Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 20.09.2016 року у справі №14/033-09

Постанова ВГСУ від 20.09.2016 року у справі №14/033-09

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 161

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 вересня 2016 року Справа № 14/033-09

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого суддів:Є. Борденюк, Л. Ковтонюк, С.Могил,розглянувши у відкритому судовому засіданнікасаційну скаргуТовариства з обмеженою відповідальністю "Марія"на постановувід 06.07.2016Київського апеляційного господарського судуу справі№ 14/033-09за заявоюТовариства з обмеженою відповідальністю "Марія"про перегляд рішення Господарського суду Київської області від 17.09.2010 за нововиявленими обставинамиза позовомБориспільського міжрайонного прокурора Київської області в інтересах держави в особі Бориспільської районної радидоТовариства з обмеженою відповідальністю "Іріко", Товариства з обмеженою відповідальністю "Марія", Бориспільської міської ради, Виконавчого комітету Бориспільської міської ради Київської області,третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Комунальне підприємство Бориспільської міської ради "Житлово-комунальний комбінат"третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні Виконавчого комітету Бориспільської міської ради Київської області:Комунальне підприємство "Бориспільське бюро технічної інвентаризації"провизнання незаконним та скасування рішення, визнання недійсним договору купівлі-продажу цілісного майнового комплексу, визнання права власності на приміщення, витребування приміщення з чужого незаконного володіння у судове засідання прибули представники:прокурорКравчук О.А. (посв. від 01.08.2016)Бориспільської районної радиМотрич А.С. (дов. від 10.12.2015), Сабадин А.В. (дов. від 15.02.2016)ТОВ "Іріко"Пісна М.В. (дов. від 14.01.2016)ТОВ "Марія"Єркін М.М. (дов. від 01.02.2016)заслухавши суддю-доповідача - Є. Борденюк, пояснення представників сторін та перевіривши матеріали справи, Вищий господарський суд України

ВСТАНОВИВ:

Бориспільський міжрайонний прокурор Київської області в інтересах держави в особі Бориспільської районної ради Київської області звернувся до Товариства з обмеженою відповідальністю "Іріко", Товариства з обмеженою відповідальністю "Марія", Бориспільської міської ради Київської області з позовом про:

визнання незаконним та скасування рішення Виконавчого комітету Бориспільської міської ради №276 від 24.03.2009 "Про оформлення права власності Товариству з обмеженою відповідальністю "Іріко" на цілісний майновий комплекс банно-пральний комбінат "Лотос", що знаходиться за адресою: м. Бориспіль, вул. Київський Шлях, 79-А";

визнання недійсним договору купівлі-продажу цілісного майнового комплексу: банно-пральний комбінат "Лотос" №880, що укладений 24.04.2009 між ТОВ "Іріко" та ТОВ "Марія";

визнання права власності на приміщення банно-прального комбінату "Лотос", яке знаходиться за адресою: м. Бориспіль, вул. Київський Шлях, 79-А (далі - Спірне приміщення), за територіальною громадою сіл Бориспільського району в особі Бориспільської районної ради;

витребування на користь Бориспільської районної ради з незаконного володіння Товариства з обмеженою відповідальністю "Марія" Спірне приміщення.

Рішенням Господарського суду Київської області від 17.09.2010, залишеним без зміни постановою Київського апеляційного господарського суду від 27.07.2011 та постановою Вищого господарського суду України від 05.10.2011, позов задоволений повністю.

Судові рішення мотивовані наступним.

Рішенням 15 сесії Київської обласної ради 21 скликання від 21.12.1993 передано з обласної комунальної власності до комунальної власності Бориспільського району Державне комунальне виробничо-комерційне підприємство побутового обслуговування населення за адресою: м. Бориспіль, вул. Київський Шлях, 79.

29.03.1996 між Представництвом Фонду державного майна України в Бориспільському районі (продавець) та товариством покупців підприємства банно-прального комбінату "Лотос" (покупець) укладений договір купівлі-продажу державного майна при викупі № 4, згідно з яким товариство покупців набуло право власності на державне майно - цілісний майновий комплекс банно-прального комбінату "Лотос" (далі - ЦМК), який знаходиться за адресою: м. Бориспіль, вул. Київський Шлях, 79.

На виконання умов вказаного договору складений акт передачі майна державного комунального підприємства банно-прального комбінату "Лотос" від 21.08.1996, згідно з яким покупцю передано майно без приміщення.

На підставі договору купівлі-продажу №4 від 29.03.1996 товариству покупців видано свідоцтво про право власність №4 від 21.08.1996 на майно комунального підприємства банно-пральний комбінат "Лотос".

03.04.1996 між представництвом Фонду державного майна України в Бориспільському районі та товариством покупців членів трудового колективу підприємства "Лотос" укладений договір купівлі-продажу патенту на право оренди будівлі (спірного приміщення).

31.10.1996 товариству покупців членів трудового колективу підприємства банно-прального комбінату видано патент №4 на право оренди спірної будівлі.

За результатами проведених 22.08.1996 зборів товариства покупців членів трудового колективу банно-прального комбінату "Лотос" (засновників ТОВ "Іріко") вирішено сформувати статутний фонд ТОВ "Іріко" шляхом внесення до нього майна цілісного майнового комплексу банно-прального комбінату, в тому числі, приміщення комбінату.

02.12.1996 між товариством покупців членів трудового колективу банно-прального комбінату "Лотос" та ТОВ "Іріко" складений акт приймання-передачі на баланс у власність ТОВ "Іріко" приватизованого цілісного майнового комплексу банно-прального комбінату "Лотос", в тому числі, приміщення банно-прального комбінату.

Розпорядженням Бориспільської районної державної адміністрації №509 від 02.12.1996 перереєстровано банно-пральний комбінат "Лотос в Товариство з обмеженою відповідальністю "Іріко".

Однак, оскільки товариство покупців членів трудового колективу комбінату "Лотос" не набуло право власності на приміщення банно-прального комбінату, то воно, відповідно, не мало права на внесення вказаного приміщення до статутного фонду ТОВ "Іріко" при його створенні.

На підставі рішення Виконавчого комітету Бориспільської районної ради Київської області №276 від 24.03.2009 оформлено право приватної власності ТОВ "Іріко" на ЦМК, та видано свідоцтво на право власності від 06.04.2009 серії САС№494550 на вказаний ЦМК площею 716,2 кв.м.

Вказане рішення прийняте з порушенням положень Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" та Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України №7/5 від 07.02.2002, оскільки ТОВ "Іріко" не набуло в установленому порядку право власності на спірне приміщення банно-прального комбінату "Лотос", в якому знаходиться ЦМК комбінату.

Крім того, вказаним рішенням протиправно позбавлено права власності територіальну громаду Бориспільського району Київської області.

24.04.2009 між ТОВ "Іріко" та ТОВ "Марія" укладений договір купівлі-продажу цілісного майнового комплексу банно-прального комбінату "Лотос", згідно з яким ТОВ "Марія" перейшло у власність цілісний майновий комплекс банно-пральний комбінат "Лотос", що знаходиться за адресою: м. Бориспіль, вул. Київський Шлях, 79-а. ТОВ "Марія" зареєстроване право власності.

Укладений між ТОВ "Іріко" та ТОВ "Марія" договір купівлі-продажу від 24.04.2009 суперечить положенням ст. 203 ЦК України, оскільки у ТОВ "Іріко" не було відповідних повноважень на укладення даного договору, у зв'язку з тим, що рішення виконкому Бориспільської райради №276 від 24.03.2009, на підставі якого було оформлено право власності ТОВ "Іріко" на спірне майно, прийняте з порушенням чинного законодавства.

Водночас, право власності територіальної громади Бориспільського району Київської області в особі Бориспільської районної ради підтверджується, зокрема, рішенням 15 сесії Київської обласної ради 21 скликання від 21.12.1993 "Про перелік об'єктів комунальної власності області, які додатково передаються до комунальної власності районів і м. Бровари".

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст