук, Полтавська обл.до Кременчуцької міської ради, м. Кременчук, Полтавська обл.за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачаОСОБА_5, м. Комсомольськ, Полтавська обл.провизнання недійсним та скасування рішення

за участю представників

позивача: ОСОБА_6;

відповідача: не з'явився;

третьої особи: не з'явився

В С Т А Н О В И В:

Фізична особа - підприємець ОСОБА_4 (далі за текстом - ФОП ОСОБА_4) звернулась до господарського суду Полтавської області з позовом до Кременчуцької міської ради про визнання недійсним та скасування рішення Кременчуцької міської ради від 23.12.2015 року про відмову у поновленні договору оренди землі, укладеного Кременчуцькою міською радою та ФОП ОСОБА_4

Ухвалою господарського суду Полтавської області від 12.04.2016 року залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача ОСОБА_5.

Рішенням господарського суду Полтавської області від 27.04.2016 року залишеним без змін постановою Харківського апеляційного господарського суду від 21.06.2016 року в задоволенні позову відмовлено.

Вищезазначені судові акти мотивовані недоведеністю обставин у їх сукупності, передбачених ст. 21 Цивільного кодексу України, за наявності яких правовий акт органу місцевого самоврядування визнається недійсним, а також відсутністю доказів порушення прав та охоронюваних законом інтересів позивача.

Не погоджуючись з судовими актами попередніх інстанцій, ФОП ОСОБА_4 звернулась до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати рішення господарського суду Полтавської області від 27.04.2016 року та постанову Харківського апеляційного господарського суду від 21.06.2016 року і прийняти нове рішення у справі, яким позов задовольнити.

Кременчуцькою міською радою до Вищого господарського суду України було подано відзив на касаційну скаргу, в якому відповідач проти доводів касаційної скарги заперечує та просить залишити її без задоволення, а судові акти попередніх інстанцій - без змін.

В судовому засіданні представник позивача просив касаційну скаргу задовольнити, рішення господарського суду Полтавської області від 27.04.2016 року та постанову Харківського апеляційного господарського суду від 21.06.2016 року - скасувати і прийняти нове рішення у справі, яким задовольнити позовні вимоги у повному обсязі.

Відповідача та третю особу згідно з приписами ст. 1114 ГПК України було належним чином повідомлено про день, час і місце розгляду касаційної скарги, однак вони не скористались передбаченим процесуальним законом правом на участь у розгляді справи касаційною інстанцією.

Заслухавши пояснення представника позивача, приймаючи до уваги межі перегляду справи в суді касаційної інстанції, перевіривши повноту встановлення господарськими судами обставин справи та правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що касаційна скарга задоволенню не підлягає з огляду на наступне.

Господарськими судами попередніх інстанцій встановлено, що рішенням Кременчуцької міської ради ХХІV сесії V скликання від 25.11.2008 року "Про надання, вилучення та оформлення земельних ділянок в оренду фізичним і юридичним особам в м. Кременчуці" ФОП ОСОБА_4 затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва кафе з сауною та сезонним майданчиком по АДРЕСА_1; вирішено передати ФОП ОСОБА_4 за умови виконання п. 14.1. даного рішення в оренду терміном на один рік земельну ділянку площею 966 кв.м., за рахунок земель, не наданих у власність та користування у межах населених пунктів для будівництва кафе з сауною та сезонним майданчиком по вул. Керчинській, в районі р. Сухий Кагамлик.

На виконання зазначеного рішення 29.12.2008 року Кременчуцькою міською радою (орендодавець) та ФОП ОСОБА_4 (орендар) укладено Договір оренди землі строком на один рік, за умовами якого орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку площею 966 кв.м. несільськогосподарського призначення, кадастровий номер НОМЕР_1, для будівництва кафе з сауною та сезонним майданчиком по АДРЕСА_1.

Після закінчення строку даного Договору сторонами повторно були укладені договори оренди землі.

Так, рішення Кременчуцької міської ради ХХІ сесії VІ скликання від 26.06.2012 року "Про поновлення договорів оренди земельних ділянок" ФОП ОСОБА_4 затверджено технічну документацію із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право користування земельною ділянкою для будівництва кафе з сауною та сезонним майданчиком по АДРЕСА_1.

В п. 7.1.2 вказаного рішення зобов'язано ФОП ОСОБА_4 замовити документ, що посвідчує право користування земельною ділянкою; отримати його після державної реєстрації та у п'ятиденний строк подати копію в Кременчуцьку об'єднану податкову інспекцію.

04.10.2012 року між Кременчуцькою міською радою (орендодавець) та ФОП ОСОБА_4 (орендар) укладено Договір оренди землі, за умовами якого орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку площею 966 кв. м. несільськогосподарського призначення, кадастровий номер НОМЕР_1, для будівництва кафе з сауною та сезонним майданчиком по АДРЕСА_1.

Відповідно до п. п. 2, 3 Договору на земельній ділянці на момент укладення договору велося поточне будівництво кафе з сауною та сезонним майданчиком. Вказана земельна ділянка передавалася в оренду без будинків, будівель, споруд та інших об'єктів.

В подальшому, рішенням Кременчуцької міської ради 28.10.2014 року надано позивачу дозвіл на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки площею 966 кв. м. для будівництва кафе з сауною та сезонним майданчиком по АДРЕСА_1, при умові врахування інтересів і прав суміжних землекористувачів та дотримання правил добросусідства згідно ст. 96 Земельного кодексу України. Крім того, зобов'язано ФОП ОСОБА_4 після завершення будівництва виконати топографічні роботи - виконавче знімання (М 1:500) даної земельної ділянки з прилеглою територією.

Рішенням Кременчуцької міської ради від 26.05.2015 року продовжено строк дії дозволу до 28.10.2015 року, який було надано ФОП ОСОБА_4 відповідно до п. 1.3. рішення Кременчуцької міської ради від 28.10.2014 року.

В п. 20 рішення Кременчуцької міської ради ІІ сесії VІІ скликання від 23.12.2015 року "Про поновлення та відмову в поновленні договорів оренди земельних ділянок" відмовлено в поновленні договору оренди землі, укладеного Кременчуцькою міською радою та ФОП ОСОБА_4, зареєстрованого у книзі записів реєстрації державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування землею, Договорів оренди землі 11.12.2012 року за НОМЕР_2, на підставі якого у користуванні перебувала земельна ділянка площею 966 кв. м. для будівництва кафе з сауною та сезонним майданчиком по АДРЕСА_1, у зв'язку з наявністю на земельній ділянці об'єкта нерухомого майна, на який відсутні правовстановлюючі документи.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст