Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 18.05.2016 року у справі №914/3532/13

Постанова ВГСУ від 18.05.2016 року у справі №914/3532/13

11.02.2017
Автор:
Переглядів : 187

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 травня 2016 року Справа № 914/3532/13 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Головуючого судді:Барицької Т.Л.,суддів:Гольцової Л.А., Картере В.І.,розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Приватного підприємства "Клуб Пікассо"на постановуЛьвівського апеляційного господарського суду від 09.03.2016та на рішеннягосподарського суду Львівської області від 12.10.2015у справі№ 914/3532/13 господарського суду Львівської областіза позовомПрокурора Личаківського району м. Львова в інтересах держави в особі Управління комунальної власності Департаменту економічної політики Львівської міської радидоПриватного підприємства "Клуб Пікассо"провнесення змін в договір оренди цілісного майнового комплексу від 20.07.2001 в судовому засіданні взяли участь представники: - прокуратури Збарих С.М., - позивача Чернобай С.С., - відповідача Буй Б.В., ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Львівської області від 12.10.2015 у справі № 914/3532/13 (судді: Король М.Р., судді: Долінська О.З., Крупник Р.В.), залишеним без змін постановою Львівського апеляційного господарського суду від 09.03.2016 (судді: Дубник О.П., Матущак О.І., Скрипчук О.С.), позов прокурора Личаківського району м. Львова в інтересах держави в особі Управління комунальної власності Департаменту економічної політики Львівської міської ради до Приватного підприємства "Клуб Пікассо" про внесення змін до договору оренди цілісного майнового комплексу від 20.07.2001 задоволено. Внесено зміни в пункти 1.1 та 3.1 договору, шляхом викладення їх в наступних редакціях, а саме: п. 1.1. договору викладено у такій редакції: "Орендодавець передав, а орендар прийняв у строкове платне користування цілісний майновий комплекс державного комунального підприємства кінотеатр "Зірка" (об'єкт оренди), що розташований за адресою: м. Львів, вул. Зелена, 88, вартість якого визначена відповідно судової оціночно-будівельної експертизи станом на 30.06.2015 року і становить 3 995 945,00 грн. (три мільйони дев'ятсот дев'яносто п'ять тисяч дев'ятсот сорок п'ять грн.) без ПДВ". Пункт 3.1. договору викладено у такій редакції: "Розмір орендної плати без ПДВ за липень 2015 року становить 33 299,54 (тридцять три тисячі двісті дев'яносто дев'ять грн. 54 копійки) без ПДВ. Нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється в порядку, визначеному чинним законодавством України".

Не погоджуючись з вказаною постановою суду апеляційної інстанції, Приватне підприємство "Клуб Пікассо" звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, у якій просить рішення та постанову судів попередніх інстанцій скасувати, та прийняти нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог відмовити повністю.

Колегія суддів, приймаючи до уваги межі перегляду справи в касаційній інстанції, проаналізувавши застосування норм матеріального та процесуального права при прийнятті оскаржуваних судових актів, вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Як встановлено судами попередніх інстанцій, між Приватним підприємством "Палома" (орендар) та Управлінням ресурсів Львівської міської ради (орендодавець) на виконання рішення виконавчого комітету Львівської міської ради № 198 від 04.05.2001 "Про оренду цілісного майнового комплексу державного комунального підприємства кінотеатр "Зірка" укладено договір оренди цілісного майнового комплексу.

Відповідно до ухвали Львівської міської ради № 809 від 23.10.2003 "Про реорганізацію управління ресурсів Львівської міської ради", Львівська міська рада ухвалила реорганізувати управління ресурсів в управління комунального майна. В подальшому, управління комунального майна реорганізовано в управління комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської ради, відповідно до ухвали Львівської міської ради від 19.10.2006 №219 "Про розмежування повноважень між виконавчими органами Львівської міської ради", рішення виконавчого комітету від 27.10.2006 № 1205 "Про затвердження положення про управління комунальної власності Львівської міської ради та його структури".

Відповідно до рішення засновника ПП "Палома" від 29.02.2008 № 5, ПП "Палома" реорганізоване шляхом виділення з його складу нового приватного підприємства - ПП"Клуб Пікассо" та передано йому права та обов'язки згідно з договором оренди цілісного майнового комплексу від 20.07.2001 № 11.

Відповідно до п. 1.1. договору, орендодавець передає, а орендар приймає в строкове платне користування цілісний майновий комплекс державного комунального підприємства кінотеатр "Зірка", розташований за адресою: м. Львів, вул. Зелена, 88, вартість якого визначена відповідно до інвентаризації, проведеної станом на 01.07.2001, та балансу станом на 01.07.2001 і становить 136 756,70 грн., у тому числі: основні матеріальні засоби за залишковою вартістю 135 025,50 грн. Оборотні матеріальні засоби в сумі 1 732,20 грн. орендар викуповує на підставі договору купівлі продажу (п. 1.2. договору).

У п. 3.1. сторони дійшли згоди, що орендна плата визначається на підставі ухвали Львівської міської ради "Про врегулювання питання оренди майна територіальної громади м. Львова" від 11.01.2001 № 880 та методики розрахунку орендної плати, затвердженої Кабінетом Міністрів України, виходячи з орендної ставки 10% від залишкової вартості об'єкта оренди, і за липень 2001, відповідно до розрахунку, що додається до договору, становить 1 191,60 грн. без ПДВ (п. 3.1. договору).

Пунктом 3.3. договору оренди від 20.07.2001 передбачено, що зміна розміру орендної плати здійснюється у разі зміни методики її розрахунку, змін централізованих цін і тарифів та в інших випадках, передбачених актами чинного законодавства.

Зміна або розірвання договору можуть мати місце за погодженням сторін. Зміни та доповнення, що вносяться, розглядаються сторонами в місячний строк (п. 10.3 договору).

Відповідно до п. 10.6. договору, в разі відсутності письмового повідомлення однієї з сторін про припинення або зміну договору, надісланого з повідомленням про вручення після закінчення строку договору протягом одного місяця, договір вважається продовженим на той самий термін і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

З 01.07.2011 договір оренди цілісного майнового комплексу пролонгований на той самий строк і на тих самих умовах.

Посилаючись на те, що внаслідок такого продовження дії договору, в нього не були внесені зміни щодо оцінки об'єкта оренди (яка з моменту укладення договору збільшилась) та розміру орендної плати, прокурор Личаківського району м. Львова в інтересах держави в особі Управління комунальної власності Департаменту економічної політики Львівської міської ради звернувся до суду з позовом про внесення відповідних змін до договору.

Задовольняючи позовні вимоги, суди попередніх інстанцій виходили з того, сторони у договорі передбачили можливість перегляду розміру орендної плати.

Колегія суддів погоджується з висновками судів попередніх інстанцій щодо задоволення позовних вимог, враховуючи наступне.

Рішенням Конституційного Суду України від 09.07.2002 № 15-рп-2002 (справа № 1-2/2002 про досудове врегулювання спорів) передбачено право особи (громадянина України, іноземця, особи без громадянства, юридичної особи) на звернення до суду за вирішенням спору, і яке (право) не може бути обмежене законом, іншими нормативно-правовими актами. Встановлення законом або договором досудового врегулювання спору за волевиявленням суб'єктів правовідносин не є обмеженням юрисдикції судів і права на судовий захист.

Постановою від 20.11.2012 Верховний Суд України (справа № 28/5005/640/2012) зазначає, що обрання певного засобу правового захисту, у тому числі і досудового врегулювання спору, є правом, а не обов'язком особи, яка добровільно, виходячи з власних інтересів, його використовує. Отже, надсилання відповідачу пропозицій про внесення змін до спірного договору оренди є виключно правом, а не обов'язком позивача, тому недотримання позивачем вимог ч. 2 ст. 188 ГК України щодо обов'язку надсилання іншій стороні пропозицій про зміну умов договору оренди не позбавляє його права звернутися до суду з позовом до відповідача про зміну умов договору за наявності спору, тобто відсутності згоди на зміну умов договору.

Відповідно до ст. 6 ЦК України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості (ст. 627 ЦК України).

Згідно з ч. 1 ст. 651 ЦК України, зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 21 ЗУ "Про оренду державного та комунального майна" розмір орендної плати може бути змінено за погодженням сторін.

За змістом статті 10 Закону ЗУ "Про оренду державного та комунального майна", однією з істотних умов договору оренди є, зокрема, орендна плата з урахуванням її індексації.

Методика розрахунку орендної плати та пропорції її розподілу між відповідним бюджетом, орендодавцем і балансоутримувачем визначаються для об'єктів, що перебувають у державній власності, Кабінетом Міністрів України. Методика розрахунку орендної плати та пропорції її розподілу між відповідним бюджетом, орендодавцем і балансоутримувачем визначаються органами, уповноваженими Верховною Радою Автономної Республіки Крим (для об'єктів, що належать Автономній Республіці Крим), та органами місцевого самоврядування (для об'єктів, що перебувають у комунальній власності) на тих самих методологічних засадах, як і для об'єктів, що перебувають у державній власності. Орендна плата, встановлена за відповідною методикою, застосовується як стартова під час визначення орендаря на конкурсних засадах (ч. 2 ст. 19 Закону України "Про оренду державного та комунального майна").

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 632 ЦК України ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. У визначених законом випадках застосовуються ціни (тарифи, ставки тощо), які встановлюються або регулюються уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування. Зміна ціни після укладення договору допускається лише у випадках і на умовах, встановлених договором або законом.

Відповідно до ч. 2 ст. 21 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" розмір орендної плати може бути змінено на вимогу однієї з сторін, якщо з незалежних від них обставин істотно змінився стан об'єкта оренди, а також в інших випадках, встановлених законодавчими актами України.

Частиною 3 ст. 762 ЦК України унормовано, що договором або законом може бути встановлено періодичний перегляд, зміну (індексацію) розміру плати за користування майном.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст