Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 19.01.2016 року у справі №904/2794/15

Постанова ВГСУ від 19.01.2016 року у справі №904/2794/15

13.02.2017
Автор:
Переглядів : 191

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 січня 2016 року Справа № 904/2794/15

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Дроботової Т.Б.- головуючого Алєєвої І.В. Рогач Л.І.за участю представників:позивача не з'явилися (про час і місце судового засідання повідомлено належно)відповідачаГетіков В.М. - довіреність від 12.01.2016 рокурозглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Приватного акціонерного товариства "Науково - виробниче об'єднання "Созидатель" на постановувід 22.09.2015 р. Дніпропетровського апеляційного господарського судуу справі№ 904/2794/15 господарського суду Дніпропетровської областіза позовомТовариства з обмеженою відповідальністю "Інженерно - виробниче підприємство "Інтертех"до Приватного акціонерного товариства "Науково - виробниче об'єднання "Созидатель" простягнення коштів у розмірі 4 681,76 грн., одержаних без належної правової підстави

В С Т А Н О В И В :

У квітні 2015 року ТОВ "Інженерно - виробниче підприємство "Інтертех" звернулось до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до ПАТ "Науково - виробниче об'єднання "Созидатель" про стягнення 4 681,71 грн. коштів, одержаних без належної правової підстави, посилаючись на приписи статей 16, 181, 208, 509, 526, 626, 638, 1212 Цивільного кодексу України та статей 173, 174 Господарського кодексу України.

Позивач зазначав, що починаючи з липня 2013 року відповідач почав включати в акти здачі - приймання послуг послуги, а саме "обслуговування електромереж" (з липня 2013 року) та "реактивна електроенергія" (з липня 2014 року), надання та оплата яких не передбачена договором №323 від 01.12.2010 року про надання послуг з утримання житлового будинку, споруд та прибудинкової території (нежитловий фонд) та нараховувати плату за надання цих послуг.

Позивач у складі загального нарахування плати за житлово - комунальні послуги сплатив, а відповідач отримав кошти за непередбачені договором послуги за період з серпня 2013 року по лютий 2015 року у розмірі 4 681,76 грн.

У запереченнях на позовну заяву ПАТ "Науково - виробниче об'єднання "Созидатель" просило відмовити повністю у задоволенні позовних вимог посилаючись на те, що додатком № 1 до договору № 232 від 01.12.2010 року встановлений перелік послуг, що надаються позивачу, зокрема, постачання електроенергії.

Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 05.08.2015 р. (суддя Ю.В. Светлічний) у задоволені позову відмовлено повністю.

Мотивуючи рішення суд першої інстанції дійшов висновку, що житлово-комунальні послуги з утримання електричних мереж та перетікання реактивної електроенергії на загальну суму 4681,76 грн. були фактично надані позивачу, підстави для стягнення з відповідача коштів у сумі 4681, 76 грн. відсутні.

За апеляційною скаргою ТОВ "Інженерно - виробниче підприємство "Інтертех" Дніпропетровський апеляційний господарський суд (судді: Р.М. Бахмат, О.С.Євстигнеєв, І.О.Вечірко), переглянувши рішення господарського суду Дніпропетровської області від 05.08.2015 р. в апеляційному порядку, постановою від 22.09.2015 р., вказане рішення змінив, виклавши в наступній редакції:

"Позов задовольнити частково.

Стягнути з приватного акціонерного товариства Науково-виробничого об'єднання "Созидатель" м. Дніпропетровськ на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Інженерно-виробниче підприємство "Інтертех" м. Дніпропетровськ 257 грн. 84 коп., сплачених за реактивну енергію і 5 грн.15 коп. судового збору.

В решті позову відмовити.

Стягнути з приватного акціонерного товариства Науково-виробничого об'єднання "Созидатель" м. Дніпропетровськ на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Інженерно-виробниче підприємство "Інтертех" м. Дніпропетровськ 50 грн. 24 коп. судового збору за подачу апеляційної скарги."

Мотивуючи постанову суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що з наданих до матеріалів справи актів здачі-прийняття продукції, які знаходяться в матеріалах справи, споживачем (позивачем) не спожито реактивної електроенергії в кількості 5 000 кВт/год., а тому у позивача не виникло зобов'язання щодо сплати її вартості в сумі 257 грн. 84 коп. (разом з 20 % ПДВ), а тому позовні вимоги позивача слід задовольнити в цій сумі. В решті позовних вимог відмовив, так як позивачем не доведено, що відповідач не надавав йому послуги на суму 4 423 грн. 92 коп., які вказані в актах, доданих до матеріалів справи.

ПАТ "Науково - виробниче об'єднання "Созидатель" подало до Вищого господарського суду України касаційну скаргу, в якій просить рішення господарського суду Дніпропетровської області від 05.08.2015 року залишити без змін, а постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 22.09.2015 року скасувати, обґрунтовуючи доводи касаційної скарги порушенням судом апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права, зокрема, пунктів 1.2, 12.1, 12.3, 12.15 Правил користування електричною енергією, статей 179, 181 Господарського кодексу України та статей 322, 509, 526 Цивільного кодексу України.

Заслухавши доповідь судді - доповідача, пояснення присутнього у судовому засіданні представника відповідача, перевіривши наявні матеріали справи на предмет правильності застосування судами першої та апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права, колегія суддів вважає, що касаційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судами першої та апеляційної інстанції, 01.12.2010 року між Товариством з обмеженою відповідальністю "Інжинерно-виробниче підприємство "Інтертех" (Споживач) та Акціонерним товариством закритого типу "Науково-виробниче об'єднання "Созидатель", правонаступником якого є Приватне акціонерне товариство "Науково-виробниче об'єднання "Созидатель" (Виконавець) було укладено договір про надання послуг з утримання житлового будинку, споруд та прибудинкової території (нежитловий фонд) № 323 (том а.с.12-15).

Відповідно до пункту 1.1 договору, виконавець зобов'язується надати послуги з утримання житлового будинку і прибудинкової території та забезпечити надання інших комунальних послуг через приєднані зовнішньо будинкові мережі, що утримуються виконавцем, згідно переліку, наведеного у додатку № 1 до договору (далі - комунальні послуги), а споживач зобов'язується своєчасно оплачувати комунальні послуги, в строки та на умовах, передбачених договором.

Пунктом 2.1 договору встановлено, що розрахунковим періодом є календарний місяць. Споживач зобов'язується оплачувати комунальні послуги за поточний місяць не пізніше 25 (двадцять п'ятого) числа такого місяця.

Відповідно до пункту 2.3.1 договору, розмір щомісячної плати за комунальні послуги на дату укладання цього договору визначається у додатку № 1 до договору "Розрахунок щомісячних платежів за утримання будинку, споруд та прибудинкової території, надання комунальних послуг" на підставі погоджених тарифів. У разі зміни витрат на виробництво комунальних послуг виконавець має право змінювати тарифи, повідомивши про це споживача у строки, встановлені законодавством. Інформація про зміну тарифів надається споживачеві або листом, або шляхом розміщення у рахунках на оплату, або в Інтернеті на сайті: www.sozidatel.dp.ua. У цьому випадку сторони мають право оформити додаткову угоду до договору. Тарифи на комунальні послуги є обов'язковими для сторін з моменту їх введення у дію.

За приписами пункту 2.9 договору, сторони зобов'язуються оформляти надання комунальних послуг за місяць актом наданих послуг, що складається виконавцем та надається споживачу не пізніше 10 (десятого) числа наступного місяця. Споживач протягом трьох робочих днів після отримання акту зобов'язується підписати акт наданих послуг або надати виконавцю мотивовану письмову відмову. У випадку невиконання споживачем цього обов'язку, послуги вважаються належним чином виконаними і прийнятими, а акт наданих послуг оформлений виконавцем в односторонньому порядку є підставою для взаєморозрахунків між сторонами.

Відповідно до пунктів 4.2.1, 4.2.2 договору № 323 виконавець зобов'язаний забезпечити вчасно та відповідної якості надання послуг згідно із законодавством, забезпечувати технічну можливість надання у приміщення через приєднану зовнішньобудинкову мережу, що утримується виконавцем комунальних послуг, що передбачені у додатку № 1 до договору.

У додатку № 1 до договору № 323 визначено перелік послуг, що надаються за договором та розрахунок щомісячних платежів (том 1 а.с.16).

Так, пунктом 3 додатку №1 до договору визначено перелік послуг, що надаються споживачеві через приєднані зовнішньобудинкові мережі, що утримуються виконавцем, а саме водопостачання, водовідведення та постачання електроенергії.

Як вбачається з матеріалів справи для забезпечення вчасного та відповідної якості надання послуг з електропостачання, 01.04.2011 року між ВАТ "Енергопостачальна компанія "Дніпрообленерго" (постачальник) та відповідачем було укладено договір № 018001 про постачання електричної енергії (далі - договір № 018001).

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст