Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 20.10.2015 року у справі №917/248/15

Постанова ВГСУ від 20.10.2015 року у справі №917/248/15

27.02.2017
Автор:
Переглядів : 142

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 жовтня 2015 року Справа № 917/248/15

Вищий господарський суд України у складі: суддя Селіваненко В.П. - головуючий (доповідач), судді Палій В.В. і Харченко В.М.

розглянув касаційну скаргу Управління капітального будівництва Полтавського міського виконавчого комітету, м. Полтава (далі - Управління),

на рішення господарського суду Полтавської області від 07.04.2015 та

постанову Харківського апеляційного господарського суду від 01.07.2015

зі справи № 917/248/15

за позовом Управління

до Полтавського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, м. Полтава (далі - територіальне відділення АМК),

про визнання недійсним рішення.

Судове засідання проведено за участю представників сторін:

позивача - Борзової Г.М., Пашко Н.С.,

відповідача - Байбари О.О.

За результатами розгляду касаційної скарги Вищий господарський суд України

ВСТАНОВИВ:

Позов було подано про визнання недійсним рішення територіального відділення АМК від 23.12.2014 № 01/239-рш у справі № 01-07-50/142-2014 про припинення порушення законодавства про захист економічної конкуренції (далі - оспорюване рішення).

Рішенням господарського суду Полтавської області від 07.04.2015 (суддя Погрібна С.В.), залишеним без змін постановою Харківського апеляційного господарського суду від 01.07.2015 (колегія суддів у складі: Бондаренко В.П. - головуючий, Россолов В.В. і Тихий П.В.), у позові відмовлено.

У касаційній скарзі до Вищого господарського суду України Управління просить скасувати оскаржувані рішення і постанову попередніх судових інстанцій з даної справи та прийняти нове рішення, яким позов задовольнити. Скаргу мотивовано невідповідністю висновків господарських судів обставинам справи та вимогам чинного законодавства.

У відзиві на касаційну скаргу територіальне відділення АМК заперечує проти доводів касаційної скарги, зазначаючи про їх безпідставність і необґрунтованість, та просить оскаржувані судові рішення залишити без змін, а скаргу - без задоволення.

Перевіривши повноту встановлення попередніми судовими інстанціями обставин справи і правильність застосування ними норм матеріального і процесуального права, Вищий господарський суд України дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення касаційної скарги з огляду на таке.

Судові інстанції у розгляді справи виходили з таких обставин та висновків.

За результатами розгляду колективної заяви власників квартир будинку № 8а по вул. Героїв Сталінграду в м. Полтаві (далі - Будинок) територіальним відділенням АМК розпочато розгляд справи за ознаками порушення Управлінням законодавства про захист економічної конкуренції.

Згідно з оспорюваним рішенням бездіяльність Управління щодо невиконання своїх зобов'язань як забудовника (замовника) Будинку з метою введення Будинку в експлуатацію у визначені терміни визнано порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, передбаченим статтею 17 та пунктом 7 статті 50 Закону України "Про захист економічної конкуренції" (далі - Закон), що полягає у створенні умов для вчинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції з боку Полтавської районної міжгосподарської будівельної організації "Райагробуд" (далі - БО "Райагробуд") як генерального підрядника будівництва Будинку та організаціями, які задіяні у будівництві інженерних мереж цього будинку.

Оспорюване рішення мотивовано таким.

У розгляді територіальним відділенням АМК справи № 01-07-50/142-2014 встановлено, що рішенням 20-ї сесії 6-го скликання Полтавської міської ради від 16.03.2012 "Про надання дозволу на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок для почергового будівництва соціальних багатоквартирних житлових будинків по вул. Героїв Сталінграду,4, 8-а, 8-б", Управлінню надано дозвіл на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок по вул. Героїв Сталінграду орієнтовною площею 0,6187га (І черга), 0,3580га (II черга), 0,4733га (III черга) для почергового будівництва житлових будинків за рахунок міських земель із знесенням будівель по вул. Героїв Сталінграду, 14, які є комунальною власністю міста.

Інвестором будівництва житлових приміщень №№ 7-49 Будинку виступає товариство з обмеженою відповідальністю "Компанія з управління активами "Капітал CM" (далі - Компанія).

Компанією (інвестором) і Управлінням (забудовником) укладено договір про інвестування будівництва об'єкта капітального будівництва від 30.03.2012 № 49-юр/12, за яким:

- орієнтовний загальний розмір інвестування Будинку становить 28 654 303,68 грн. (пункт 3.1);

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст