Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 17.09.2015 року у справі №912/2196/14

Постанова ВГСУ від 17.09.2015 року у справі №912/2196/14

27.02.2017
Автор:
Переглядів : 169

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 вересня 2015 року Справа № 912/2196/14 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого - судді Шаргала В.І.,

суддів Мачульського Г.М., Полянського А.Г.,

за участю представників сторін:

позивача: Рєзніка О.М. - директора

відповідачів: 1. не з'явився

2. не з'явився

3-тьої особи: не з'явився

прокурора: Онуфрієнко М.В. - прокурора відділу Генпрокуратури

розглянувши касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю виробничого підприємства "Зодчий-Р"

на постанову Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 02.03.2015

у справі №912/2196/14 Господарського суду Кіровоградської області

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю виробничого підприємства "Зодчий-Р"

до: 1)Кіровського відділу державної виконавчої служби Кіровоградського міського управління юстиції

2)Головного управління Державної казначейської служби України у Кіровоградській області

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю Кіровоградська заготівельна контора "Ефіролія"

за участю Прокурора міста Кіровограда в інтересах держави на стороні Головного управління Державної казначейської служби України у Кіровоградській області

про стягнення 45 804,00 грн,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю виробниче підприємство "Зодчий-Р" звернулося до Господарського суду Кіровоградської області з позовом до Кіровського відділу державної виконавчої служби Кіровоградського міського управління юстиції та Головного управління Державної казначейської служби України у Кіровоградській області про стягнення збитків у розмірі 45 804,00 грн, заподіяних внаслідок невиконання наказу господарського суду, виданого 21.03.2011 у справі №5013/131/11.

Рішенням Господарського суду Кіровоградської області від 29.10.2014 (суддя Змеул О.А. ), залишеним без змін постановою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 02.03.2015 (судді: Антонік С.Г., Чимбар Л.О., Чоха Л.В.), в задоволенні позову відмовлено повністю.

Судові рішення мотивовані тим, що у справі відсутні докази того, що факт неправомірності чи незаконної бездіяльності Кіровського ВДВС Кіровоградського МУЮ щодо примусового виконання наказу господарського суду від 21.03.2011 у справі №5013/131/11 був встановлений відповідними засобами доказування, зокрема у ході розгляду скарги на дії чи бездіяльність державного виконавця. З наявних у справі документів не вбачається того, що Кіровський ВДВС Кіровоградського МУЮ мав можливість у встановлених законом порядку та способом виконати наказ господарського суду у зв'язку з відсутністю коштів та іншого майна боржника, тобто відсутній причинний зв'язок між діями державного виконавця, який повернув наказ без виконання і шкодою, яку заявлено позивачем до стягнення.

Не погоджуючись з прийнятими у справі рішенням та постановою, Товариство з обмеженою відповідальністю виробничого підприємства "Зодчий-Р" звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій, посилаючись на порушення судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, зокрема, ст.ст. 25, 47 Закону України "Про виконавче провадження" просить їх скасувати та прийняти рішення по суті. Вимоги касаційної скарги мотивовані тим, що державним виконавцем не було вжито ніяких заходів щодо розшуку майна та місцезнаходження боржника; державний виконавець не звертався до правоохоронних органів чи до стягувача, щоб з'ясувати місцезнаходження боржника, який працював, виробляючи технічну олію, та закінчив реконструкцію будівлі складу під цех по пере робці насіння соняшника, тобто мав майно, на яке можливо було звернути стягнення.

Розглянувши касаційну скаргу, перевіривши правильність застосування господарськими судами норм матеріального та процесуального права, Вищий господарський суд України дійшов висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Господарськими судами встановлено:

Рішенням Господарського суду Кіровоградської області від 01.03.2011 позовні вимоги ТОВ ВП "Зодчий-Р" задоволено. Стягнуто з ТОВ "Заготівельна контора "Ефіролія" заборгованість у сумі 37 315,80 грн., витрати на державне мито в сумі 372,16 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу в сумі 236 грн.

21.03.2011 господарським судом на виконання рішення видано відповідний наказ, який дійсний для пред'явлення до виконання протягом одного року з наступного дня після набрання рішенням законної сили. Рішення набрало законної сили 16.03.2011.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст