Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 20.10.2016 року у справі №912/451/16

Постанова ВГСУ від 20.10.2016 року у справі №912/451/16

09.02.2017
Автор:
Переглядів : 157

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 жовтня 2016 року Справа № 912/451/16

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого - суддіГрека Б.М., - (доповідача у справі),суддів :Корнілової Ж.О., Малетича М.М.розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргуПублічного акціонерного товариства "Гідросила"на постановуДніпропетровського апеляційного господарського суду від 12.07.16у справі№912/451/16господарського судуКіровоградської областіза позовомПублічного акціонерного товариства "Гідросила"доОбласного комунального підприємства "Дніпро-Кіровоград"прозобов'язання вчинити певні діїза участю представників від:позивачаЛюдченко О.Г. і Зайцевої Л.А. (дов. від 16.05.16) у режимі в/квідповідачане з'явилися, були належно повідомлені,

В С Т А Н О В И В :

Публічне акціонерне товариство "Гідросила звернулося до господарського суду Кіровоградської області про зобов'язання погодити та прийняти на облік Обласним комунальним виробничим підприємством "Дніпро-Кіровоград" витратомір "Ергоміра-125.БВ" з подальшим нарахуванням оплати за скид використаної підприємством води відповідно до його показників.

Рішенням Господарського суду Кіровоградської області від 29.03.16 (суддя Балик В.М.), залишеним без змін постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 12.07.16 (колегія суддів у складі: головуючий суддя Верхогляд Т.А., судді: Білецька Л.М., Парусніков Ю.Б.), у задоволенні позовних вимог відмовлено. Свою позицію суди мотивували тим, що самовільна заміна позивачем лічильника "Акрон -01" на витратомір "Ергоміра-125.БВ" без погодження технічних умов на його встановлення з відповідачем, зважаючи на ігнорування приписів відповідача про встановлення датчика витратоміра на трубопроводі технічної води у вході на територію ПАТ "Гідросила" або ж згідно вимог п.5.29 Правил на водозаборі позивача, є порушення галузевого законодавства, а тому підстави для задоволення позову відсутні.

Не погоджуючись із судовими актами, позивач просить їх скасувати, прийнявши нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги повністю. Свою позицію скаржник обгрунтовує помилковим трактуванням судами умов договору від 01.04.13 №6/45 та дозволу на спеціальне водокористування від 22.10.14 №210, за яким виробником технічної води та стоків є позивач, не відповідач, а він був ініціатором встановлення вказаного водоміру стічних річкових (технічних) вод, а отже саме він має право вибору місця встановлення витратоміра, а не відповідач. Також апелянт зазначає на неналежну оцінку судом вимог припису відповідача щодо встановлення витратоміра на трубопроводі технічної води та щодо права позивача надавати послуги з водопостачання іншим підприємствам.

Відповідач надав відзив, у якому просив судові акти залишити без змін, а касаційну скаргу без задоволення.

Заслухавши суддю-доповідача, розглянувши та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судами, Обласне комунальне підприємство "Дніпро-Кіровоград" (виконавець) та Публічне акціонерне товариство "Гідросила" (споживач) уклали договір про надання послуг з централізованого питного водопостачання та водовідведення від 01.04.13 №6/45 (а.с.39-44 т.1), за яким виконавець взяв на себе зобов'язання своїми силами та засобами надавати споживачеві вчасно та відповідної якості послуги централізованого питного водопостачання та водовідведення в об'ємах, визначених лімітом відпуску та приймання стоків, а споживач вчасно оплачувати надані послуги за встановленими тарифами у строки і на умовах, визначених договором.

Кількість води, що постачається виконавцем на об'єкти споживача, визначається за показниками приладів обліку, встановлених на мережі споживача (як правило, на межі балансової належності мереж виконавця та споживача), опломбованих і зареєстрованих виконавцем, які фіксуються в акті про надання послуг (п.7.1 договору).

Пунктом 7.2 договору визначено, що місце встановлення приладів обліку визначається відповідно до технічних умов, виданих виконавцем.

Передбачено також, що кількість стічних вод, яка надходить до каналізаційних мереж, визначається за обсягом води, використаної споживачем з водопроводу та інших джерел водопостачання згідно показників водолічильників або згідно показників приладів обліку стічних вод (якщо такі встановлені), опломбованих і зареєстрованих виконавцем (п.7.10).

Згідно п.7.11 договору у разі, коли питна вода, яка входить до складу продукції споживача, з урахуванням особливостей його діяльності, не потрапляє до централізованих водовідведень з інших причин, кількість стічних вод, що надходять до каналізаційних мереж, визначається згідно показників засобів обліку стічних вод на виході каналізаційних мереж споживача або згідно погодженого сторонами ліміту стічних вод (якщо такі прилади обліку не встановлені) у відсотковому співвідношенні фактичного водоспоживання.

Пунктом 3.1 вказаного договору сторони погодили під час його виконання, а також вирішення всіх інших питань, що ним не обумовлені, вони керуються чинним законодавством України, зокрема ЗУ "Про питну воду та питне водопостачання", "Правилами користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України", "Правилами технічної експлуатації систем водопостачання та каналізації населених пунктів України", а також місцевими Правилами приймання стічних вод підприємств у комунальні системи каналізації населених пунктів.

У розумінні п.п.1.2 Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення у населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27.06.08 №190, ОКВП "Дніпро-Кіровоград" є виробником послуг з водовідведення технічної води ПАТ "Гідросила" за адресою: вул. Братиславська,5, у м. Кіровограді.

Відповідно до п.5.29 Правил передбачено методи обліку стічних вод та те, що їх вибір здійснюється виробником послуг.

Судами також встановлено, що ПАТ "Гідросила" для забезпечення виробництва та господарсько-побутових потреб використовує як питну, так і технічну (річкову) воду. Використання води на ПАТ "Гідросила" здійснюється на підставі "Дозволу на спеціальне водокористування" від 22.10.14 №210, який дійсний з 11.11.14 по 11.05.17 (а.с.62-65 т.1). Вказаний дозвіл погоджено з Обласним комунальним підприємством "Дніпро-Кіровоград" 01.04.13.

Дозволом передбачена мета водокористування: на питні, господарсько-побутові та виробничі потреби, а скид господарсько-побутових стічних вод здійснюється у каналізаційні мережі ОКВП "Дніпро-Кіровоград". Ввід питної води здійснюється з мереж ОКВП "Дніпро-Кіровоград", на якому встановлено лічильник води WP-Dynamic 100/50 зав. №100127342, а на технічну воду, що забирається з р. Інгул на вводі встановлено лічильник води "Акрон-01" зав. №1206. Лабораторний контроль за роботою очисних споруд та скидом стічних вод у мережі ОКВП "Дніпро-Кіровоград" здійснюється за договором від 18.01.13 №05-3/01 з ПАТ "Гідросила АПМ".

Пунктом 4 дозволу визначені джерела водопостачання та приймання зворотних вод: забір питної води від ОКВП "Дніпро-Кіровоград", а забір технічної води з р. Інгул. Скид господарсько-побутових стічних вод здійснюється у каналізаційні мережі ОКВП "Дніпро-Кіровоград".

26.02.14 представниками відповідача проведено чергове обстеження водопровідних та каналізаційних систем ПАТ "Гідросила" за адресою: вул. Братиславська,5. Виявлено та заактовано (акт №103) безоблікове відгалуження діаметром 150 мм на трубопроводі технічної води у водопровідному колодязі, який знаходиться на території ПАТ "Гідросила", до вузла обліку технічної води. На даному трубопроводі встановлено засувку діаметром 150 мм, яка знаходиться у відкритому стані. Встановлено, що витрати технічної води з безоблікового трубопроводу діаметром 150 мм витратомір "Акрон -01" не обліковує.

На підставі вказаного акту, позивача зобов'язано:

- до 01.04.14 у Кіровоградському ВКГ отримати технічне завдання на заміну водолічильника та провести його заміну згідно п.5.13 Правил;

- до 10.03.14 надати ОКВП "Дніпро-Кіровоград" інформацію по безобліковому водокористуванню технічною водою по трубопроводу.

11.03.14 відповідач направив на адресу позивача лист №444/23-07-14, яким запропонував позивачу встановити датчики нового витратоміра на трубопроводі технічної води на вході площадки ПАТ "Гідросила", або згідно вимог п.5.29 Правил, за яким об'єм стічних вод визначається по витратоміру, який встановлений на водозаборі технічної води, тобто у насосній станції ПАТ "Гідросила", зважаючи на те, що неможливо з'ясувати кількість стічних вод, що скидаються підприємством позивача, з метою правильного здійснення комерційного обліку стічних вод.

Актом обстеження від 30.03.15 №95 відповідачем зафіксовано, що на технічній воді на території ПАТ "Гідросила" встановлено ультразвуковий витратомір "Акрон-01" та внесено припис до 01.06.15 виконати вимоги акта обстеження від 26.02.14 №103 щодо встановлення вузла обліку на технічній воді у водопровідному колодязі на вході трубопроводу технічної води на територію ПАТ "Гідросила" або ж згідно вимог п.5.29 Правила на водозаборі ПАТ "Гідросила" (а.с.48 т.1).

Судами встановлено, що за період складання першого акта від 26.02.14 №103 та до складання другого акта від 30.05.15 №95 позивач технічне завдання на заміну лічильника не отримав від відповідача та його заміну у відповідності до вимог чинного законодавства не здійснив.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст