Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 19.10.2016 року у справі №915/2071/15

Постанова ВГСУ від 19.10.2016 року у справі №915/2071/15

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 157

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 жовтня 2016 року Справа № 915/2071/15 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Головуючого суддіКорсака В.А.суддівДанилової М.В., Сибіги О.М.розглянувши матеріали касаційної скарги Фермерського господарства "Горизонт" на постановуОдеського апеляційного господарського суду від 08.06.2016 у справі № 915/2071/15 Господарського суду Миколаївської області за позовомПриватного підприємства "Луб'янське" до Фермерського господарства "Горизонт" третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача ОСОБА_4 провизнання недійсним договору

в судовому засіданні взяли участь представники :

- позивачаДанилова К.Ю. - - відповідачане з'явились, повідомлені належно - третьої особине з'явились, повідомлені належно

В С Т А Н О В И В :

В грудні 2015 року Приватне підприємство "Луб'янське" звернулося Господарського суду Миколаївської області з позовною заявою до Фермерського господарства "Горизонт", в якій просило суд визнати недійсним укладений між Приватним підприємством "Луб'янське" та Фермерським господарством "Горизонт" договір суборенди земельної ділянки від 17.11.2014.

Позов мотивований тим, що позивач не підписував оспорюваний договір суборенди земельної ділянки із відповідачем, а тому в силу приписів ст. 215 Цивільного кодексу України вважає такий договір недійсним.

Рішенням Господарського суду Дніпропетровської області від 16.03.2016 (суддя Фролов В.Д.) в позові відмовлено повністю. Судове рішення мотивоване відсутністю правових підстав для задоволення позову та не доведеністю недійсності спірного договору суборенди земельної ділянки від 17.11.2014.

Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 08.06.2016 (головуючий Принцевська Н.М., судді: Діброва Г.І., Лисенко В.А.) вказане рішення суду скасовано. Прийнято нове рішення, яким позовні вимоги задоволено. Вирішено питання розподілу судового збору.

Не погоджуючись з постановою апеляційної інстанції, Фермерське господарство "Горизонт" звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, просить її скасувати, а рішення суду першої інстанції залишити в силі.

В запереченні на касаційну скаргу Приватне підприємство "Луб'янське" заперечує проти доводів касатора і просить суд залишити його скаргу без задоволення, а постанову суду апеляційної інстанції - без змін.

Перевіривши доводи касаційної скарги, юридичну оцінку встановлених фактичних обставин, проаналізувавши правильність застосування господарськими судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до Державного акту на право власності на земельну ділянку НОМЕР_1 фізичній особі ОСОБА_6 на праві власності належить земельна ділянка площею 6,44 га. в межах Луб'янської сільської ради Веселинівського району Миколаївської області, кадастровий номер НОМЕР_2.

15.03.2010 року між ОСОБА_6 (орендодавець) та Приватним підприємством "Луб'янське" (орендарем) укладено договір оренди землі (надалі-Договір), відповідно до умов якого в оренду передана земельна ділянка загальною прощею 6,44 гектара, у тому числі рілля - 6,44 га., пасовища - 0 га, яка належить орендодавцю на підставі державного акту на право приватної власності на землю НОМЕР_1 виданого Веселинівською райдержадміністрацією Миколаївської області та зареєстрованого у книзі записів державних актів за № 69.

Відповідно до п. 8 Договору його укладено на 10 (десять) років, починаючи з дати державної реєстрації.

Договір зареєстрований у Веселинівському реєстраційному окрузі "Центр ДЗК" в Миколаївській області, про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 02.07.2010 року. Факт передачі земельної ділянки в оренду підтверджується Актом приймання-передачі земельної ділянки від 05.07.2010 року, підписаним сторонами.

17.11.2014 року між Приватним підприємством "Луб'янське" (орендар) та Фермерським господарством "Горизонт" (суборендар) укладено договір суборенди земельної ділянки (надалі-Договір суборенди), відповідно до умов якого в оренду передається земельна ділянка загальною прощею 6,44 гектарів, у тому рахунку 6,44 га ріллі для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована в межах території Луб'янської сільської ради Веселинівського району Миколаївської області, яка належить гр. ОСОБА_6, орендодавцю за основним договором, на праві приватної власності на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку НОМЕР_1, виданого Веселинівською райдержадміністрацією Миколаївської області 21 квітня 2003 та зареєстрованого в книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 69. Кадастровий номер земельної ділянки НОМЕР_2.

Відповідно до п. 8 Договору договір укладено на строк 5 років і 7 місяців, та діє до дня припинення дії основного договору: до 02 липня 2020 року.

Факт передачі земельної ділянки в суборенду підтверджується Актом приймання-передачі земельної ділянки, підписаним та скріпленим печатками сторін.

Відповідно до ч. 1 ст. 202 ЦК України правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Відповідно до ч. 1 ст. 207 ЦК України правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо його зміст зафіксований в одному або кількох документах (у тому числі електронних), у листах, телеграмах, якими обмінялися сторони.

Відповідно до ч. 2 ст. 207 ЦК України правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо він підписаний його стороною (сторонами). Правочин, який вчиняє юридична особа, підписується особами, уповноваженими на це її установчими документами, довіреністю, законом або іншими актами цивільного законодавства. Обов'язковість скріплення правочину печаткою може бути визначена за письмовою домовленістю сторін.

Відповідно до ч. 1 ст. 93 ЗК України (в редакції від 06.09.2014 року) право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

Відповідно до ч. 6 ст. 93 ЗК України (в редакції від 06.09.2014 року) орендована земельна ділянка або її частина може за згодою орендодавця передаватись орендарем у володіння та користування іншій особі (суборенда).

Відповідно до ч. 8 ст. 93 ЗК України (в редакції від 06.09.2014 року) відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються законом.

Відповідно до ч. 1-5 ст. 8 Закону України "Про оренду землі" орендована земельна ділянка або її частина може передаватися орендарем у суборенду без зміни цільового призначення, якщо це передбачено договором оренди або за письмовою згодою орендодавця.

Якщо протягом одного місяця орендодавець не надішле письмового повідомлення щодо своєї згоди чи заперечення, орендована земельна ділянка або її частина може бути передана в суборенду.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст