Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 20.07.2016 року у справі №910/527/16

Постанова ВГСУ від 20.07.2016 року у справі №910/527/16

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 124

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 липня 2016 року Справа № 910/527/16

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого суддів:Акулової Н.В. (доповідач), Кочерової Н.О., Саранюка В.І.розглянувши касаційну скаргу Компанії "Н.С. Планет Філмз ЛТД" (N.S. Planet Films LTD)на постановуКиївського апеляційного господарського суду від 01.06.2016 рокута рішенняГосподарського суду міста Києва від 03.03.2016 рокуу справі№910/527/16 Господарського суду міста Києваза позовом Компанії "Н.С. Планет Філмз ЛТД" (N.S. Planet Films LTD)до Товариства з обмеженою відповідальністю "Кіноманія"за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивачаОСОБА_5за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачаОСОБА_6провизнання незаконним та скасування рішення позачергових загальних зборів в частині

За участю представників сторін:

від позивача: Черешнюк В.М. (дов.б/н від19.04.2016 року);

від відповідача: Рябко А.О. (дов.№1 від 01.02.2016 року);

від третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: не з'явився;

від третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача:

не з'явився;

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду міста Києва від 03.03.2016 у справі № 910/527/16 (суддя: Ващенко Т.М.) в задоволенні позову відмовлено.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 01.06.2016 року у справі №910/527/16 (судді: Ропій Л.М., Рябуха В.І., Калатай Н.Ф.) рішення Господарського суду міста Києва від 03.03.2016 у справі № 910/527/16 залишено без змін, а апеляційну скаргу Компанії "Н.С. Планет Філмз ЛТД" (N.S. Planet Films LTD) залишено без задоволення.

Прийняті судові акти, мотивовані відсутністю правових підстав для задоволення позовних вимог, оскільки під час скликання та проведення загальних зборів учасників товариства 27.05.15 відсутні порушення вимог закону, установчих документів, жодного акціонера (учасника) товариства не було позбавлено можливості взяти участь у таких загальних зборах, кворум для проведення загальних зборів та прийняття рішення був наявний, рішення було прийнято з питань, включених до порядку денного загальних зборів товариства; позивачем не доведено, що спірним рішенням позачергових загальних зборів порушені його права та законні інтереси.

Не погоджуючись з прийнятими судовими актами, Компанія "Н.С. Планет Філмз ЛТД" (N.S. Planet Films LTD) звернулася з касаційною скаргою до Вищого господарського суду України, в якій просить суд скасувати постанову Київського апеляційного господарського суду від 01.06.2016 року та рішення господарського суду міста Києва від 03.03.2016 року у справі №910/527/16 повністю і прийняти нове рішення, яким задовольнити позов Компанії "Н.С. Планет Філмз ЛТД" (N.S. Planet Films LTD): визнати недійсним рішення позачергових загальних зборів учасників ТОВ "Кіноманія" від 27.05.2015 в частині щодо звільнення ОСОБА_5 з посади директора ТОВ "Кіноманія" та уповноваження ОСОБА_6 здійснити необхідні юридичні дії (підписати документи, здійснити остаточний розрахунок і т.і.), направлені на належне виконання рішення загальних зборів учасників відповідно до вимог Кодексу законів про працю України.

В касаційній скарзі скаржник посилається на порушення та невірне застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права.

У відзиві на касаційну скаргу, ТОВ "Кіноманія" просить залишити рішення Господарського суду міста Києва від 03.03.2016 року та постанову Київського апеляційного господарського суду від 01.06.2016 року у справі №910/527/16 без змін, а касаційну скаргу без задоволення.

У судовому засіданні, представник позивача підтримав вимоги та доводи касаційної скарги, просив її задовольнити.

Представник відповідача, у судовому засіданні, заперечував проти задоволення касаційної скарги, просив залишити її без задоволення, а прийняті у справі судові акти без змін, посилаючись на їх законність та обґрунтованість.

Заслухавши представників сторін, які з'явилися в судове засідання, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши повноту встановлення обставин справи та правильність застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального і процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що 24.01.15. відбулись позачергові загальні збори учасників ТОВ "Кіноманія", на яких було прийнято рішення, зокрема, про: припинення повноважень директора ТОВ "Кіноманія" ОСОБА_5 на підставі ст. 41 ч. 1 п. 5 КЗпП України та звільнення її з посади директора ТОВ "Кіноманія" з 26.01.15.; покладання виконання обов'язків директора ТОВ "Кіноманія" на фінансового директора ТОВ "Кіноманія" - ОСОБА_6

Рішенням Господарського суду міста Києва від 03.03.15.у справі № 910/1786/15-г (яке залишено без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 10.06.15.) визнано недійсним рішення позачергових загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю "Кіноманія", оформлене протоколом № 24-01-2015 від 24.01.15., про припинення повноважень директора товариства з обмеженою відповідальністю "Кіноманія" ОСОБА_5 на підставі ст. 41 ч. 1 п. 5 КзпП України та звільнення її з посади директора Товариства з обмеженою відповідальністю "Кіноманія" з 26.01.15., та про покладання виконання обов'язків директора Товариства з обмеженою відповідальністю "Кіноманія" на фінансового директора Товариства з обмеженою відповідальністю "Кіноманія" - ОСОБА_6

27.05.15. відбулись позачергові загальні збори учасників ТОВ "Кіноманія", на яких було прийнято рішення, зокрема, про звільнення з посади директора відповідача ОСОБА_5, та уповноваження фінансового директора ТОВ "Кіноманія" ОСОБА_6 здійснити необхідні юридичні дії (підписати документи, здійснити остаточний розрахунок і т.і.), направлені на належне виконання рішення Загальних зборів учасників відповідно до вимог Кодексу законів про працю України. Вказане рішення оформлено протоколом № 27-05-2015 від 27.05.15.

В позові позивач просив визнати незаконними та скасувати рішення позачергових загальних зборів учасників ТОВ "Кіноманія", яке оформлено протоколом № 27-05-2015 від 27.05.2015, в частині щодо звільнення ОСОБА_5 з посади директора ТОВ "Кіноманія" та уповноваження ОСОБА_6 здійснити необхідні юридичні дії (підписати документи, здійснити остаточний розрахунок і т.і.), направлені на належне виконання рішення загальних зборів учасників відповідно до вимог Кодексу законів про працю України.

В уточненнях позовних вимог, позивач просив визнати недійсним рішення позачергових загальних зборів учасників ТОВ "Кіноманія" від 27.05.2015 щодо звільнення ОСОБА_5 з посади директора ТОВ "Кіноманія" та уповноваження ОСОБА_6 здійснити необхідні юридичні дії (підписати документи, здійснити остаточний розрахунок і т.і.), направлені на належне виконання рішення загальних зборів учасників відповідно до вимог Кодексу законів про працю України.

Обґрунтовуючи свої позовні вимоги Компанія "Н.С.ПЛАНЕТ ФІЛМЗ ЛТД" (N.S.PLANET FILMS LTD) наголошувала на тому, що вказане рішення було прийнято з порушенням чинного законодавства України і є незаконним з огляду на те, що рішенням загальних зборів учасників відповідача від 24.01.15 ОСОБА_5 вже було звільнено з посади директора ТОВ "Кіноманія", та робить висновок, що 26.01.15. трудовий договір ОСОБА_5 з ТОВ "Кіноманія" було припинено і станом на 27.05.15. вказана особа не перебувала у трудових відносинах з відповідачем.

Відповідно до статті 60 Закону України "Про господарські товариства" (у редакції чинній на момент проведення спірних загальних зборів) загальні збори учасників вважаються повноважними, якщо на них присутні учасники (представники учасників), що володіють у сукупності більш як 60 відсотками голосів.

Статтею 61 Закону України "Про господарські товариства" встановлено, що загальні збори учасників товариства з обмеженою відповідальністю скликаються не рідше двох разів на рік, якщо інше не передбачено установчими документами. Позачергові загальні збори учасників скликаються головою товариства при наявності обставин, зазначених в установчих документах, у разі неплатоспроможності товариства, а також у будь-якому іншому випадку, якщо цього потребують інтереси товариства в цілому, зокрема, якщо виникає загроза значного скорочення статутного капіталу. Загальні збори учасників товариства повинні скликатися також на вимогу виконавчого органу. Учасники товариства, що володіють у сукупності більш як 20 відсотками голосів, мають право вимагати скликання позачергових загальних зборів учасників у будь-який час і з будь-якого приводу, що стосується діяльності товариства. Якщо протягом 25 днів голова товариства не виконав зазначеної вимоги, вони вправі самі скликати загальні збори учасників. Про проведення загальних зборів товариства учасники повідомляються передбаченим статутом способом з зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 30 днів до скликання загальних зборів. Будь-хто з учасників товариства вправі вимагати розгляду питання на загальних зборах учасників за умови, що воно було ним поставлено не пізніш як за 25 днів до початку зборів. Не пізніш як за 7 днів до скликання загальних зборів учасникам товариства повинна бути надана можливість ознайомитися з документами, внесеними до порядку денного зборів. З питань, не включених до порядку денного, рішення можуть прийматися тільки за згодою всіх учасників, присутніх на зборах.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст