Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 17.08.2016 року у справі №911/5/16

Постанова ВГСУ від 17.08.2016 року у справі №911/5/16

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 210

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 серпня 2016 року Справа № 911/5/16 Вищий господарський суд України у складі колегії:

Головуючого:Студенця В.І.,суддів:Мамонтової О.М., Вовка І.В.,за участю представників сторін позивача - Грибець В.А.; відповідача - не з'явився; розглянувши касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Центренерго" в особі структурного підрозділу Трипільської теплової електростанціїна постановуКиївського апеляційного господарського суду від07.06.2016та на рішенняГосподарського суду Київської областівід14.03.2016у справі№ 911/5/16за позовомПублічного акціонерного товариства "Центренерго" в особі структурного підрозділу Трипільської теплової електростанціїдоПублічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Київоблгаз"провизнання правочину недійсним

В С Т А Н О В И В:

Публічне акціонерне товариство "Центренерго" в особі структурного підрозділу Трипільської теплової електростанції (далі - ПАТ "Центренерго" в особі структурного підрозділу Трипільської ТЕС) звернулось до Господарського суду Київської області з позовом до Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Київоблгаз" (далі - ПАТ "Київоблгаз") про визнання недійсним правочину - акту приймання-передачі природного газу за листопад 2014 року, складеного на виконання договору № 2013/Т-ПР-0000131334-260000 01.02.2013, укладеного між ПАТ "Київоблгаз" та ПАТ "Центренерго" в особі структурного підрозділу Трипільської ТЕС.

Ухвалою Господарського суду Київської області від 13.01.2016 порушено провадження у справі № 911/5/16 за позовом ПАТ "Центренерго" в особі структурного підрозділу Трипільської ТЕС до ПАТ "Київоблгаз" про визнання правочину недійсним.

Рішенням Господарського суду Київської області (суддя С. І. Чонгова) від 14.03.2016 у задоволенні позовних вимог відмовлено повністю.

Постановою Київського апеляційного господарського суду (колегія суддів у складі: головуючий суддя А. І. Тищенко, судді Ю. Б. Михальська, Б.В. Отрюх) від 07.06.2016 рішення Господарського суду Київської області від 14.03.2016 залишено без змін.

Не погоджуючись з постановою Київського апеляційного господарського суду від 07.06.2016, ПАТ "Центренерго" в особі структурного підрозділу Трипільської ТЕС подало касаційну скаргу, в якій просить оскаржувану постанову суду апеляційної інстанції скасувати, прийняти нову, якою позовні вимоги задовольнити.

Касаційна скарга мотивована тим, що судом апеляційної інстанції неправильно застосовано норми матеріального права, а саме ст. 202, ч. 5 ст. 203 ЦК України.

Ухвалою Вищого господарського суду України від 03.08.2016 касаційну скаргу ПАТ "Центренерго" в особі структурного підрозділу Трипільської ТЕС прийнято до провадження та призначено до розгляду на 17.08.2016.

Колегія суддів, розглянувши наявні матеріали, заслухавши пояснення представників сторін, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування норм матеріального і процесуального права вважає, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з огляду на таке.

Як встановлено господарськими судами між ПАТ "Київоблгаз" (газорозподільне підприємство) та ПАТ "Центренерго" в особі Трипільської ТЕС (замовник) 01.02.2013 укладено договір №2013/Т-ПР-0000131334-260000 на розподіл природного газу (на транспортування природного газу газорозподільними мережами, далі - ГРМ) для потреб промислових споживачів.

Відповідно до п. 1.1 договору газорозподільне підприємство зобов'язується надати замовнику послуги з транспортування природного газу газорозподільними мережами до межі балансової належності об'єкта замовника або його споживачів згідно з "Актами розмежування балансової належності газопроводів та експлуатаційної відповідальності сторін".

Пунктом 1.2 договору передбачено, що замовник зобов'язується сплатити газорозподільному підприємству вартість послуги з транспортування газу ГРМ у розмірі, у строки та у порядку, передбаченому умовами вказаного договору.

Планові обсяги транспортування газу ГРМ замовника визначаються в додатку "Договірні обсяги транспортування природного газу ГРМ" до вказаного договору по кожному об'єкту замовника або його споживачу.

Згідно з п. 2.6 договору послуги з транспортування газу ГРМ підтверджуються підписаними сторонами актом наданих послуг з транспортування газу ГРМ, що оформляється за даними вузлів обліку, визначених у додатку "Перелік комерційних вузлів обліку газу та газоспоживаючого обладнання".

Відповідно до п. 2.7 договору газорозподільне підприємство до 5-го числа, наступного за звітним місяцем, направляє замовнику два примірники акта наданих послуг за звітний місяць, які підписані уповноваженим представником та скріплені печаткою газорозподільного підприємства.

Як визначено у п. 2.8 договору, замовник протягом двох днів з моменту одержання акта наданих послуг зобов'язується повернути газорозподільному підприємству один примірник оригіналу акта, підписаний уповноваженим представником та скріплений печаткою замовника, або надати в письмовій формі мотивовану відмову від підписання акта наданих послуг. У випадку відмови від підписання акта наданих послуг розбіжності підлягають урегулюванню відповідно до законодавства.

До вирішення спірних питань обсяг та сума послуг з транспортування газу ГРМ встановлюється у відповідності до даних газорозподільного підприємства.

Представниками відповідача 19.11.2014 було виконано перевірку вузла обліку газу Трипільської ТЕС, в результаті якої, на з'єднанні кранів та труб, що знаходяться від точки балансового розмежування до місця встановленого комерційного вузла обліку газу Трипільської ТЕС, були виявлені незначні витоки газу, а саме утворення мильних бульбашок при їх "обмилюванні", про що відображено в акті №601336 від 25.11.2014.

ПАТ "Київоблгаз" направив на адресу Трипільської ТЕС акт приймання-передачі природного газу за листопад 2014, в якому розмір транспортування газу за вказаний місяць визначено в розмірі 33 281 073 куб.м., у той час як, за даними контрольно-вимірювальних приладів позивача, розмір транспортування природного газу у листопаді 2014 складав 32 633 864 куб.м.

Відповідно до п. 12.10 Правил обліку природного газу під час його транспортування газорозподільними мережами, постачання та споживання, затверджених наказом Міністерства палива та енергетики України від 27 грудня 2005 р. № 618 та зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 26 січня 2006 р. за № 67/11941, за будь-яких перевірок, у разі виявлення недоліків, що впливають на результати вимірювань об'єму газу (помилки в розрахунках об'єму протранспортованого газу, відсутність чи вихід з ладу вимірювальних перетворювачів параметрів газу і перепаду тиску, витоки газу в імпульсних лініях до перетворювачів тиску газу та перепаду тиску, виявлення факту несанкціонованого втручання в конструкцію чи в роботу вузла обліку, використання конфігурації обчислювача, яка не відповідає документації на комерційний вузол обліку газу та інше), представник сторони, яка здійснює перевірку комерційного вузла обліку газу, разом з відповідальною особою за його технічний стан, складає двосторонній акт про виявлені недоліки (форма акта довільна).

Акт, підписаний представниками сторін, може бути підставою для проведення перерахунків об'ємів прийнятого-переданого газу. Перерахунки здійснюються в порядку, передбаченому у пункті 5.13 цих Правил або умов договору, у випадках виявлення недоліків, які не передбачені цими Правилами.

У разі виникнення спірних питань під час підписання акта, представник сторони, яка перевіряється, підписує акт з викладенням окремої думки.

У разі відмови представника сторони договору, яка перевіряється, від підписування, акт підписується тільки представником сторони, яка здійснює перевірку комерційного вузла обліку газу, в односторонньому порядку. В акті робиться відмітка про відмову іншої сторони договору від підписування.

Акт приймання-передачі природного газу за листопад 2014 року позивачем підписано з зауваженнями щодо отриманого обсягу природного газу, а саме, позивачем зазначено, що ним за період з 01.11.2014 по 30.11.2014 отримано природний газ в розмірі 32 633 864 куб.м.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст