Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 19.12.2016 року у справі №926/545/16

Постанова ВГСУ від 19.12.2016 року у справі №926/545/16

03.02.2017
Автор:
Переглядів : 157

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 грудня 2016 року Справа № 926/545/16

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Головуючого судді Ємельянова А.С. (доповідач у справі),

суддів Ковтонюк Л.В.,

Могила С.К.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Регіонального відділення Фонду державного майна України по Чернівецькій області на рішеннягосподарського суду Чернівецької області від 06.06.2016 р. (суддя Бутирський А.А.) та на постановуЛьвівського апеляційного господарського суду від 17.10.2016 р. (судді: Марко Р.І., Малех І.Б., Костів Т.С.) у справі№926/545/16 господарського суду Чернівецької області за позовомРегіонального відділення Фонду державного майна України по Чернівецькій області доТовариства з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційної фірми "Нірвана ЛТД" простягнення 3 710 грн. 14 коп. за участю представників: від позивача не з'явились від відповідача не з'явились

В С Т А Н О В И В:

У квітні 2016 року Регіональне відділення Фонду державного майна України по Чернівецькій області звернулось до господарського суду Чернівецької області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційної фірми "Нірвана ЛТД" про стягнення в дохід Державного бюджету України 3 710 грн. 14 коп. коштів за використання державного майна.

Свої позовні вимоги відділення обґрунтувало тим, що орендар використовує орендоване майно не за його цільовим призначенням, внаслідок чого відповідно до Методики розрахунку орендної плати та пропорцій її розподілу, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України №786 від 04.10.1995 р., останнім у відповідний період має бути сплачено орендну плату за вищою орендною ставкою.

При цьому, правову природу заявленої до стягнення суми позивач визначив як заподіяні збитки.

Місцевий та апеляційний господарські суди визнали заявлені у справі №926/545/16 позовні вимоги необґрунтованими, зважаючи на погоджену сторонами у договорі орендну плату та недоведеність наявності у позивача збитків у відповідному розмірі.

У зв'язку з цим, рішенням господарського суду Чернівецької області від 06.06.2016 р., залишеним без змін постановою Львівського апеляційного господарського суду від 17.10.2016 р., в задоволенні заявленого позову відмовлено.

Не погоджуючись з прийнятими господарськими судами попередніх інстанцій судовими рішеннями, Регіональне відділення Фонду державного майна України по Чернівецькій області звернулося до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить скасувати рішення господарського суду Чернівецької області від 06.06.2016 р., постанову Львівського апеляційного господарського суду від 17.10.2016 р. та прийняти нове рішення про задоволення позову.

Так, на думку скаржника, господарськими судами попередніх інстанцій порушено норми матеріального та процесуального права, а саме не встановлено всі обставини, що мають значення для вирішення спору по суті, а встановленим обставинам надано неправильну юридичну оцінку.

За протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 29.11.2016 р. справу №926/545/16 передано колегії суддів у наступному складі: головуючий суддя - Ємельянов А.С. (доповідач у справі), судді: Карабань В.Я., Могил С.К.

Ухвалою Вищого господарського суду України від 01.12.2016 р., колегією суддів у складі: головуючий суддя - Ємельянов А.С. (доповідач у справі), судді: Карабань В.Я., Могил С.К., касаційну скаргу Регіонального відділення Фонду державного майна України по Чернівецькій області прийнято до провадження. Розгляд справи призначено на 19.12.2016 р.

Розпорядженням керівника апарату Вищого господарського суду України №08.03-04/6459 від 19.12.2016 р., у зв'язку з відпусткою судді Карабаня В.Я., призначено проведення автоматичної зміни складу колегії суддів, за результатами якої справу №926/545/16 передано колегії суддів у складі: головуючий суддя - Ємельянов А.С. (доповідач у справі), судді: Ковтонюк Л.В., Могил С.К. (протокол автоматичної зміни складу колегії суддів від 19.12.2016 р.)

В судове засідання 19.12.2016 р. представники сторін не з'явились.

При цьому, від представника відповідача надійшло клопотання про розгляд касаційної скарги без його участі.

Відповідно до ст. 22 Господарського процесуального кодексу України, сторони зобов'язані добросовісно користуватись належними їм процесуальними правами. Оскільки явка в судове засідання представників сторін право, а не обов'язок, справа може розглядатись без їх участі, якщо нез'явлення цих представників не перешкоджає вирішенню спору.

З врахуванням вищенаведеного, судова колегія приходить до висновку про можливість розгляду касаційної скарги без участі представників сторін.

Перевіривши повноту встановлення апеляційним господарським судом обставин справи, правильність застосування норм матеріального та процесуального права, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено господарськими судами попередніх інстанцій, між сторонами справи 15.08.2013 р. укладено договір оренди нерухомого майна, що належить до державної власності №429.

За умовами вказаного договору позивач передав, а відповідач прийняв в строкове платне користування нежитлові підвальні приміщення будівлі учбового корпусу № 2 (літ. А), загальною площею 129,7 кв.м., вартістю 524 422 грн. 00 коп., з метою розміщення їдальні, яка не здійснює продаж товарів підакцизної групи.

В процесі судового розгляду справи господарськими судами попередніх інстанцій досліджені умови вищевказаного договору, якими сторони, зокрема, врегулювали порядок передачі приміщення в оренду та внесення плати за користування ним, визначено права та обов'язки сторін щодо використання орендованого майна, встановлено строк дії договору оренди, тощо.

Зокрема, відповідно до п.п. 3.1-3.3 договору оренди, орендна плата визначається на підставі Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України №786 від 04.10.1995 р., і становить без ПДВ за базовий місяць розрахунку (червень 2013 р.) 2 622 грн. 11 коп. Орендна плата за перший місяць оренди серпень визначається шляхом коригування орендної плати за базовий місяць на індекс інфляції за липень, серпень місяці. Нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється у порядку, визначеному чинним законодавством. Орендна плата за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за наступний місяць

В свою чергу, згідно з п. 5.1 договору №429 від 15.08.2013 р. орендар зобов'язаний використовувати майно відповідно до його призначення та умов цього договору.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст