Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 17.03.2016 року у справі №924/884/15

Постанова ВГСУ від 17.03.2016 року у справі №924/884/15

12.02.2017
Автор:
Переглядів : 129

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 березня 2016 року Справа № 924/884/15

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів :

головуючого суддіКруглікової К.С.(доповідач),суддів:Малетича М.М. Мамонтової О.М., розглянувши касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Шепетівка Енергоінвест" на постановуРівненського апеляційного господарського суду від 18.01.2016у справі№ 924/884/15 господарського суду Хмельницької областіза позовомШепетівської міської ради доТовариства з обмеженою відповідальністю "Шепетівка Енергоінвест" пророзірвання концесійного договору за участю представників сторін:позивача:Вихівський В.Б., Рачук В.І.,відповідача:Потапова Н.А., Трохимчук О.І., Вишницька-Докукіна М.В.

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся з позовом до господарського суду Хмельницької області, в якому просив розірвати концесійний договір від 02.12.11, укладений між Шепетівською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю "Шепетівка Енергоінвест", посвідчений приватним нотаріусом Шепетівського міського нотаріального округу Петровською Л.О., зареєстрований в реєстрі №5076.

Свої позовні вимоги обґрунтовував тим, що відповідачем не виконано істотні умови договору, зокрема щодо своєчасної сплати концесійних платежів, модернізації котельні та обов'язку страхування майна, переданого у концесію.

Рішенням господарського суду Хмельницької області від 20.10.2015, залишеним без змін постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 18.01.2016 у справі №924/884/15, задоволено позов Шепетівської міської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю "Шепетівка Енергоінвест" про розірвання концесійного договору. Розірвано концесійний договір від 02.12.2011 року, укладений між Шепетівською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю "Шепетівка Енергоінвест", посвідчений приватним нотаріусом Шепетівського міського нотаріального округу Петровською Л.О., зареєстрований в реєстрі № 5076.

Не погоджуючись з рішеннями судів, ТОВ "Шепетівка Енергоінвест" звернулося до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій, посилаючись на неправильне застосування судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, просить постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 18.01.2016 та рішення місцевого господарського суду від 20.10.2015 скасувати, прийняти нове рішення, яким у задоволенні позову відмовити.

Обґрунтовуючи підстави звернення з касаційною скаргою, скаржник посилається на неправильне застосування, як судом першої інстанції так і апеляційним господарським, судом норм матеріального права: ч. 2 ст. 651 ЦК України, ст. 43 ГПК України.

Так, зокрема, скаржник зазначає, що судами не з'ясовано, чи мало місце істотне порушення концесійного договору з боку ТОВ "Шепетівка Енергоінвест", як концесіонером за договором, та чи була завдана шкода Шепетівській міській раді, як концесієдавцю за договором, внаслідок якої остання значною мірою позбавляється того, на що розраховувала.

Колегія суддів, беручи до уваги межі перегляду справи у касаційній інстанції, обговоривши доводи касаційної скарги, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування попередніми судовими інстанціями норм матеріального та процесуального права при ухваленні зазначених судових рішень, вважає, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню, а рішення місцевого та апеляційного господарських судів підлягають скасуванню, з направленням справи на новий розгляд до суду першої інстанції, виходячи з наступного.

Судами попередніх інстанцій встановлено, що 02.12.2011 року між Шепетівською міською радою (концесієдавець) та ТОВ "Шепетівка Енергоінвест" (концесіонер) укладено концесійний договір, відповідно до п. 1 якого концесієдавець надає на 12 років концесіонеру право істотно поліпшити та здійснювати управління (експлуатацію) об'єкта концесії з метою задоволення громадських потреб у сфері теплопостачання за умови сплати концесійних платежів та виконання інших умов цього договору. Об'єктом концесії за даним договором є цілісний майновий комплекс "Шепетівське підприємство теплових мереж", юридична адреса якого: м. Шепетівка Хмельницької обл., провулок Короленка, 1-а. Перелік майна, що входить до складу цілісного майнового комплексу (склад об'єкту концесії) визначений на підставі даних інвентаризації майна та викладений у додатку № 1 до даного договору, який є невід'ємною частиною цього договору.

Передача об'єкта у концесію здійснюється не пізніше 180 календарних днів після укладення договору концесії і оформляється актом приймання-передачі (п.11 договору).

На підставі вказаного пункту договору, 23.05.2012р. Шепетівська міська рада передала ТОВ "Шепетівка Енергоінвест" в концесію цілісний майновий комплекс "Шепетівське підприємство теплових мереж", що підтверджується актом приймання-передачі цілісного майнового комплексу, відповідно до якого встановлений перелік об'єктів основних засобів та незавершеного будівництва, які передаються в концесію.

Згідно з п.8 договору, встановлено обов'язок концесіонера впродовж 2012-2014 років виконати за рахунок власних інвестицій модернізацію котельні за адресою: Хмельницька область, м. Шепетівка, пров. Короленка, 1а на суму 105000000 грн.

П. 10 договору обумовлено, що концесіонер в установленому порядку робить перший внесок за надання об'єкта у концесію на рахунок № 31418687700006 ГУДКУ протягом 10 робочих днів з дня підписання акту приймання-передачі об'єкту концесії. Наступні концесійні платежі з розрахунку 40083,60 грн. вносяться щоквартально, незалежно від наслідків господарської діяльності, до 25 числа місяця, наступного за звітним кварталом.

Згідно п. 4 зазначеного договору концесієдавець, крім іншого, має право вимагати дострокового розірвання цього договору у разі порушення концесіонером його умов та відшкодування збитків, завданих концесієдавцю внаслідок невиконання умов договору.

Сторони умовами договору передбачили, що ризик випадкової загибелі або пошкодження об'єкта концесії несе концесіонер. Майно, отримане концесіонером або створене відповідно до умов цього договору, страхується концесіонером на користь концесієдавця. Страхова компанія обирається концесіонером та погоджується з концесієдавцем. Концесіонер зобов'язаний протягом трьох місяців після отримання об'єкта у концесію укласти угоду про його страхування у разі настання страхових випадків, пов'язаних із пошкодженням чи знищенням об'єкту.

Договір посвідчено приватним нотаріусом Шепетівського міського нотаріального округу Петровською Л.О. та зареєстровано в реєстрі за № 5076.

Звертаючись з даним позовом до суду, Шепетівська міська рада зазначала про неналежне виконання ТОВ "Шепетівка Енергоінвест" умов концесійного договору, а саме: відповідачем допускались прострочення сплати концесійних платежів; виконання обов'язку щодо модернізації котельні не розпочато, що є підставою для його дострокового розірвання тощо.

Задовольняючи позовні вимоги , місцевий господарський суд, з яким також погодився й апеляційний, зазначив, що відповідачем здійснювалась прострочка у сплаті концесійних платежів, модернізація котельні за адресою: Хмельницька область, м. Шепетівка, пров. Короленка, 1а не здійснена, що є підставою для розірвання укладеного між сторонами концесійного договору від 02.12.2011, а також відповідач не виконав взяті на себе зобов'язання щодо належного страхування майна, переданого у концесію.

Колегія суддів Вищого господарського суду України з висновками попередніх судових інстанцій не може погодитись та вважає їх передчасними, оскільки їх зроблено на підставі неповного з'ясування дійсних обставин справи.

Як зазначалось вище, 02.12.2011 між сторонами по даній справі був укладений концесійний договір. За даним договором Шепетівська міська рада надала на 12 років відповідачу право істотно поліпшити та здійснювати управління (експлуатацію) об'єкту концесії з метою задоволення громадських потреб у сфері теплопостачання за умови сплати концесійних платежів та виконання інших умов концесійного договору.

Шепетівська міська рада стверджувала, що відповідач порушив умови концесійного договору, а саме п.8, відповідно до якого встановлено обов'язок концесіонера впродовж 2012-2014 років виконати за рахунок власних інвестицій модернізацію котельні за адресою: Хмельницька область, м. Шепетівка, пров. Короленка, 1а на суму 105000000 грн.

Відповідно до ст. 10 Закону України "Про концесії" визначено істотні умови договору концесії, а саме: умови та обсяги поліпшення об'єкту концесії та порядок компенсації зазначених поліпшень; умови, розмір і порядок внесення концесійних платежів; страхування концесіонером об'єктів концесії, взятих у концесію. Вказані умови також відображені в укладеному між сторонами договорі концесії від 02.12.2011.

Відповідно до ч. 2 ст. 651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Згідно із ч. 2 ст. 15 Закону "Про концесії" концесійний договір може бути розірвано за погодженням сторін. На вимогу однієї із сторін концесійний договір може бути розірвано за рішенням суду у разі невиконання сторонами своїх зобов'язань та з інших підстав, передбачених законами України.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст