Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 17.09.2015 року у справі №910/23592/14

Постанова ВГСУ від 17.09.2015 року у справі №910/23592/14

27.02.2017
Автор:
Переглядів : 127

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 вересня 2015 року Справа № 910/23592/14 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого судді: суддів:Кота О.В., Кочерової Н.О., Євсікова О.О.розглянувши у відкритому судовому засіданнікасаційну скаргуПублічного акціонерного товариства "БГ Банк"на ухвалу Київського апеляційного господарського суду від 09.07.2015у справі№ 910/23592/14 господарського суду міста Києваза позовом до треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача проПублічного акціонерного товариства "БГ Банк" Товариства з обмеженою відповідальністю "Беарс Логістик Центр" 1. Товариство з обмеженою відповідальністю "БМБ Маргарин"; 2. Товариство з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Марко Поло" звернення стягнення на предмет іпотекиза участю представників сторін:позивача: відповідача: третьої особи-1: третьої особи-2:Завойко Д.І. Добрянська Н.І. не з'явились не з'явились

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 09.07.2015 (судді: Буравльов С.І., Андрієнко В.В., Шапран В.В.) провадження у справі зупинено до прийняття остаточного рішення у справі № 910/2924/15-г господарського суду міста Києва.

Не погоджуючись з прийнятою ухвалою, Публічне акціонерне товариство "БГ Банк" звернулося до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить її скасувати, а справу передати до апеляційного господарського суду для здійснення апеляційного провадження, мотивуючи скаргу порушенням і неправильним застосуванням апеляційним судом норм процесуального права.

Заслухавши пояснення представників сторін, перевіривши повноту встановлення господарськими судами обставин справи та правильність застосування норм процесуального права, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Як вбачається з матеріалів, рішенням господарського суду міста Києва у даній справі від 17.02.2015 позовні вимоги Публічного акціонерного товариства "БГ Банк" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Беарс Логістик Центр" задоволено повністю, звернуто стягнення на предмети іпотеки за іпотечним договором від 29.08.2007 для задоволення вимог Публічного акціонерного товариства "БГ Банк" за кредитним договором № 12 від 22.02.2007, укладеним між Відкритим акціонерним товариством "Універсальний банк Розвитку та Партнерства" та Товариством з обмеженою відповідальністю "БМБ Маргарин", в рахунок погашення заборгованості у розмірі 23 305 419,32 грн.

Не погоджуючись із вказаним рішенням, Товариство з обмеженою відповідальністю "Беарс Логістик Центр" подало до суду апеляційну скаргу, яку було прийнято до провадження.

У судовому засіданні представником скаржника подано письмове клопотання про зупинення провадження у даній справі до вирішення господарським судом міста Києва пов'язаної справи № 910/2924/15-г.

Суд апеляційної інстанції встановив, що господарським судом міста Києва порушено провадження у справі № 910/2924/15-г за позовом Публічного акціонерного товариства "БГ Банк" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Марко Поло" про визнання нікчемних правочинів недійсними та застосування наслідків їх недійсності. Вказаними правочинами є договори про відступлення прав вимоги за кредитним договором № 12 від 22.02.2007 та іпотечним договором від 29.08.2007, на підставі яких звертається стягнення у даній справі.

Зупиняючи апеляційне провадження у цій справі суд мотивував своє рішення тим, що у справі № 910/2924/15-г можуть бути встановлені обставини щодо правомірності підстав подання позову Публічним акціонерним товариством "БГ Банк".

Згідно з ч. 1 ст. 79 ГПК України господарський суд зупиняє провадження у справі в разі неможливості розгляду справи до вирішення пов'язаної з нею іншої справи, що розглядається іншим судом.

При цьому пов'язаною з даною справою є така інша справа, у якій інший суд встановлює обставини, що впливають чи можуть вплинути на подання і оцінку доказів у даній справі; в тому числі йдеться про факти, які мають преюдиціальне значення (ч. 2-4 ст. 35 ГПК). Під неможливістю розгляду даної справи слід розуміти неможливість для даного господарського суду самостійно встановити обставини, які встановлюються іншим судом в іншій справі, у зв'язку з непідвідомчістю або непідсудністю іншої справи даному господарському суду, одночасністю розгляду двох пов'язаних між собою справ різними судами або з інших причин.

Відповідно до п. 1 ст. 83 ГПК України господарський суд, приймаючи рішення, має право визнати недійсним повністю чи у певній частині пов'язаний з предметом спору договір, який суперечить законодавству.

Отже, встановивши, що зміст договору суперечить чинному законодавству, або є нікчемним в силу закону, господарський суд, керуючись ч. 1 ст. 83 ГПК України, може за власною ініціативою визнати цей договір недійсним повністю або у певній частині із застосуванням за необхідністю й наслідків визнання недійсним нікчемного правочину.

З огляду на наведене, оскаржувана ухвала апеляційного господарського суду не містить належних мотивів в обґрунтування висновку про неможливість встановлення (підтвердження) апеляційним господарським судом самостійно кола обставин, які входять до предмету доказування у даній справі.

Крім того, у даній справі вже прийнято рішення судом першої інстанції. Апеляційний перегляд рішення з урахуванням обставин, встановлених в майбутньому у інших судових справах, фактично є переглядом справи по суті на основі зовсім інших фактичних та правових підстав, що є недопустимим на стадії апеляційного провадження відповідно до вимог ГПК України.

Водночас колегія суддів відзначає, що згідно зі ст. 112 ГПК України господарський суд може переглянути прийняте ним судове рішення, яке набрало законної сили, за нововиявленими обставинами, що мають істотне значення для справи і не могли бути відомі заявникові.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів Вищого господарського суду України приходить до висновку, що ухвала суду апеляційної інстанції про зупинення провадження у справі підлягає скасуванню.

Керуючись ст. ст. 1115, 1117, 1119, 11111, 11113 ГПК України, Вищий господарський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "БГ Банк" задовольнити.

Ухвалу Київського апеляційного господарського суду від 09.07.2015 у справі № 910/23592/14 скасувати.

Справу передати Київському апеляційному господарському суду для здійснення апеляційного провадження.

Головуючий суддя: О. Кот

судді: Н. Кочерова

О. Євсіков

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст