Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 19.11.2015 року у справі №902/471/15

Постанова ВГСУ від 19.11.2015 року у справі №902/471/15

27.02.2017
Автор:
Переглядів : 111

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 листопада 2015 року Справа № 902/471/15 Колегія суддів Вищого господарського суду України у складі :

головуючого суддіХодаківської І.П.,суддівДанилової Т.Б., Фролової Г.М.,розглянувши касаційну скаргуПублічного акціонерного товариства "Укртрансгаз"на постанову від 22.09.2015 Рівненського апеляційного господарського судуу справі№902/471/15 господарського суду Вінницької областіза позовомПублічного акціонерного товариства "Укртрансгаз"доДержавного підприємства "Вінницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою"простягнення 125702 грн. 28 коп. За участю представників сторін:

Від позивача - Дороніна О.М. (дов. від 18.09.15)

Від відповідача - Герасимчук О.О. (дов. від 15.01.15)

ВСТАНОВИЛА:

Публічне акціонерне товариство "Укртрансгаз" звернулось до господарського суду Вінницької області з позовом до Державного підприємства "Вінницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою" з позовом про стягнення (з урахуванням збільшення позовних вимог) 125 702,28грн., в тому числі 17 196, 89 грн. пені за невиконання договірних зобов'язань за період 01.02.2014 по 13.05.2015 та 49 516 грн. штрафу за прострочення зобов'язання понад 30 днів у розмірі 7% від вартості невиконаного зобов'язання .

Рішенням господарського суду Вінницької області від 22.06.2015 (суддя Говор Н.Д.) позов задоволено частково, стягнуто з відповідача на користь позивача 504грн. 17коп. пені та 7грн. 33коп. судового збору, в позові в частині стягнення пені у сумі 75682грн. 11коп. та штрафу у сумі 49516грн. 00коп. відмовлено.

Постановою колегії суддів Рівненського апеляційного господарського суду від 22.09.2015 у складі: Гулової А.Г., Маціщук А.В., Петухова М.Г. рішення господарського суду першої інстанції залишено без змін.

ПАТ "Укртрансгаз" у касаційній скарзі просить рішення та постанову попередніх судових інстанцій скасувати, прийняти нове рішення, яким позов задовольнити в повному обсязі. Скарга мотивована неправильним застосуванням та порушенням судами норм чинного законодавства, зокрема, ст.ст.256, 257, 261, 629, 631 Цивільного кодексу України, ст.193 Господарського кодексу України.

Розглянувши матеріали справи та касаційної скарги, проаналізувавши на підставі встановлених фактичних обставин справи правильність застосування судом норм матеріального і процесуального права, колегія суддів зазначає наступне.

Господарськими судами попередніх інстанцій встановлено, що 21.04.2011 Дочірньою компанією "Укртрансгаз" НАК "Нафтогаз України" (замовник) та Державним підприємством "Вінницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою (виконавець) укладено договір про закупівлю послуг за державні кошти №110401660, згідно з п.1.1 якого виконавець зобов'язується у 2011 - 2012 роках за завданням замовника надати послуги, зазначені в пункті 1.2 цього договору, а замовник - прийняти і оплатити такі послуги.

Найменування послуги: Послуги в галузі архітектури (Проектно-вишукувальні роботи з розробки землевпорядної документації та складання документів, які посвідчують право постійного користування земельними ділянками). По Лоту № 2: Послуги в галузі архітектури інші (Складання землевпорядної документації та оформлення державних актів на право постійного користування земельними ділянками під об'єктами трубопровідного транспорту ДК "Укртрансгаз" МАК "Нафтогаз України", які знаходяться на території Донецької області та фактично використовуються філією УМГ "Донбастрансгаз")" (п.1.2. договору).

Згідно з п.1.3 договору вимоги до послуг, що є предметом цього договору, визначаються у технічному завданні (додаток №1, який є невід'ємною частиною цього договору).

Відповідно до п.1.4 договору виконавець надає послуги замовнику у відповідності до узгодженого виконавцем і замовником графіку надання послуг (календарного плану) (додаток №2, який є невід'ємною частиною цього договору), а також на підставі узгодженого кошторису (додаток № 4, який є невід'ємною частиною цього договору) і калькуляції вартості послуг (додаток №5, який є невід'ємною частиною цього договору).

У п.3.1 договору сторони узгодили ціну останнього, яка складає 931 391,59 грн., в тому числі ПДВ -155 231,93 грн.

Оплата наданих послуг здійснюється поетапно, за кожен етап конкретно, протягом 30 календарних днів з дати підписання сторонами акту здачі - приймання послуг, шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок відповідача. Вартість етапів послуг зазначена в графіку надання послуг (календарному плані) (п.4.1. договору).

Пунктом 5.1 договору встановлено строк надання послуг: з моменту укладання цього договору до 15.04.2012. Строки виконання окремих етапів послуг визначені графіком надання послуг (календарним планом).

У п.5.2 договору сторони узгодили місце надання послуг: за місцем знаходження виконавця та земельних ділянок (згідно переліку земельних ділянок, що наведений у додатку № 3 до цього договору, який є його невід'ємною частиною.

Згідно з п.5.4 договору по завершенню кожного з етапів послуг, виконавець передає замовнику акт здачі-приймання послуг у двох примірниках з доданням до нього супроводжувального листа, документів, податкової накладної, звіту про виконання цього договору.

Відповідно до п.5.5 договору приймання та оцінка послуг здійснюється замовником відповідно з вимогами технічного завдання, календарного плану та чинного законодавства.

Пунктом 5.6 договору передбачено, що виконавець зобов'язаний в п'ятиденний строк з моменту готовності послуг (етапів послуг) до здачі повідомляти замовника про готовність послуг (етапів послуг) до їх здачі.

Якщо в процесі надання послуг виявляється неможливість досягнення результату внаслідок обставин, що не залежать від виконавця, останній повинен призупинити надання послуг та в трьохденний строк після їх призупинення зобов'язаний письмово повідомити про це замовника. У цьому випадку замовник зобов'язаний протягом 15-ти (п'ятнадцяти) календарних днів з моменту отримання відповідного повідомлення виконавця розглянути питання про доцільність та напрямки продовження надання послуг або їх припинення (п.5.9 договору).

Згідно з п.6.1.3 договору замовник зобов'язаний надати виконавцю вихідні дані по земельних ділянках, які оформлюються по цьому договору правовстановлюючими документами, передбачені у технічному завданні.

У п.6.3.5 договору встановлено, що виконавець зобов`язаний письмово попередити замовника про наявності обставин, що не залежать від виконавця та впливають на якість послуг чи ведуть до відхилення від норм та вимог зазначених в технічному завданні протягом трьох днів з моменту виникнення таких обставин.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст