Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 20.09.2016 року у справі №916/2532/15

Постанова ВГСУ від 20.09.2016 року у справі №916/2532/15

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 136

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 вересня 2016 року Справа № 916/2532/15

Вищий господарський суд України у складі: суддя Селіваненко В.П. - головуючий (доповідач), судді Вовк І.В. і Кондратова І.Д.

розглянув касаційну скаргу Одеської митниці Державної фіскальної служби України, м. Одеса (далі - Одеська митниця)

на рішення господарського суду Одеської області від 23.11.2015 та

постанову Одеського апеляційного господарського суду від 06.04.2016

зі справи № 916/2532/15

за позовом державного підприємства "Адміністрація морських портів України", м. Київ (далі - ДП "Адміністрація МПУ"), в особі Ізмаїльської філії ДП "Адміністрація МПУ" (Адміністрація Ізмаїльського морського порту), м. Ізмаїл Одеської області (далі - Адміністрація ІМП),

до Одеської митниці

про стягнення 2 905,66 грн.,

третя особа, які не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - Головне управління Державної казначейської служби України в Одеській області, м. Одеса (далі - ГУ ДКСУ в Одеській області).

Судове засідання проведено за участю представників:

позивача - Сидоренко Д.О.,

відповідача - не з'яв.,

третьої особи - не з'яв.

За результатами розгляду касаційної скарги Вищий господарський суд України

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Одеської області від 23.11.2015 (суддя Літвінов С.В.), залишеним без змін постановою Одеського апеляційного господарського суду від 06.04.2016 (колегія у складі: Гладишева Т.Я. - головуючий, Діброва Г.І. і Ярош А.І.): позов задоволено; з Одеської митниці стягнуто на користь ДП "Адміністрація МПУ" в особі Адміністрації ІМП заборгованість у сумі 2 905,66 грн. і 1 827 грн. судового збору.

У касаційній скарзі до Вищого господарського суду України Одеська митниця просить скасувати оскаржувані рішення та постанову попередніх судових інстанцій з даної справи і прийняти нове рішення, яким відмовити в позові, стягнути з позивача на користь Одеської митниці суми зі сплати судового збору, а також, за необхідності, здійснити поворот виконання оскаржуваних судових рішень. Скаргу мотивовано порушенням господарськими судами норм матеріального права, у тому числі приписів Цивільного кодексу України, Митного кодексу України, Бюджетного кодексу України, Закону України "Про морські порти України", постанови Кабінету Міністрів України від 22.02.1994 № 100 "Про стан виконання рішень Президента України і Уряду з питань додержання вимог прикордонного і митного законодавства", Порядку реєстрації та обліку бюджетних зобов'язань розпорядників бюджетних коштів та одержувачів бюджетних коштів в органах Державної казначейської служби України, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 02.03.2012 № 309, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 20.03.2012 за № 419/20732.

У відзиві на касаційну скаргу ДП "Адміністрація МПУ" в особі Адміністрації ІМП заперечує проти доводів скаржника, зазначаючи про їх необґрунтованість і про те, що вони не спростовують заявлених позовних вимог, та просить оскаржувані судові рішення залишити без змін, а скаргу - без задоволення.

Від ГУ ДКСУ в Одеській області відзив на касаційну скаргу не надходив.

Перевіривши повноту встановлення попередніми судовими інстанціями обставин справи та правильність застосування ними норм матеріального і процесуального права, Вищий господарський суд України дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення касаційної скарги з огляду на таке.

Судові інстанції у розгляді справи виходили з таких обставин та висновків.

У червні 2015 року ДП "Адміністрація МПУ" в особі Адміністрації ІМП звернулося з позовом до Одеської митниці стосовно стягнення заборгованості в сумі 2 905,66 грн. за договором від 23.05.2011 № 33к про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та комунальні послуги (далі - Договір № 33к).

В обґрунтування позову ДП "Адміністрація МПУ" в особі Адміністрації ІМП послалося на неналежне виконання відповідачем як правонаступником орендаря за цим договором зобов'язань з відшкодування вартості експлуатаційних витрат та комунальних послуг за період з 13.06.2013 по 30.06.2013, що й призвело до виникнення заборгованості у згаданій сумі.

Місцевим господарським судом: залучено до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, ГУ ДКСУ в Одеській області; замінено Одеську митницю ДФСУ належним відповідачем - Південною митницею.

У подальшому тим же судом Південну митницю замінено належним відповідачем - Одеською митницею.

Договір № 33к було укладено державним підприємством "Ізмаїльський морський торговельний порт" (балансоутримувач) і Південною митницею (орендар); за умовами цього договору:

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст