Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 18.04.2017 року у справі №904/7958/16

Постанова ВГСУ від 18.04.2017 року у справі №904/7958/16

04.05.2017
Автор:
Переглядів : 326

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 квітня 2017 року Справа № 904/7958/16

Вищий господарський суд України у складі: суддя Селіваненко В.П. - головуючий (доповідач), судді Корсак В.А. і Палій В.В.

розглянув касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "АСС", с. Широке Криворізького району Дніпропетровської області (далі - Товариство),

на рішення господарського суду Дніпропетровської області від 01.11.2016 та

постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 30.01.2017

зі справи № 904/7958/16

за позовом Товариства

до Дніпропетровського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, м. Дніпро (далі - територіальне відділення АМК),

про визнання недійсним та скасування рішення.

Судове засідання проведено за участю представників сторін:

позивача - не з'яв.,

відповідача - Новицького М.

За результатами розгляду касаційної скарги Вищий господарський суд України

ВСТАНОВИВ:

Позов було подано про визнання недійсним та скасування рішення адміністративної колегії територіального відділення АМК від 05.07.2017 №21/01-14/05-16 "Про порушення законодавства про захист від недобросовісної конкуренції та накладення штрафу" (далі - оспорюване рішення).

Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 01.11.2016 (суддя Бондарєв Е.М.), залишеним без змін постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 30.01.2017 (колегія суддів у складі: Орєшкіна Е.В. - головуючий, Широбокова Л.П. і Подобєд І.М.), у позові відмовлено.

У касаційній скарзі до Вищого господарського суду України Товариство просить скасувати оскаржувані рішення і постанову попередніх судових інстанцій з даної справи та прийняти нове рішення, яким позов задовольнити. Скаргу мотивовано прийняттям згаданих судових рішень з неправильним застосуванням норм матеріального права та за невідповідності висновків, викладених у цих рішеннях, обставинам справи, з неповним з'ясуванням обставин, що мають значення для справи.

Відзив на касаційну скаргу не надходив.

Сторони відповідно до статті 1114 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) належним чином повідомлені про час і місце розгляду касаційної скарги.

Від Товариства надійшло клопотання про відкладення розгляду справи, мотивоване тим, що ухвала Вищого господарського суду України від 03.04.2017, якою касаційну скаргу прийнято до провадження, "отримана ТОВ "АСС" лише в день судового засідання, тобто сьогодні, 18 квітня 2017 р., що позбавляє можливості направити уповноваженого представника для участі в судовому зсіданні". Вищим господарським судом України не знайдено підстав для задоволення даного клопотання, оскільки: згадану ухвалу Вищого господарського суду України від 03.04.2017 надіслано Товариству 05.04.2017, тобто своєчасно; доданим до клопотання "відстеженням пересилання поштових відправлень" НЕ підтверджується НАДХОДЖЕННЯ відповідного поштового відправлення на адресу Товариства 18.04.2017. До того ж вказаною ухвалою Вищого господарського суду України явку представників сторін в судове засідання визнано необов'язковою, а матеріали справи містять обсяг відомостей, достатній для розгляду касаційної скарги і без участі Товариства.

Перевіривши на підставі встановлених попередніми судовими інстанціями фактичних обставин справи правильність застосування ними норм матеріального і процесуального права, Вищий господарський суд України дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення касаційної скарги з огляду на таке.

Судові інстанції у розгляді справи виходили з таких обставин та висновків.

Згідно з оспорюваним рішенням:

- дії Товариства щодо поширення на етикетках продукції "Соус томатний краснодарський" нестерилізований 480 г ± 3% (штриховий код 4820047002524; далі - Продукція) інформації у вигляді відомостей "ГОСТ", "ГОСТюга" та ромбоподібної емблеми з написом "гост", у той час як продукція виготовлена по ТУ У 15.8-30260000-004:2010 "Консерви. Соуси томатні "Помідора", та поширення у такий спосіб неточних відомостей про товар визнано порушенням законодавства про захист від недобросовісної конкуренції, передбаченим статтею 151 Закону України "Про захист від недобросовісної конкуренції" у вигляді поширення інформації, що вводить в оману, шляхом повідомлення суб'єктом господарювання, через інших осіб, невизначеному колу осіб неточних відомостей, що можуть вплинути на наміри цих осіб щодо придбання товарів цього суб'єкта господарювання (пункт 1);

- за відповідне порушення на Товариство накладено штраф згідно з частиною першою статті 21 названого Закону в сумі 68 000 грн. (пункт 2).

Товариство є виробником Продукції.

На лицьовій стороні етикетки Продукції зазначено інформацію у вигляді напису "Соус томатний краснодарський" та інформацію у вигляді напису "ГОСТ" і поряд з цим - ромбоподібна емблема з написом "Гост юга".

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст