Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 21.09.2016 року у справі №910/4181/16

Постанова ВГСУ від 21.09.2016 року у справі №910/4181/16

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 184

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 вересня 2016 року Справа № 910/4181/16 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого Гольцової Л.А. (доповідач)суддівБарицької Т.Л., Іванової Л.Б.розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Сбербанк"на рішення та на постановуГосподарського суду міста Києва від 20.04.2016 Київського апеляційного господарського суду від 14.06.2016у справі№ 910/4181/16господарського судуміста Києваза позовомПриватного акціонерного товариства "АВК"доПублічного акціонерного товариства "Сбербанк"провизнання договору частково недійснимза участю представників:

позивача: Кобець І.В., дов. від 20.11.2015;

відповідача: Гей В.Г., дов. від 21.12.2015; Киричук Р.П., дов. від 10.08.2016;

в засіданні суду 17.08.2016, у відповідності до ст. 77 ГПК України, оголошувалась перерва до 21.09.2016

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду міста Києва від 20.04.2016 у справі № 910/4181/16 (суддя - Смирнова Ю.М.) позов задоволений повністю.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 14.06.2016 (колегія суддів у складі: головуючий суддя - Власов Ю.Л., судді - Хрипун О.О., Станік С.Р.) рішення Господарського суду міста Києва від 20.04.2016 у справі № 910/4181/16 залишено без змін.

Не погоджуючись з судовими рішеннями попередніх інстанцій, відповідач звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою та додатковими поясненнями до неї, в яких просить їх скасувати та прийняти нове рішення, яким в задоволенні позову відмовити.

Обґрунтовуючи підстави звернення з касаційною скаргою, скаржник послався на порушення судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права.

Відповідачем, в порядку ст. 1211 ГПК України, подано заяву про зупинення виконання судового рішення у даній справі, проте колегія суддів Вищого господарського суду України відмовляє в задоволенні заяви, оскільки не знаходить підстав для її задоволення.

Позивач надав відзив та додаткові пояснення до відзиву на касаційну скаргу, в яких заперечує проти її задоволення, просить прийняті у даній справі судові рішення залишити без змін.

Ознайомившись з матеріалами та обставинами справи на предмет надання їм судами попередніх інстанцій належної юридичної оцінки та повноти встановлення обставин справи, дотримання норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню, з огляду на наступне.

Місцевим та апеляційним господарськими судами під час розгляду справи встановлено, що між сторонами 15.10.2009 укладений договір про відкриття кредитної лінії №04-В/09/22/ЮО, за умовами якого в користування позивача надані кредитні кошти.

Цей договір може бути змінений (крім випадків передбачених законодавством України) тільки за взаємною згодою відповідача та позивача за умови, що такі зміни викладені в письмовій формі та підписані сторонами (п. 11.7 договору).

До договору про відкриття кредитної лінії №04-В/09/22/ЮО неодноразово вносились зміни та доповнення, про що сторонами складались додаткові договори і договори про внесення змін.

Відповідно до п.14.5 Статуту ПАТ "АВК", затвердженого рішенням загальних зборів акціонерів товариства від 10.04.2013, генеральний директор діє від імені товариства без довіреності. Інші особи можуть діяти від імені товариства в порядку представництва, передбаченому законодавством України.

ПАТ "АВК" в особі Генерального директора 28.03.2012 видана довіреність на ім'я фінансового директора Приставакіної Л.М., якою уповноважено зазначену особу представляти інтереси товариства в усіх підприємствах, установах, організаціях усіх форм власності та галузевої приналежності:

- з усіх фінансових питань, у тому числі що стосуються кредитування, забезпечення виконання умов кредитних договорів (застава, іпотека), реструктуризації кредитних зобов'язань; в тому числі підписувати від імені ПАТ "АВК" кредитні договори, договори іпотеки, договори застави, договори про внесення змін/доповнень до договору про розірвання вищевказаних договорів, договори страхування (в межах повноважень визначених Статутом для Генерального директора);

- з питань, пов'язаних з господарською і комерційною діяльністю товариства.

Для виконання представницьких функцій Приставакіній Л.Н. надаються наступні права: в межах повноважень, визначених Статутом для Генерального директора здійснювати в інтересах товариства всі необхідні дії, пов'язані з укладанням та підписанням договорів застави, іпотеки, страхування, кредитних договорів, договори про внесення змін і доповнень до них, підписувати платіжні документи, розрахунково-касові чеки, векселі та інші фінансові документи, отримувати документи, подавати заяви, вести справи в усіх підприємствах, установах, організаціях усіх форм власності, отримувати належне довірителю майно, розписуватись в документах і здійснювати всі інші дії, пов'язані з виконання цієї довіреності, зокрема підписувати договори, запити, заяви, відповіді на запити, довідки та інші документи з усіх питань, пов'язаних з вимокання цієї довіреності та здійснювати всі інші дії, пов'язані з виконання цієї довіреності.

22.10.2013 проведено позачергові загальні збори акціонерів ПАТ "АВК", за результатами яких прийнято рішення, яке оформлено протоколом № 41. На зборах розглянуто питання порядку денного (п. 5) "Про надання згоди на внесення змін до договору про відкриття кредитної лінії №04-В-09/22/ЮО, укладеного ПАТ "АВК" з АТ "Сбербанк Росії" 15.10.2009, щодо зміни діючих умов кредитування та щодо інших змін".

По зазначеному питанню вирішено: "5.1 У зв'язку із зміною діючих умов кредитування, внести наступні зміни до кредитного договору:

1) змінити строк траншу, за лімітом 2 - збільшивши його до 365 днів;

2) змінити графік погашення, а саме: в останні 30 місяців кредитування починаючи з квітня 2014 року по серпень 2016 року погашати щомісячно рівними частинами по 1666666 USD, останній платіж в сумі 11666686 USD погасити до 14.09.2016р.;

В день внесення відповідних змін сплатити комісію за перегляд умов кредитування у розмірі 0,25 процента від суми 9999996 дол. США."

Також, у відповідності до п. 6.1 порядку денного загальних зборів акціонерів уповноважено фінансового директора ПАТ "АВК" Приставакіну Л.М. на укладання та підписання від імені товариства договору про внесення змін до кредитного договору, договорів застави, іпотеки, страхування, та інших пов'язаних з ними договорів і документів тощо, а також визначення усіх інших істотних умов договорів про внесення змін, що не обговорені в питанні п'ятому порядку денного.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст