Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 20.10.2015 року у справі №904/2029/15

Постанова ВГСУ від 20.10.2015 року у справі №904/2029/15

27.02.2017
Автор:
Переглядів : 488

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 жовтня 2015 року Справа № 904/2029/15

Вищий господарський суд України у складі: суддя Селіваненко В.П. - головуючий, судді Палій В.В. (доповідач) і Харченко В.М.

розглянув касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "КОПРИГ", м. Дніпропетровськ,

на рішення господарського суду Дніпропетровської області від 26.05.2015

та постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 16.07.2015

зі справи № 904/2029/15

за позовом Компанії "Кезер Компрессорен СЕ" (Kaeser Kompressoren SE) (далі - Компанія), Німеччина,

до товариства з обмеженою відповідальністю "КОПРИГ" (далі - Товариство), м. Дніпропетровськ,

про припинення порушення прав власника знаків для товарів і послуг.

Судове засідання проведено за участю представників сторін:

Компанії - Сулим К.Л. предст. (дов. від 18.11.2013)

Товариства - не з'явився

За результатами розгляду касаційної скарги Вищий господарський суд України

ВСТАНОВИВ:

Компанія звернулася до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Товариства про заборону використання позначення "Kaeser" за міжнародною реєстрацією № 1017027, у тому числі в мережі Інтернет, у тому числі на веб-сайті http://koprig.com.ua.

Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 26.05.2015 у справі № 904/2029/15 (суддя Крижний О.М.), яке залишено без змін постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 16.07.2015 (судді Білецька Л.М. - головуючий, Верхогляд Т.А., Парусніков Ю.Б.), позов задоволено з посиланням на його обґрунтованість.

У касаційній скарзі до Вищого господарського суду України Товариство просить скасувати судові акти попередніх інстанцій та прийняти нове рішення про відмову в задоволенні позову. Скаргу мотивовано прийняттям оскаржуваних судових актів з порушенням норм матеріального та процесуального права.

У відзиві на касаційну скаргу Компанія просила судові акти попередніх інстанцій залишити без змін, а касаційну скаргу без задоволення.

Сторони відповідно до статті 1114 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) належним чином повідомлені про час і місце розгляду скарги.

Перевіривши на підставі встановлених попередніми судовими інстанціями обставин справи правильність застосування ними норм процесуального та матеріального права, заслухавши пояснення представника позивача, Вищий господарський суд України дійшов висновку про наявність підстав для задоволення касаційної скарги з урахуванням такого.

Місцевим та апеляційним господарськими судами у справі, зокрема, встановлено, що:

- Компанія є власником торговельної марки "Kaeser" за міжнародною реєстрацією № 1017027 (дата реєстрації - 03.07.2009), зареєстрованої зокрема для товарів 07 класу МКТП, серед яких "клапани тиску (деталі машини)". Правова охорона торговельної марки "Kaeser" поширюється на територію України з 03.07.2009;

- Товариство у мережі Інтернет на веб-сайті http://koprig.com.ua пропонує до продажу продукцію виробництва Компанії з використанням торговельної марки "Kaeser", що підтверджується протоколом огляду від 20.02.2015, який складений у м. Москві Російської Федерації ОСОБА_5 (т.в. обов'язки нотаріуса Новопашиної У.С.) у порядку статей 102, 103 Засад законодавства Російської Федерації про нотаріат;

- заперечуючи проти позовних вимог, Товариство зазначило про правомірне використання ним торговельної марки "Kaeser" з метою відрізнити товари одного виробника - Компанії від товарів інших виробників, тобто виключно для ідентифікації виробника відповідного товару. Крім того, відповідач зазначив, що після першого продажу товару, позначеного відповідною торговельною маркою, правовласник (позивач) втратив право забороняти використання такої торговельної марки для товару, який введений ним під цією торговельною маркою в цивільний оборот.

Причиною виникнення спору стало питання щодо наявності чи відсутності підстав для заборони Товариству використовувати позначення "Kaeser" за міжнародною реєстрацією № 1017027 при здійсненні пропонування до продажу товарів Компанії, в тому числі в мережі Інтернет, у тому числі на веб-сайті http://koprig.com.ua.

Згідно з частиною першою статті 4 Мадридської угоди про міжнародну реєстрацію знаків від 14.04.1891, яка набула чинності для України 25.12.1991 (далі - Мадридська угода), з дати реєстрації, зробленої в Міжнародному бюро, у кожній зацікавленій Договірній країні знаку надається така сама охорона, як і у випадку, коли б він був заявлений там безпосередньо.

Відповідно до частини третьої статті 494 Цивільного кодексу України набуття права інтелектуальної власності на торговельну марку, яка має міжнародну реєстрацію, не вимагає засвідчення свідоцтвом.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст