Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 21.09.2016 року у справі №5015/3350/12

Постанова ВГСУ від 21.09.2016 року у справі №5015/3350/12

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 181

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 вересня 2016 року Справа № 5015/3350/12 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого судді: суддів:Іванової Л.Б. (доповідач), Гольцової Л.А., Козир Т.П., розглянувши касаційну скаргу Заступника прокурора Львівської областіна рішення та постанову Господарського суду Львівської області від 17.02.2015 Львівського апеляційного господарського суду від 01.07.2015у справі№ 5015/3350/12 Господарського суду Львівської областіза позовом Дрогобицького міжрайонного прокурора в інтересах держави в особі Національної академії наук Українидо1. Українсько-німецького спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Інтернешнл Каттер Манюфекчерер ГМБХ (ІСМ)" 2. Фізико-механічного інституту ім. Г.В. Карпенка НАН України 3. Фонду державного майна України 4. Фірми "Машінен-унд Боргерете-Фабрік ВІРТ ГмбХтретя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівській областіпровизнання недійсним підпункту 1 пункту 6.1 параграфу 6 засновницького договору Українсько-німецького спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Інтернешнл Каттер Манюфекчерер ГМБХ (ІСМ)"за участю представників сторін:

прокуратури: Хорс К.Б.

позивача: Подлящук О.П.

відповідача-1: Кравченко Л-Р.С.

відповідача-2: не з'явилися

відповідача-3: Васильківська В.Є.

відповідача-4: Гребенченко О.А.

третьої особи, яка не заявляє самостійних

вимог на предмет спору на стороні позивача: не з'явилися

ВСТАНОВИВ:

Дрогобицький міжрайонний прокурор звернувся до Господарського суду Львівської області з позовом в інтересах держави в особі Національної академії наук України до Українсько-німецького спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Інтернешнл каттер манюфекчерер ГМБХ (ІСМ)", Фізико-механічного інституту ім. Г.В.Карпенка НАН України про визнання недійсним пункту 9.1 параграфа 9 "Уставний фонд" Статуту Українсько-німецького спільного підприємства у формі ТОВ "Інтернешнл Каттер Манюфекчерер ГМБХ (ІСМ)" (1992) та п. 9.1 параграфа 9 "Власність Товариства" і п. 10.4.2 параграфа 10 нової редакції Статуту Українсько-німецького спільного підприємства у формі ТОВ "Інтернешнл каттер манюфекчерер ГМБХ (ІСМ)" (2005) в частині майнового внеску Фізико-механічного інституту ім. Г.В.Карпенка НАН України в статутний фонд товариства; зобов'язання Українсько-німецького спільного підприємства у формі ТОВ "Інтернешнл каттер манюфекчерер ГМБХ (ІСМ)" привести п. 9.1 п. 9 Статуту підприємства у відповідність до Постанови Бюро Президії Національної академії наук України № 182 від 10.06.2010 "Про внесення змін до п. 2 постанови Бюро Президії Академії наук Української РСР від 13.05.1992 № 127-Б "Про реорганізацію ДВСКТБ ВМІ ім. Г.В.Карпенка АН України та створення на його основі СП" та чинного законодавства, виклавши його у такій редакції: "Статутний фонд ТОВ "Інтернешнл катер манюфекчерер ГМБХ (ІСМ)" формується шляхом внесення Фізико-механічним інститутом ім. Г.В. Карпенка АН України в рахунок вкладу у статутний фонд СП права користування майном без зміни форми власності державного майна".

Рішенням Господарського суду Львівської області від 12.12.2011 у справі № 7/150, залишеним без змін постановою Львівського апеляційного господарського суду від 11.04.2012, в позові відмовлено.

Постановою Вищого господарського суду України від 25.07.2012 рішення Господарського суду Львівської області від 12.12.2011 та постанову Львівського апеляційного господарського суду від 11.04.2012 у справі № 7/150 скасовано, справу передано на новий розгляд.

Під час нового розгляду справи прокурор 18.04.2013 подав суду заяву про зміну предмету позову, у якій просив визнати недійсним підпункт 1 пункту 6.1 параграфу 6 засновницького договору Українсько-німецького спільного підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Інтернешнл каттер манюфекчерер ГМБХ "ІСМ".

Рішенням Господарського суду Львівської області від 17.02.2015 у справі № 5015/3350/12 (колегія суддів у складі: головуючий суддя Яворський Б.І., судді Долінська О.З., Петрашко М.М.), залишеним без змін постановою Львівського апеляційного господарського суду від 01.07.2015 (колегія суддів у складі: головуючий суддя Гриців В.М., судді Давид Л.Л., Хабіб М.І.), у задоволенні позову відмовлено повністю.

Не погоджуючись із рішенням суду першої інстанції та постановою суду апеляційної інстанції, заступник прокурора Львівської області звернувся до Вищого господарського суду України із касаційною скаргою, в якій просить скасувати рішення Господарського суду Львівської області від 17.02.2015 та постанову Львівського апеляційного господарського суду від 01.07.2015 у справі № 5015/3350/12, прийняти нове рішення, яким позов прокурора задовольнити повністю.

Обґрунтовуючи підстави звернення з касаційною скаргою, прокурор посилається на порушення та неправильне застосування судами першої та апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права. Так, прокурор вказує на те, що судами не надано оцінки тому, що установчий договір від 21.04.1992 був підписаний до прийняття рішення органу управління державним майном НАН України про надання дозволу на вступ інституту до засновників Товариства; зазначає про те, що прокурор і позивач не були стороною установчого договору від 21.04.1992 і обставини, які слугували підставою звернення до суду, стали відомі лише під час проведення прокурорської перевірки. Прокурор вважає, що початок перебігу позовної давності слід обраховувати не з моменту, коли НАН України стало відомо про наявність оспорюваного правочину, а з моменту, коли прокурор дізнався про незаконне здійснення передачі державного майна, відтак висновок судів про пропуск позивачем і прокурором позовної давності є необґрунтованим.

До Вищого господарського суду України надійшов відзив Фірми "Машінен-унд Боргерете-Фабрік ВІРТ ГмбХ на касаційну скаргу, в якому відповідач-4 просить відмовити у задоволенні касаційної скарги, оскаржувані судові рішення залишити без змін.

20.09.2016 до суду касаційної інстанції надійшли уточнення до відзиву Фірми "Машінен-унд Боргерете-Фабрік ВІРТ ГмбХ, в яких відповідач-4 підтримав доводи, викладі у раніше поданому відзиві.

Сторони згідно з приписами статті 111-4 Господарського процесуального кодексу України були належним чином повідомлені про день, час і місце розгляду касаційної скарги, однак відповідач-2 та третя особа не скористалися передбаченим законом правом на участь у перегляді справи в суді касаційної інстанції.

Колегія суддів, беручи до уваги межі перегляду справи у касаційній інстанції, обговоривши доводи касаційної скарги, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування норм матеріального та процесуального права при ухваленні оскаржуваних судових актів, вважає касаційну скаргу такою, що підлягає частковому задоволенню, з огляду на наступне.

Як встановлено місцевим і апеляційним господарськими судами та підтверджується матеріалами справи, постановою Бюро Президії Академії Наук Української РСР № 156-Б від 13.04.1984 створено Дослідне виробництво СКТБ Фізико-механічного інституту ім. Г.В. Карпенка НАН України.

Розпорядженням Президії АН Української РСР № 1296 від 25.09.1989 "Про створення спільного радянсько-західно-німецького підприємства" погоджено пропозицію Фізико-механічного інституту ім. Г.В. Карпенка НАН України про створення на території СССР спільного радянсько-західно-німецького підприємства по розробці, виробництву і продажу шарошечного інструменту з участю Дрогобицького долотного заводу Мінважмашу СССР і Фірми "Вірт".

У квітні 1992 року Фізико-механічний інститут ім. Г.В. Карпенка НАН України, Дрогобицький долотний завод і Фірма "Вірт" підписали договір про створення Спільного підприємства "Інтернешнл Каттер Манюфекчерер ГМБХ (ІСМ)" та Статут Спільного підприємства "Інтернешнл Каттер Манюфекчерер ГМБХ (ІСМ)".

Згідно із параграфом 6 пункту 6.1 договору статутний фонд спільного підприємства для забезпечення його діяльності становить 2260000,00 ДМ в 226 долях по 10000,00 ДМ. Статутний фонд створюється учасниками шляхом майнових вкладів у формі необмеженої передачі у вільне розпорядження спільного підприємства або шляхом передачі власності спільному підприємству чи шляхом надання послуг наступним чином: (1) Інститут: майновий вклад у формі споруд обладнання і установок, матеріалів, інструментів, вартістю 1060000,00 ДМ; (2) Долотний завод: майновий вклад у формі права безоплатного користування земельною ділянкою, вартістю 100000,00 ДМ, у формі споруд та обладнання, вартістю 400000,00 ДМ; (3) Іноземний учасник: майновий вклад у формі передачі ноу-хау і права користування патентами, вартістю 600000,00 ДМ, та у формі надання послуг по навчанню персоналу спільного підприємства, вартістю 100000,00 ДМ.

Судами попередніх інстанцій визначено, що постановою Бюро Президії Академії Наук Української РСР № 127-Б від 13.05.1992 ДВ СКТБ (Дослідне виробництво Спеціального конструкторсько-технологічного бюро) Фізико-механічного інституту ім. Г.В. Карпенка НАН України реорганізовано з ліквідацією статусу юридичної особи та введено до складу інституту (п. 1 постанови); погоджено пропозицію Фізико-механічного інституту ім. Г.В. Карпенка АН України про внесення в рахунок свого вкладу у статутний фонд СП майна реорганізованого ДВ СКТБ ФМІ ім. Г.В.Карпенка АН України на правах повного господарського відання та із збереженням права власності за АН України (п. 2); установлено Фізико-механічний інститут ім. Г.В.Карпенка АН України вважати правонаступником реорганізованого ДВ СКТБ з усіх фінансових і майнових зобов'язань; директора ФМІ зобов'язано зареєструвати статут СП та подати його Президії АН України разом з договором про створення СП та переліком майна, що передається СП, зазначивши його вартість (п. 4.4); контроль за виконанням цієї постанови покласти на відділення фізико-технічних проблем матеріалознавства АН України (п. 6).

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст