Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 20.10.2015 року у справі №5011-15/2045-2012

Постанова ВГСУ від 20.10.2015 року у справі №5011-15/2045-2012

27.02.2017
Автор:
Переглядів : 102

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 жовтня 2015 року Справа № 5011-15/2045-2012 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого -Білошкап О.В., суддів -Жукової Л.В., Поліщука В.Ю.,за участю представників сторін:

ТОВ "Євробудтрейд ЛТД" - Наконечної Я.С.,

ПАТ "Банк Форум" - Лозовського В.М.,

ПАТ КБ "Хрещатик" - Гацій І.І.,

ПАТ "ВТБ Банк" - Супряги С.О.,

Ліквідатора ЗАТ "Форум - ДС" - Баскакова О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційні скарги Публічного акціонерного товариства "БАНК ФОРУМ" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "БАНК ФОРУМ" та арбітражного керуючого Левкович О.К. на постанову Київського апеляційного господарського суду від 30.06.2015 та ухвалу господарського суду міста Києва від 01.04.2015 в частині призначення ліквідатором арбітражного керуючого Баскакова О.В. у справі № 5011-15/2045-2012 за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Євротрейд ЛТД" про визнання банкрутом Закритого акціонерного товариства "Форум-ДС", -

в с т а н о в и в:

Ухвалою господарського суду міста Києва від 01.04.2015 (суддя Чеберяк П.П.) у справі про визнання Закритого акціонерного товариства "Форум-ДС" банкрутом задоволено клопотання арбітражного керуючого Кузьменка Василя Миколайовича про дострокове припинення повноважень ліквідатора банкрута; припинено повноваження ліквідатора закритого акціонерного товариства "Форум - ДС" арбітражного керуючого Кузьменка Василя Миколайовича; призначено ліквідатором Закритого акціонерного товариства "Форум - ДС" арбітражного керуючого Баскакова Олександра Віталійовича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 421 від 27.02.2013); зобов'язано ліквідатора банкрута арбітражного керуючого Баскакова Олександра Віталійовича ознайомитись з матеріалами справи, виконати вимоги постанови Господарського суду м. Києва від 19.05.2014, а також ухвал суду , у тому числі ухвали від 17.12.2014 щодо приведення реєстру вимог кредиторів закритого акціонерного товариства "Форум - ДС" у відповідність до вимог ст. 45 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (в редакції від 22.12.2011), а також з урахуванням цих вимог вирішити питання щодо переобрання представницьких органів кредиторів (зборів кредиторів та комітету кредиторів) та інше.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 30.06.2015 (колегія суддів: Шипко В.В. - головуючий, Верховець А.А., Пантелієнко В.О.) апеляційні скарги уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Банк Форум" та арбітражного керуючого Левкович Олени Кононівни залишено без задоволення, ухвалу господарського суду м. Києва від 01.04.2015р. залишено без змін.

Публічне акціонерне товариство "БАНК ФОРУМ" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "БАНК ФОРУМ" та арбітражний керуючий Левкович О.К. звернулись до Вищого господарського суду України з касаційними скаргами, в якій просить постанову Київського апеляційного господарського суду від 30.06.2015 та ухвалу господарського суду міста Києва від 01.04.2015 в частині призначення ліквідатором арбітражного керуючого Баскакова О.В. скасувати та прийняти в цій частині нове рішення про призначення арбітражного керуючого Левкович О.К. ліквідатором ЗАТ "Форум - ДС", пославшись на порушення та неправильне застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального права, а саме, ст. 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ухвалою Вищого господарського суду України від 22.09.2015 зупинено касаційне провадження за касаційними скаргами Публічного акціонерного товариства "БАНК ФОРУМ" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "БАНК ФОРУМ" та арбітражного керуючого Левкович О.К. у зв'язку з витребуванням справи № 5011-15/2045-2012 господарського суду міста Києва у повному обсязі.

Ухвалою Вищого господарського суду України від 07.10.2015 поновлено касаційне провадження за касаційними скаргами Публічного акціонерного товариства "БАНК ФОРУМ" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб ліквідацію ПАТ "БАНК ФОРУМ" та арбітражного керуючого Левкович О.К. та призначено розгляд касаційних скарг в засіданні Вищого господарського суду України на 20 жовтня 2015 року.

Заслухавши доповідь судді Білошкап О.В., вислухавши пояснення представників сторін, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційних скарг, колегія суддів дійшла висновку, що касаційні скарги не підлягають задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, ухвалою господарського суду м. Києва від 22.02.2012 порушено провадження у справі за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Євротрейд ЛТД" про визнання банкрутом Закритого акціонерного товариства "Форум - ДС" за загальною процедурою, розпорядником майна призначено арбітражного керуючого Максимова Андрія Анатолійовича.

Ухвалою попереднього засідання суду від 16.04.2013 затверджено реєстр вимог кредиторів Закритого акціонерного товариства "Форум-ДС".

Постановою господарського суду м. Києва від 19.05.2014 боржника визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Кузьменка В.М.

19.12.2014 арбітражний керуючий Кузьменко В.М. звернувся до господарського суду м. Києва з клопотанням про припинення повноважень ліквідатором банкрута ЗАТ "Форум-ДС".

Вирішуючи питання про дострокове припинення повноважень ліквідатора боржника арбітражного керуючого Кузьменка В.М. суд першої інстанції, з яким погодився суд апеляційної інстанції, дійшов висновку про можливість його задоволення, оскільки право арбітражного керуючого подавати відповідну заяву (клопотання) про дострокове припинення повноважень його повноважень закріплено ч. 3 ст. 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", згідно якої арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) може бути звільнений господарським судом від виконання повноважень розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора за його заявою.

У зв'язку з цим суд першої інстанції припинив повноваження ліквідатора банкрута ЗАТ "Форум-ДС" арбітражного керуючого Кузьменка В.М. за його клопотанням.

Призначаючи ліквідатором Закритого акціонерного товариства "Форум - ДС" арбітражного керуючого Баскакова Олександра Віталійовича, суд першої інстанції врахував те, що кандидатура арбітражного керуючого Баскакова О.В. відповідає вимогам Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" щодо призначення на посаду ліквідатора, який має найменшу завантаженість, порівняно з іншими арбітражними керуючими.

Переглянувши справу в апеляційному порядку відповідно до ст. 101 ГПК України, суд апеляційної інстанції погодився з висновком суду першої інстанції про доцільність призначення ліквідатором банкрутом арбітражного керуючого Баскакова О.В., який має переважні характеристики порівняно з іншими арбітражними керуючими.

Відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" арбітражний керуючий - фізична особа, призначена господарським судом у встановленому порядку в справі про банкрутство як розпорядник майна, керуючий санацією або ліквідатор з числа осіб, які отримали відповідне свідоцтво і внесені до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

Згідно з ч. 1 ст. 97 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" арбітражним керуючим (розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором) може бути громадянин України, який має повну вищу юридичну або економічну освіту, стаж роботи за фахом не менше трьох років або одного року на керівних посадах після отримання повної вищої освіти, пройшов навчання та стажування протягом шести місяців у порядку, встановленому державним органом з питань банкрутства, володіє державною мовою та склав кваліфікаційний іспит.

Згідно п. 2 ст. 114 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором не можуть бути призначені арбітражні керуючі:

1) які є заінтересованими у цій справі;

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст