Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 20.01.2016 року у справі №909/700/14

Постанова ВГСУ від 20.01.2016 року у справі №909/700/14

13.02.2017
Автор:
Переглядів : 156

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 січня 2016 року Справа № 909/700/14

Головуючого суддіБожок В.С.,суддівКостенко Т.Ф., Сибіги О.М.розглянувши матеріали касаційних скаргПриватної фірми "Галицький двір", м. Івано-Франківськ та Приватного підприємства "Прогрес-Буд ІФ", м. Івано-Франківськна постановуЛьвівського апеляційного господарського суду від 10.11.2015 рокуу справігосподарського суду Івано-Франківської областіза позовом Івано-Франківської міської ради, м. Івано-Франківськдо 1. Приватного підприємства "Прогрес-Буд ІФ", м. Івано-Франківськ; 2. Приватної фірми "Галицький двір", м. Івано-Франківськза участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача1. Інспекції Державного архітектурно-будівельного контролю в Івано-Франківській області, м. Івано-Франківськ; 2. Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку "Гетьмана Мазепи 35 А", м. Івано-Франківськза участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів1. ОСОБА_4, м. Івано-Франківськ; 2. ОСОБА_5, м. Івано-Франківськ; 3. ОСОБА_6, м. Івано-Франківськ; 4. ОСОБА_7, с. Делева, Івано-Франківська обл.за участюПрокуратури м. Івано-Франківська, м. Івано-Франківськпрозобов'язання знести самочинно збудований житловий будинок за адресою: вул. АДРЕСА_1

за участю представників

прокуратури: Онуфрієнко М.В., посвідчення ГПУ від 04.11.2015 року № 036179,

позивача: Устінський А.В.,

відповідача-1: Тугай І.М.,

відповідача-2: Тугай І.М., Павликівська Г.М.,

третьої особи на стороні позивача-1: не з'явився,

третьої особи на стороні позивача-2: Прут А.П.,

третьої особи на стороні відповідачів-1: не з'явився,

третьої особи на стороні відповідачів-2: не з'явився,

третьої особи на стороні відповідачів-3: не з'явився,

третьої особи на стороні відповідачів-4: не з'явився

В С Т А Н О В И В:

Ухвалою господарського суду Івано-Франківської області від 06.10.2015 року провадження у справі № 909/700/14 було припинено на підставі п. 1 ч. 1 ст. 80 ГПК України.

Ухвалу місцевого господарського суду мотивовано тим, що позовні вимоги обгрунтовано положеннями ст. 376 Цивільного України, а тому слід виходити з того, що відповідачем (відповідачами) у спорі про знесення самочинного будівництва повинна бути особа (особи), що набуває право власності на об'єкт будівництва; відтак, фізичні особи, які є покупцями за договорами купівлі-продажу нерухомого майна (квартир), що будуть створені у майбутньому, мають бути залучені до участі у справі в якості інших відповідачів; враховуючи те, що іншими відповідачами у справі повинні бути фізичні особи, які згідно з процесуальним законом не можуть бути учасниками судового процесу в господарському суді, провадження у справі підлягає припиненню на підставі п. 1 ч. 1 ст. 80 ГПК України.

Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 10.11.2015 року ухвалу господарського суду Івано-Франківської області від 06.10.2015 року було скасовано, а матеріали справи передано до господарського суду Івано-Франківської області на розгляд.

Постанову суду апеляційної інстанції мотивовано тим, що оскільки позивач виступає проти залучення до участі у справі співвідповідачів - фізичних осіб (які є покупцями за договорами купівлі-продажу нерухомого майна (квартир), які будуть створені у майбутньому), і наполягає на розгляді справи в межах предмету та підстав позову до визначених ним відповідачів у господарському суді, то суд першої інстанції повинен був розглянути справу стосовно тих відповідачів, яким пред'явлено даний позов та прийняти рішення по суті справи.

Не погоджуючись з постановою суду апеляційної інстанції, приватна фірма "Галицький двір" (далі за текстом - ПФ "Галицький двір") та приватне підприємство "Прогрес-Буд ІФ" (далі за текстом - ПП "Прогрес-Буд ІФ") звернулись до Вищого господарського суду України з касаційними скаргами, в яких просять скасувати постанову Львівського апеляційного господарського суду від 10.11.2015 року та залишити в силі ухвалу господарського суду Івано-Франківської області від 06.10.2015 року.

Івано-Франківською міською радою до Вищого господарського суду України було подано відзив на касаційну скаргу, в якому позивач проти доводів касаційної скарги заперечує та просить залишити її без задоволення, а постанову Львівського апеляційного господарського суду від 10.11.2015 року - без змін.

Також об'єднанням співвласників багатоквартирного будинку "Гетьмана Мазепи 35 А" (далі за текстом - ОСББ "Гетьмана Мазепи 35 А") до Вищого господарського суду України було подано відзив на касаційну скаргу, в якому третя особа на стороні позивача-2 проти доводів касаційної скарги заперечує та просить залишити її без задоволення, а постанову Львівського апеляційного господарського суду від 10.11.2015 року - без змін.

Прокуратурою та третьою особою на стороні позивача-1 відзивів на касаційну скаргу подано не було.

Розпорядженням від 19.01.2016 року № 03-05/77 сформовано наступний склад колегії суддів: головуючий суддя - Божок В.С., судді - Костенко Т.Ф., Сибіга О.М.

Судове засідання 20.01.2016 року проводилось в режимі відеоконференції за клопотаннями Івано-Франківської міської ради та ОСББ "Гетьмана Мазепи 35 А", які ухвалою Вищого господарського суду України від 11.01.2016 року було задоволено.

В судовому засіданні представник відповідачів просив касаційні скарги задовольнити, постанову Львівського апеляційного господарського суду від 10.11.2015 року - скасувати та залишити в силі ухвалу господарського суду Івано-Франківської області від 06.10.2015 року, а прокурор та представники позивача та третьої особи на стороні позивача-2 проти доводів касаційних скарг заперечували та просили залишити їх без задоволення, а постанову Львівського апеляційного господарського суду від 10.11.2015 року - без змін.

Третю особу на стороні позивача-1 та третіх осіб на стороні відповідачів згідно з приписами ст. 1114 ГПК України були належним чином повідомлені про день, час і місце розгляду касаційних скарг, однак вони не скористались передбаченим законом процесуальним правом на участь у розгляді справи касаційною інстанцією.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст