Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 18.05.2016 року у справі №923/1566/15

Постанова ВГСУ від 18.05.2016 року у справі №923/1566/15

11.02.2017
Автор:
Переглядів : 196

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 травня 2016 року Справа № 923/1566/15

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого суддіДанилової М.В.суддівДанилової Т.Б., Полянського А.Г.за участю представників:позивача, відповідачане з'явились (про час та місце судового засідання повідомлено належним чином)прокуратуриСуходольський С.М. (посв. від 02.02.2016 р. №041032)розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргуПершого заступника прокурора Одеської областіна постановуОдеського апеляційного господарського суду від 09.02.2016у справі №923/1566/15 Господарського суду Херсонської областіза позовомПрокурора Каланчацького району Херсонської області в інтересах державидо1. Хорлівської сільської ради; 2. Фізичної особи-підприємця ОСОБА_5; 3. Виконавчого комітету Хорлівської сільської радипровизнання в частині рішення органу місцевого самоврядування та договору на утримання прилеглої території недійсними

В С Т А Н О В И В :

Прокурор Каланчацького району Херсонської області звернувся до господарського суду Херсонської області із позовом, в якому з урахуванням заяви про уточнення позовних вимог просив: визнати недійсним та скасувати пункт 1 рішення Виконавчого комітету Хорлівської сільської ради Каланчацького району № 40 від 26.05.2010 р., яким надано дозвіл на укладення договору на утримання прилеглої території з приватним підприємцем ОСОБА_5 згідно план-схеми № 2 (місце №1); визнати недійсним на майбутнє договір на утримання прилеглої території с. Хорли Каланчацького району Херсонської області від 26.05.2010 р., укладений між Хорлівською сільською радою та ОСОБА_5, а також зобов'язати ОСОБА_5 повернути земельну ділянку - територію загального користування (рекреаційна зона) в селі Хорли, згідно план-схеми № 2 (місце №1) до комунальної власності Хорлівської сільської ради, шляхом підписання акту прийому-передачі земельної ділянки.

Мотивуючи позовні вимоги, прокурор посилаючись на приписи підпункту 7 пункту "а" статті 30 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" та статті 10 Закону України "Про благоустрій населених пунктів" вважає, що сільські, селищні і міські ради, а також їх виконавчі органи у сфері благоустрою населених пунктів не наділені повноваженнями з передачі об'єктів благоустрою в оренду, а лише можуть утворювати або визначати на конкурсних засадах підприємства, установи та організації (балансоутримувачів) для утримання таких об'єктів.

Також, прокурор вказував, що спірний договір на утримання території є удаваним правочином, спрямованим на приховування реальних взаємовідносин щодо передачі у строкове безоплатне користування земельної ділянки.

Ухвалою господарського суду Херсонської області від 22.10.2015 р. до участі у справі залучено належного відповідача Виконавчий комітет Хорлівської сільської ради Каланчацького району.

Рішенням господарського суду Херсонської області від 29.10.2015 р. (суддя Пригуза П.Д.), у задоволенні позовних вимог відмовлено.

Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 09.02.2016 р. (колегія у складі суддів: головуючий суддя Філінюк І.Г., судді Лавриненко Л.В., Пироговський В.Т.), рішення господарського суду Херсонської області від 29.10.2015 р. залишено без змін.

Не погоджуючись із прийнятими судовими рішеннями, Перший заступник прокурора Одеської області звернувся до Вищого господарського суду України із касаційною скаргою, в якій просить їх скасувати, а позовні вимоги задовольнити, посилаючись на неналежне дослідження всіх доказів в їх сукупності та встановлення всіх обставин, необхідних для правильного вирішення спору, що призвело, на думку скаржника, до невідповідності висновків судів обставинам справи та порушення судами норм матеріального та процесуального права.

Відповідно до протоколу автоматичного розподілу судової справи між суддями від 31.03.2016 р. справа повинна розглядатись у складі колегії суддів: головуючий суддя - Данилова М.В., судді Данилова Т.Б., Яценко О.В.

Ухвалою Вищого господарського суду України від 05.04.2016 р. касаційну скаргу прийнято до провадження та призначено до розгляду у вищевказаному складі.

Відповідно до протоколу автоматичного розподілу судової справи між суддями від 19.04.2016 р., у зв'язку з перебування судді Яценко О.В. на навчанні з підвищення кваліфікації, визначено наступний склад суддів: головуючий суддя - Данилова М.В., судді Данилова Т.Б., Полянський А.Г.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення присутнього у судовому засіданні 18.05.2015 р. представника прокуратури, перевіривши наявні матеріали справи на предмет правильності застосування судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судами попередніх інстанцій, рішенням сесії Хорлівської сільської ради Каланчацького району від 03.03.2008 р. затверджено "Правила благоустрою території села Хорли по забезпеченню санітарного стану і порядку", контроль за дотриманням яких покладено на сільську раду.

Рішенням Виконавчого комітету Хорлівської сільської ради Каланчацького району від 26.05.2010 р. № 39 "Про затвердження план-схеми на утримання прилеглої території" затверджено план-схему № 2 на утримання прилеглої території.

26.05.2010 р. Виконавчий комітет Хорлівської сільської ради Каланчацького району прийняв рішення № 40 "Про укладання договору на утримання прилеглої території з фізичними та юридичними особами", яким (пункт 1) надав дозвіл на укладання договору на утримання прилеглої території з приватним підприємцем ОСОБА_5 згідно план-схеми № 2 (місце 1).

Такі ж самі дозволи на укладання договорів на утримання прилеглої території надано іншим особам - приватному підприємцю ОСОБА_7 на місце № 2 (пункт 2 рішення) та ТОВ "Абісаль КС" на місце № 3 (пункт 3 рішення) згідно план - схеми № 2.

26.05.2010 р. між Хорлівською сільською радою (як замовником) та ОСОБА_5 (як виконавцем) було укладено договір на утримання прилеглої території с. Хорли Каланчацького району Херсонської області.

Предметом договору є забезпечення належного утримання прилеглої до об'єкта благоустрою території, межі якої визначено план-схемою, що є невід'ємною частиною цього договору. Об'єктом благоустрою визначено територію загального користування (рекреаційна зона). Правовою основою для укладання зазначеного договору визначено норми Закону України "Про благоустрій населених пунктів". Договором передбачається здійснення робіт з прибирання сміття, бур'яну, утримання в належному стані під'їзних шляхів, прибирання камки, культивація піску, побудова спортивних майданчиків тощо. Роботи з благоустрою проводяться за рахунок виконавця, тобто - безоплатно. Договір укладено на 49 років.

На підставі рішення Виконавчого комітету Хорлівської сільської ради Каланчацького району № 40 від 26.05.2010 р. "Про укладання договору на утримання прилеглої території з фізичними та юридичними особами" ОСОБА_5 оформлено Паспорт-дозвіл № 4 від 30.08.2010 р., яким йому надано право на розміщення тимчасової споруди (палатку) для об'єкту роздрібної торгівлі відповідно до схеми прив'язки. Відповідно до схеми розміщення торгова точка визначена розмірами 6 х 5 метрів, тобто 30 м. кв.

Паспорт-дозвіл погоджений Хорлівською сільською радою, Відділом регіонального розвитку, містобудування та архітектури, Головним санітарним лікарем Каланчацького району та Каланчацьким РВ ГУ МНС.

Колегія суддів касаційної інстанції, перевіривши матеріали справи та доводи касаційної скарги зауважує про наступне.

Відповідно до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" право комунальної власності - право територіальної громади володіти, доцільно, економно, ефективно користуватися і розпоряджатися на свій розсуд і в своїх інтересах майном, що належить їй, як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування.

Згідно до пункту 44 частини 1 статті 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються такі питання: встановлення відповідно до законодавства правил з питань благоустрою території населеного пункту, забезпечення в ньому чистоти і порядку, торгівлі на ринках, додержання тиші в громадських місцях, за порушення яких передбачено адміністративну відповідальність.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст