Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 20.12.2016 року у справі №911/410/16

Постанова ВГСУ від 20.12.2016 року у справі №911/410/16

03.02.2017
Автор:
Переглядів : 185

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 грудня 2016 року Справа № 911/410/16 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Дроботової Т.Б.- головуючого Алєєвої І.В. Рогач Л.Іза участю представників: позивачаМалярчук Ю.Б. - дов. від 03.03.2016 р.відповідача не з'явилися (про час і місце судового засідання повідомлено належно) прокуратури Скибенко О.І. - прокурор ГПУ посв. №041528

розглянувши матеріали касаційної скаргиТовариства з обмеженою відповідальністю "Природні ресурси+"на постановувід 24.10.2016 Київського апеляційного господарського судуу справі№ 911/410/16 господарського суду Київської області за позовомПублічного акціонерного товариства "Укргазвидобування"до Товариства з обмеженою відповідальністю "Природні ресурси+"

за участюСпеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України пророзірвання договору В С Т А Н О В И В :

У лютому 2016 р. ПАТ "Укргазвидобування" звернулося до господарського суду Київської області з позовом до ТОВ "Природні ресурси+" про розірвання договору про спільну діяльність від 22.01.2014 р. №УГВ8333/20/1-14, укладеного між сторонами у справі, на підставі статей 16, 611, частини 2 статті 651 Цивільного кодексу України.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, позивач посилався на істотне порушення відповідачем умов спірного договору у зв'язку з неналежним виконанням останнім своїх зобов'язань щодо виконання робіт передбачених програмою робіт на 2014 - 2015 роки на об'єктах спільної діяльності, а саме: на свердловинах № 107, № 114 Куличихінського родовища та № 60 Гадяцького родовища, що вплинуло на обсяги видобутку вуглеводнів в рамках договору та призвело до зменшення очікуваного доходу спільної діяльності та прибутку позивача.

Позивач також вказував на порушення відповідачем умов спірного договору і в частині своєчасного надання фінансової звітності за 2015 рік, перерахування позивачу належної частини прибутку за 2015 рік, проведення планових засідань комітету управління спільною діяльності, здійснення аудиту фінансової звітності спільної діяльності за період з 22.01.2014 р. по 31.12.2014 р.

У зв'язку з цим позивач вважав підставним розірвання спірного договору в судовому порядку.

ТОВ "Природні ресурси+" у відзиві на позов заперечувало проти його задоволення, посилаючись на відсутність істотних порушень умов спірного договору. Відповідач зазначав, що роботи на свердловині № 60 Гадяцького родовища, та свердловинах №107 і №114 Куличихінського родовища не виконувалися внаслідок того, що свердловина № 60 Гадяцького родовища з 1985 року знаходиться в бездіючому фонді та не працює, а свердловини №107 і №114 Куличихінського родовища з 2014 року виведені в бездіючий фонд. До того ж на вказаних свердловинах недоцільно проводити будь-які роботи, оскільки це потребує великих фінансових затрат та не призведе до отримання запланованого прибутку.

Рішенням господарського суду Київської області від 24.05.2016 р. (суддя Подоляк Ю.В.) в позові відмовлено.

Мотивуючи рішення, місцевий господарський суд дійшов висновку про недоведеність позивачем порушення відповідачем істотних умов спірного договору у зв'язку з чим суд відмовив у позові про його розірвання.

За апеляційною скаргою ПАТ "Укргазвидобування" Київський апеляційний господарський суд (судді: Пономаренко Є.Ю., Руденко М.А., Дідиченко М.А.), переглянувши рішення господарського суду Київської області від 24.05.2016 р. в апеляційному порядку, постановою від 24.10.2016 р. скасував його та прийняв нове рішення, яким позов задовольнив. Розірвав договір про спільну діяльність від 22.01.2014 р. №УГВ8333/20/1-14, укладений між ПАТ "Укргазвидобування" та ТОВ "Природні ресурси +".

Апеляційний господарський суд встановив, що метою договору про спільну діяльність від 22.01.2014 р. №УГВ8333/20/1-14 є отримання прибутку; що укладаючи вказаний договір та передаючи у спільну діяльність право користування свердловинами, позивач розраховував на те, що відповідачем відповідно до Програми робіт на 2014 - 2015 роки буде здійснений капітальний ремонт всіх свердловин, а також облаштовано їх вузлами обліку видобутої вуглеводневої сировини, тобто, що відповідач в процесі виконання договору здійснить такі капіталовкладення, у тому числі, і в заводнені та недіючі свердловини, завдяки яким буде отримуватися прибуток від експлуатації усіх свердловин, право користування якими було передано за спірним договором у спільну діяльність.

Проте, відповідачем не проводилися заплановані роботи на свердловинах № 60 Гадяцького родовища, та №107 і №114 Куличихінського родовища, що, відповідно вплинуло на обсяги видобутку вуглеводнів в рамках договору та призвело до зменшення очікуваного доходу спільної діяльності і прибутку позивача.

Відтак, апеляційний господарський суд дійшов висновку про істотне порушення відповідачем умов договору про спільну діяльність в розумінні приписів статті 651 Цивільного кодексу України у зв'язку з чим задовольнив позовні вимоги.

ТОВ "Природні ресурси+" подало до Вищого господарського суду України касаційну скаргу, в якій просить скасувати постанову Київського апеляційного господарського суду від 24.10.2016 р. та залишити в силі рішення господарського суду Київської області від 24.05.2016 р., посилаючись на порушення апеляційним господарським судом норм матеріального і процесуального права, зокрема, частини 2 статті 651 Цивільного кодексу України.

Скаржник не погоджується з висновком апеляційного господарського суду про наявність підстав для розірвання спірного договору та вказує на те, що, як оператор спільної діяльності, діяв у повній відповідності до умов договору та максимально досягнув його мету.

Він вказує на недоцільність проведення капітального ремонту спірних свердловин, оскільки таке потребує великих капіталовкладень та ці свердловини є малоперспективними.

Від позивача надійшов відзив на касаційну скаргу, в якому він просить постанову у справі залишити без змін, а касаційну скаргу - без задоволення.

Заслухавши доповідь судді - доповідача, пояснення присутніх у судовому засіданні учасників процесу, перевіривши наявні матеріали справи на предмет правильності застосування судами першої та апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права, колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено господарськими судами першої та апеляційної інстанцій, 22.01.2014 р. між ПАТ "Укргазвидобування" (сторона -1) та ТОВ "Природні ресурси +" (сторона -2) укладено договір про спільну діяльність №УГВ8333/20/1-14.

Спільна діяльність за умовами пункту 1.1 договору - це діяльність сторін, яка відповідає законодавству України про спеціальну діяльність підприємств, регулюється цим договором і пов'язана з опрацюванням геолого-технічної інформації, виконанням робіт, направлених на пошук та розвідку родовищ вуглеводнів, буріння свердловин, відновлення та збільшення видобутку вуглеводнів з застосуванням різних технологічних методів та обладнання, виконанням геофізичних, геологічних, тематичних, проектних робіт на об'єктах спільної діяльності, здійсненням дослідно-промислової розробки та промислової експлуатації родовищ вуглеводнів, видобутку та подальшої реалізації видобутих вуглеводнів і отримання прибутку.

Об'єктами спільної діяльності є свердловини №107, №114, №123 Куличихінського родовища, свердловини №51, №60 Гадяцького родовища та відповідна інфраструктура, розташовані в межах ліцензійних площин, право користування якими внесено ПАТ "Укргазвидобування" в якості вкладу до спільної діяльності та свердловини, пробурені спільною діяльністю (пункт 1.11).

Метою договору є отримання прибутку в порядку, передбаченому чинним законодавством України та цим договором за рахунок реалізації вуглеводнів, які будуть знайдені та видобуті в результаті даної спільної діяльності (пункт 2.1 договору).

В пункті 2.5 договору передбачено, що для досягнення спільної мети за цим договором, ПАТ "Укргазвидобування" (позивач) зобов'язується передати спільній діяльності право користування об'єктами спільної діяльності та забезпечити видобуток, підготовку і транспортування вуглеводнів силами свого персоналу, виробничими потужностями з використанням власної інфраструктури для спільної діяльності на підставі окремих договорів, а ТОВ "Природні ресурси+" (відповідач) зобов'язується забезпечити фінансування капітальних витрат в об'єкти спільної діяльності відповідно до програми робіт спільної діяльності, реалізацію видобутих вуглеводнів спільної діяльності, а також виконання функцій оператора.

Згідно з пунктом 3.1 договору виконання цього договору здійснюється оператором спільної діяльності на підставі програми робіт спільної діяльності.

Оператором спільної діяльності за цим договором є відповідач (пункт 6.3 договору).

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст