Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 20.12.2016 року у справі №914/945/16

Постанова ВГСУ від 20.12.2016 року у справі №914/945/16

03.02.2017
Автор:
Переглядів : 213

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 грудня 2016 року Справа № 914/945/16

Вищий господарський суд України у складі: суддя Палій В.В. - головуючий (доповідач), судді Бондар С.В. і Селіваненко В.П.

розглянув касаційну скаргу Управління комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської ради, м. Львів,

на рішення господарського суду Львівської області від 30.05.2016

та постанову Львівського апеляційного господарського суду від 28.09.2016

у справі № 914/945/16

за позовом Управління комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської ради (далі - Управління комунальної власності), м. Львів,

до Львівської міської ради (далі - Рада), м. Львів,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - Управління охорони історичного середовища Львівської міської ради (далі - Управління охорони історичного середовища), м. Львів,

треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - 1. приватне підприємство "Львівська гільдія" (далі - Підприємство), м. Львів,

2. Міністерство культури України (далі - Міністерство), м. Київ,

про визнання протиправною та скасування в частині ухвали Львівської міської ради.

Судове засідання проведено за участю представників:

позивача - Чернобай С.С. предст. (дов. від 12.10.2016)

відповідача - не з'явився

третіх осіб 1. не з'явився

2. Гук Т.І. предст. (дов. від 15.12.2016)

3. не з'явився

За результатами розгляду касаційної скарги Вищий господарський суд України

ВСТАНОВИВ:

Управління комунальної власності звернулося до господарського суду Львівської області з позовом до Ради (з урахуванням заяви про зміну предмета позову) про визнання протиправною і скасування ухвали Львівської міської ради від 19.03.2015 № 4434 "Про затвердження об'єктів комунальної власності м. Львова, що підлягають приватизації способом викупу" в частині затвердження пунктів 57, 58 додатка ухвали, а саме щодо об'єктів приватизації за адресою: м. Львів, площа Ринок, 5 (підвал загальною площею 150,4 кв. м та 1-й поверх загальною площею 47,1 кв. м).

Рішенням господарського суду Львівської області від 30.05.2016 у справі № 914/945/16 (суддя Трускавецький В.П.), яке залишено без змін постановою Львівського апеляційного господарського суду від 28.09.2016 (колегія суддів у складі: Бойко С.М.- головуючий суддя, судді Бонк Т.Б., Якімець Г.Г.) у задоволенні позову відмовлено, з посиланням на те, що зазначений акт ненормативного характеру прийнятий у межах компетенції відповідача та відповідає приписам чинного законодавства. Крім того, Управління комунальної власності не наділене повноваженнями та (або) компетенцією на оскарження рішень, прийнятих органом, до підпорядкування якого воно (Управління) належить.

У касаційній скарзі до Вищого господарського суду України Управління комунальної власності просить судові акти попередніх інстанцій зі справи скасувати, прийняти нове рішення про задоволення позову. Скаргу мотивовано неправильним застосуванням та порушенням судами попередніх інстанцій у прийнятті судових актів норм матеріального та процесуального права.

У відзиві на касаційну скаргу Підприємство просило залишити судові акти попередніх інстанцій без змін, а касаційну скаргу - без задоволення. Викладені у відзиві твердження про те, що касаційну скаргу подано Управлінням комунальної власності без клопотання про відновлення строку її подання, спростовується клопотанням від 21.10.2016 № 2302-вих.- 4487 про поновлення строку на касаційне оскарження за підписом в.о. начальника Управління ОСОБА_5, яке додане до касаційної скарги та надійшло з касаційною скаргою в одному конверті (без зазначення останнього у переліку додатків до касаційної скарги). Посилання Підприємства на те, що матеріали справи не були витребувані Вищим господарським судом України, що унеможливлює розгляд касаційної скарги Управління комунальної власності, спростовується тим, що відповідно до супровідного листа Львівського апеляційного господарського суду від 29.11.2016 № 09-01/15517/16 на адресу Вищого господарського суду України були направлені касаційна скарга Управління комунальної власності та матеріали справи № 914/945/16 у двох томах.

Учасників судового процесу відповідно до статті 1114 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) належним чином повідомлено про час і місце розгляду касаційної скарги.

Перевіривши повноту встановлення попередніми судовими інстанціями обставин справи та правильність застосування ними норм матеріального і процесуального права, заслухавши пояснення представників Управління комунальної власності та Підприємства, Вищий господарський суд України дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення касаційної скарги з урахуванням такого.

Місцевим та апеляційним господарськими судами у справі встановлено, що:

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст