Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 19.10.2016 року у справі №924/181/16

Постанова ВГСУ від 19.10.2016 року у справі №924/181/16

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 166

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 жовтня 2016 року Справа № 924/181/16 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Головуючого суддіКорсака В.А. суддів Ходаківської І.П., Сибіги О.М.розглянувши матеріали касаційних скарг Заступника прокурора Хмельницької області та Хмельницької міської ради на постановуРівненського апеляційного господарського суду від 13.06.2016 у справі № 924/181/16 Господарського суду Хмельницької області за позовомХмельницької міської ради до Приватного підприємства "Ультрасервіс" треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача1.Державна архітектурно - будівельна інспекція України; 2.Подільське екологічне товариство за участю Прокуратури Хмельницької області прознесення об'єкта самочинного будівництва

в судовому засіданні взяли участь представники :

- позивачаДемчук Л.Г. - відповідачаГерасимчук С.С., Лучковський В.В. - третьої особи 1не з'явились, повідомлені належно- третьої особи 2Казімірова Л.П.- ГПУРоманов Р.О.

В С Т А Н О В И В :

В лютому 2016 року Хмельницька міська рада звернулась до Господарського суду Хмельницької області з позовною заявою до Приватного підприємства "Ультрасервіс", за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача: Державна архітектурно - будівельна інспекція України; Подільське екологічне товариство, в якій просила суд знести самочинно побудоване відповідачем незавершене будівництво бази відпочинку із поліпшеними апартаментами та кімнатами гуртожиткового типу по вулиці Нижній Береговій, 2/4Б у місті Хмельницькому за рахунок відповідача.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що проведення незаконного будівництва на землях комунальної власності порушує права власника землі - територіальної громади міста Хмельницького.

Рішенням господарського суду Хмельницької області від 25.04.2016 (суддя Музика М.В.) позов Хмельницької міської ради задоволено. Зобов'язано приватне підприємство "Ультрасервіс" знести самочинно побудоване незавершене будівництво бази відпочинку із поліпшеними апартаментами та кімнатами гуртожиткового типу по вул. Нижній Береговій, 2/4Б у м. Хмельницькому за свій рахунок. Стягнуто з відповідача на користь позивача 1378,00 грн. витрат по сплаті судового збору.

Постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 13.06.2016 (головуючий Демидюк О.О., судді: Павлюк І.Ю., Мамченко Ю.А.) вказане рішення суду скасовано. Прийнято нове рішення, яким у позові відмовлено повністю. Здійснено розподіл судових витрат.

Не погоджуючись з постановою апеляційної інстанції, заступник прокурора Хмельницької області та Хмельницька міська рада звернулися до Вищого господарського суду України з касаційними скаргами, в яких посилаючись на неправильне застосування судом норм матеріального та процесуального права, просять її скасувати, а рішення суду першої інстанції - залишити в силі.

Ухвалою Вищого господарського суду України від 22.09.2016 розгляд справи № 924/181/16 за касаційними скаргами Заступника прокурора Хмельницької області та Хмельницької міської ради на постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 13.06.2016 призначено на 19.10.16. У зв'язку зі звільненням ОСОБА_9 з посади судді призначено автоматичну зміну складу колегії суддів, за наслідками якої визначено склад колегії суддів: Корсак В.А. - головуючий, Ходаківська І.П., Сибіга О.М.

Приватне підприємство "Ультрасервіс" у відзиві на касаційну скаргу заперечує проти доводів касаторів і просить суд залишити їх скаргу без задоволення, а оскаржувану постанову апеляційної інстанції - без змін.

Представник Державної архітектурної-будівельної інспекції України в судове засідання не з'явився, проте, скористався своїм правом та надав через канцелярію суду пояснення, в якому він зазначає про нікчемність оскаржуваного договору оренди.

В судовому засіданні представники прокуратури, Хмельницької міської ради та Подільського екологічного товариства висловили свою позицію на підтримку касаційних скарг та просили задовольнити їх з мотивів викладених у скаргах.

Представник відповідача, в судовому засіданні заперечував проти задоволення касаційних скарг керуючись доводами та запереченнями, які викладені у відзиві на касаційну скаргу.

Перевіривши доводи касаційних скарг, юридичну оцінку встановлених фактичних обставин, проаналізувавши правильність застосування господарськими судами норм процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що касаційні скарги задоволенню не підлягають, виходячи з наступного.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що Виконавчий комітет Хмельницької міської ради народних депутатів рішенням №325 від 23.03.1995 "Про надання дозволу на право проведення проектно-розвідувальних робіт, установам, організаціям, відомствам під різні види будівництва" дозволив, зокрема, колективному підприємству "Хмельницький міський молочний завод" провести проектно-розвідувальні роботи під будівництво бази відпочинку для працівників заводу і обладнання літнього торгівельного майданчика на березі міського водосховища.

Рішенням виконкому Хмельницької міської ради народних депутатів №510 від 27.07.1995 "Про надання дозволу на право проведення проектно-розвідувальних робіт установам, організаціям, підприємствам та фізичним особам під різні види будівництва" у зв'язку з закінченням проектно-розвідувальних робіт дозволено колективному підприємству "Хмельницький міський молочний завод" будівництво бази відпочинку для працівників заводу та літнього торгівельного майданчика на березі міського водосховища.

Рішенням виконкому Хмельницької міської Ради від 14.03.1996 №820 "Про відведення земельних ділянок підприємствам, організаціям, установам та товариствам в користування" відведено колективному підприємству "Хмельницький міський молочний завод" під будівництво бази відпочинку земельну ділянку площею 0,38 га із земель міськземфонду.

На підставі рішення виконкому Хмельницької міської ради народних депутатів №820 від 14.03.1996 Хмельницька міська рада уклала Договір № 15 з колективним підприємством "Хмельницький міський молочний завод" на право тимчасового користування землею від 03.04.1996.

Згідно п.1.1. Договору №15 на право тимчасового користування землею від 03.04.1996 Хмельницька міська рада народних депутатів надає, а колективне підприємство "Хмельницький міський молочний завод" приймає в тимчасове користування земельну ділянку загальною площею 0,38 га, згідно з планом землекористування.

Відповідно до п.1.2. земельна ділянка надається на умовах тимчасового короткострокового користування строком на 5 років для будівництва бази відпочинку по вул. Зарічанській.

Виконавчий комітет Хмельницької міської ради народних депутатів рішенням №881 від 11.04.1996 "Про затвердження прибережних захисних смуг р. Південний Буг, р. Кудрянка, р. Плоска та водоймищ, розташованих по руслу річок" встановив в межах міста прибережну захисну смугу по обидва береги р. Південний Буг та водоймищ, розташованих по руслу річки, і прибережні смуги р. Кудрянки та р. Плоскої згідно додатку. Пунктом 2 рішення заборонено використання прибережних захисних смуг р. Південний Буг, р. Кудрянка, р. Плоска та водоймищ, розташованих по руслах річок, всілякої господарської діяльності.

У додатку до рішення виконкому міської ради від 11.04.1996 №881 встановлено прибережні захисні смуги річки Південний Буг, р. Кудрянка, р.Плоска та водоймищ, розташованих по руслу річки в межах міста Хмельницького. Зокрема, визначено ширину прибережної захисної смуги річки Південний Буг від Західно-об'їзної до морської школи (місцевість, де розташована земельна ділянка по вул. Нижня Берегова, 2/4Б) у 100 метрів.

Відповідно до ст.16 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" саме до компетенції міської ради віднесено встановлення меж прибережних захисних смуг, якщо такі є в населених пунктах, що і було здійснено Хмельницькою міською радою у 1996 році шляхом прийняття рішення про відведення земельної ділянки саме під будівництво бази відпочинку на березі міського водосховища.

Окрім того, ХРФДП "Укрспецзем" виконано, а ПП "Ультрасервіс" 30.08.2011 затверджено завдання на виконання робіт по виготовленню технічної документації із землеустрою щодо складання документу, що посвідчує право на земельну ділянку під незавершене будівництво бази відпочинку та літнього торгівельного майданчику в м. Хмельницькому по вул. Н.Береговій, 2/4Б.

Управлінням Держкомзему в м. Хмельницькому Хмельницької області надано висновок №1515/01-15 від 17.05.2012 про погодження технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку загальною площею 0,38 га по вул. Н.Береговій, 2/4Б. У висновку зазначено, що категорія земель згідно технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку: землі водного фонду - під незавершене будівництво бази відпочинку та літнього торговельного майданчику. В висновку зазначено, що землі у 2012 році вже були зайняті поточним будівництвом.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст