Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 18.08.2015 року у справі №05/5026/1980/2012

Постанова ВГСУ від 18.08.2015 року у справі №05/5026/1980/2012

27.02.2017
Автор:
Переглядів : 130

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 серпня 2015 року Справа № 05/5026/1980/2012

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Ткаченко Н.Г. - головуючого, Куровського С.В. - доповідача, Удовиченка О.С.,за участю представників:

ПАТ "Укрексімбанк" - Небилиці Р.В. (дов. від 19.05.2014),

розглянувши у відкритому судовому засіданні

касаційну скаргу представника працівників Товариства з обмеженою

відповідальністю "Корпорація "Райагробуд" Толубаєва Юрія

Олександровича

на постанову Київського апеляційного господарського суду від 23.06.2015

та ухвалу господарського суду Черкаської області від 30.04.2015

у справі № 05/5026/1980/2012 господарського суду Черкаської області

за заявою ОСОБА_6

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Корпорація

"Райагробуд "

про визнання банкрутом,

встановив:

Ухвалою господарського суду Черкаської області від 30.04.2015 (суддя Хабазня Ю.А.) задоволено клопотання голови комітету кредиторів від 23.04.2015. Звільнено керівника Товариства з обмеженою відповідальністю "Корпорація "Райагробуд" Норченка Альберта Станіславовича від виконання обов'язків керуючого санацією та зобов'язати останнього підготувати і передати за місцезнаходженням боржника документи і майно, отримані у зв'язку з виконанням своїх обов'язків, новопризначеному керуючому санацією. Призначено керуючим санацією Товариства з обмеженою відповідальністю "Корпорація "Райагробуд" арбітражного керуючого Новосельцева Володимира Петровича, звільнивши його від виконання обов'язків розпорядника майна боржника та інше.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 23.06.2015 (колегія суддів у складі: Шипко В.В. - головуючий, Остапенко О.М., Верховець А.А.) ухвалу господарського суду Черкаської області від 30.04.2015 залишено без змін.

До Вищого господарського суду України з касаційною скаргою звернувся представник працівників Товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ) "Корпорація "Райагробуд" Толубаєва Ю. О., який просить скасувати вищевказані ухвалу суду першої інстанції від 30.04.2015 та постанову суду апеляційної інстанції від 23.06.2015, справу повернути до господарського суду першої інстанції для подальшого розгляду. В обґрунтування посилається на порушення та неправильне застосування норм матеріального та процесуального права, а саме ст.ст. 1, 16, 17 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 43 ГПК України.

Переглянувши у касаційному порядку оскаржувані судові акти, на підставі встановлених фактичних обставин справи, перевіривши застосування судами норм матеріального та процесуального права, зокрема Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, з огляду на таке.

Статтею 4-1 ГПК України передбачено, що господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі Закон про банкрутство).

Як вбачається з матеріалів справи, ухвалою господарського суду Черкаської області від 28.12.2012 за заявою ОСОБА_6 порушено провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ)"Корпорація "Райагробуд", введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, накладено арешт на майно боржника, розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого Новосельцева В.П.

Ухвалою господарського суду Черкаської області від 11.02.2014 затверджено реєстр вимог кредиторів боржника.

Ухвалою господарського суду Черкаської області від 23.12.2014 введено процедуру санації боржника, керуючим санацією призначено керівника боржника Норченка А.С., розпорядником майна боржника - арбітражного керуючого Новосельцева В.П.

Частиною 8 ст. 16 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" до компетенції комітету кредиторів відноситься прийняття рішення про звернення до господарського суду з клопотанням про припинення повноважень керуючого санацією та про призначення нового керуючого санацією.

24.04.2015 до господарського суду Черкаської області надійшло клопотання від голови комітету кредиторів про звільнення керуючого санацією Норченка А.С. та призначення на посаду арбітражного керуючого Новосельцева В.П. з рішенням зборів кредиторів (протокол від 21.04.2015).

Вказане клопотання мотивоване тим, що наданий керуючим санацією проект плану санації не відповідає вимогам ст.18 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", оскільки не передбачає умов участі інвестора у повному або частковому задоволенні вимог кредиторів, зокрема переведення боргу (частини боргу) на інвестора, строку та черговості виплати боржником або інвестором заборгованості кредиторам та умов відповідальності інвестора за невиконання зобов'язань за планом санації; що проект не містить достатніх даних, які б вказували на перспективу відновлення платоспроможності боржника та отримання в повному обсязі джерел фінансування для виконання зобов'язань перед кредиторами.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст