Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 21.06.2016 року у справі №910/9447/14

Постанова ВГСУ від 21.06.2016 року у справі №910/9447/14

11.02.2017
Автор:
Переглядів : 186

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 червня 2016 року Справа № 910/9447/14

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючогоТатькова В.І. (доповідача),суддів :Саранюка В.І., Самусенко С.С.,розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "ДБК"на постановуКиївського апеляційного господарського суду від 20.04.2016 р.у справі№ 910/9447/14 господарського суду міста Києваза позовомПублічного акціонерного товариства Акціонерного комерційного банку "Аркада" (надалі - ПАТ "Аркада")доТовариства з обмеженою відповідальністю "ДБК" (надалі - ТОВ "ДБК")простягнення 52 346 308,35 грн. за участю представників: від позивача- Гуцал Максим Михайлович від відповідача- Бондар Роман Вікторович - Ігнатенко Олександр Віталійович

В С Т А Н О В И В:

Рішенням господарського суду міста Києва від 13.07.2015 р. (суддя Гумега О.В.) у задоволенні позову відмовлено повністю.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 20.04.2016 р. (головуючий суддя Дідиченко М.А., судді: Руденко М.А., Пономаренко Є.Ю.) рішення господарського суду міста Києва від 13.07.2015 р. скасовано частково, прийнято нове рішення, яким позовні вимоги задоволено частково: стягнуто з ТОВ "ДБК" на користь ПАТ "Аркада" 31 407 785, 01 грн. винагороди; в іншій частині рішення залишити без змін.

Не погоджуючись з прийнятою постановою, ТОВ "ДБК" звернулося до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить її скасувати, а рішення місцевого господарського суду залишити в силі, мотивуючи скаргу порушенням і неправильним застосуванням судом апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права.

Ухвалою Вищого господарського суду України від 25.05.2016 р. (головуючий суддя Татьков В.І. (доповідач), судді: Барицька Т.Л., Плюшко І.А.) касаційну скаргу ТОВ "ДБК" прийнято до провадження, зупинено виконання постанови Київського апеляційного господарського суду від 20.04.2016 р. до закінчення перегляду справи № 910/9447/14 в касаційному порядку, призначено розгляд скарги на 21.06.2016 р.

Розпорядженням в.о. керівника апарату Вищого господарського суду України від 15.06.2016 р. № 08.03-04/2105 у даній справі призначено проведення автоматичної зміни складу колегії суддів у даній справі у зв'язку з відпусткою судді Плюшка І.А. та запланованою відпусткою судді Барицької Т.Л.

Протоколом автоматичної зміни складу колегії суддів від 16.06.2016 р. для розгляду касаційної скарги у справі № 910/9447/14 визначено склад колегії суддів: Татьков В.І. - головуючий (доповідач), Саранюк В.І., Самусенко С.С.

17 червня 2016 року до Вищого господарського суду України надійшов відзив на касаційну скаргу від ПАТ "Аркада", за змістом якого позивач у даній справі просить суд касаційної інстанції залишити подану скаргу без задоволення, а прийняті у справі рішення та постанову - без змін.

Ухвалою Вищого господарського суду України від 21.06.2016 р. касаційну скаргу ТОВ "ДБК" колегією суддів у складі: Татьков В.І. - головуючий (доповідач), Саранюк В.І., Самусенко С.С. прийнято до свого провадження.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, оцінивши доводи касаційної скарги, взявши до уваги заперечення, викладені у відзиві, перевіривши правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що подана касаційна скарга не підлягає задоволенню, з огляду на таке.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судами, 17.05.2004 р. між Акціонерним комерційним банком "Аркада", правонаступником якого є ПАТ "Аркада" (банк-управитель), та ТОВ "ДБК" (забудовник) укладено генеральний договір (надалі - Договір), відповідно до умов якого забудовник за замовленням банку зобов'язався організувати спорудження об'єктів будівництва у встановлені строки та належної якості, у відповідності з документацією за угодою на об'єкт будівництва, а позивач зобов'язувався здійснити фінансування будівництва за рахунок ФФБ (фонду фінансування будівництва).

Умовами Договору сторони передбачили, що фонд фінансового будівництва за програмою ТОВ "ДБК" - це кошти, отримані банком, відповідно правил ФФБ, від фізичних та юридичних осіб (далі - довірителів) у довірче управління (управління), що використані чи будуть використані банком в майбутньому на фінансування будівництва за програмою ТОВ "ДБК". Метою створення ФФБ є отримання довірителями у власність об'єктів інвестування.

Згідно з п. 1.2. Договору ФФБ за програмою ТОВ "ДБК" є ФФБ виду А.

Банк за перерахування коштів на фінансування будівництва отримує від забудовника винагороду (п.п. 2 п. 1.2. Договору).

За змістом п. 1.3. Договору забудовник визнає та заздалегідь погоджується, що фінансування спорудження кожного об'єкта будівництва банк здійснює в межах залучених до ФФБ коштів за цим об'єктом будівництва у порядку, визначеному "Регламентом фінансування".

Відповідно до п. 1.4 Договору на виконання умов даного договору сторони укладають угоду на кожний конкретний об'єкт будівництва, в якій визначені його параметри та характеристики. Угода на об'єкт будівництва є невід'ємною частиною цього генерального договору.

З матеріалів справи вбачається, що протягом 2005-2008 років між сторонами було укладено низку угод на об'єкти будівництва, які були введені в експлуатацію, що підтверджується актами державної приймальної комісії про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об'єкта та сертифікатом відповідності.

Судами встановлено та матеріалами справи підтверджується, що на виконання вимог Договору за період з 17.05.2004 р. по 16.05.2011 р. на фінансування спорудження об'єктів будівництва з Фонду фінансування будівництва за програмою ТОВ "ДБК" позивачем було перерахована відповідачу на фінансування будівництва кошти в загальному розмірі 1 046 926 167 грн.

06 травня 2014 року, ПАТ "Аркада" звернулось до відповідача з письмовою вимогою про перерахування на рахунок управителя ФФБ грошових коштів в якості винагороди в сумі 52 346 308,35 грн.

Враховуючи залишення без відповіді вказаної вимоги з боку ТОВ "ДБК", у зв'язку із невиконанням відповідачем своїх обов'язків, передбачених п. 1.2. Договору щодо виплати позивачу винагороди, ПАТ "Аркада" звернувся до суду з позовом про стягнення з ТОВ "ДБК" винагороди у сумі 52 346 308,35 грн.

Так, відмовляючи у задоволенні позовних вимог суд першої інстанції виходив з того, що в генеральному договорі від 17.05.2004 р. та в додатках до нього вартість винагороди управителя ФФБ за перерахування коштів на фінансування будівництва сторонами та порядок її спати погоджені не були, а тому відсутні підстави для задоволення позовних вимог.

Водночас, скасовуючи частково рішення місцевого господарського суду, суд апеляційної інстанції дійшов протилежного висновку, вказавши на неможливість ототожнення правовідносини з надання послуг банком як управителем ФФБ, що надає послуги з управління майном та перераховує кошти на фінансування будівництва за генеральним договором від 17.05.2004 р. та надання банком як банківською установою послуг з розрахунково-касового обслуговування за договором банківського рахунку, з огляду на що і були частково задоволені позовні вимоги ПАТ "Аркада" про стягнення винагороди.

Суд касаційної інстанції погоджується з такою позицією Київського апеляційного господарського суду, враховуючи таке.

Згідно з ч. 2 ст. 11 ЦК України підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст