Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 17.02.2016 року у справі №916/2713/15

Постанова ВГСУ від 17.02.2016 року у справі №916/2713/15

12.02.2017
Автор:
Переглядів : 149

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 лютого 2016 року Справа № 916/2713/15 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Головуючого судді:Барицької Т.Л.,суддів:Губенко Н.М., Козир Т.П.,розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргуДержавного підприємства „Адміністрація морських портів України" в особі Миколаївської філії Державного підприємства „Адміністрація морських портів України" (адміністрація Миколаївського морського порту)на постанову Одеського апеляційного господарського суду від 09.12.2015та на рішеннягосподарського суду Одеської області від 02.10.2015у справі№916/2713/15 господарського суду Одеської областіза позовомДержавного підприємства „Адміністрація морських портів України" в особі Миколаївської філії Державного підприємства „Адміністрація морських портів України" (адміністрація Миколаївського морського порту)доКомпанії „НОРТРОП" у формі товариства з обмеженою відповідальністюпро стягнення 2139,10 доларів США, що еквівалентно 45340,57 грн. в судовому засіданні взяли участь представники:

позивача повідомлений, але не з'явився;

відповідача Влачига С.Р.

ВСТАНОВИВ:

У липні 2015 року Державне підприємство "Адміністрація морських портів України" в особі Миколаївської філії державного підприємства "Адміністрація морських портів України" (адміністрація Миколаївського морського порту) (далі позивач/ДП "АМПУ" в особі Миколаївської філії/Адміністрація/ скаржник) звернулося до господарського суду Одеської області з позовною заявою до Компанії „НОРТРОП" у формі товариства з обмеженою відповідальністю (далі - відповідач/ТОВ „НОРТРОП") про стягнення заборгованості у сумі 2139,10 дол. США, що еквівалентно 45340,57 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідачем, як агентом судна, при здійсненні оплати портових зборів не сплачено податок на додану вартість.

Рішенням господарського суду Одеської області від 02.10.2015 (суддя Д'яченко Т.Г.) у справі №916/2713/15 залишеним без змін постановою Одеського апеляційного господарського суду від 09.12.2015 (судді: Гладишева Т.Я., Савицький Я.Ф., Разюк Г.П.), у задоволенні позову відмовлено повністю.

Відмовляючи в задоволенні позовних вимог, місцевий та апеляційний господарські суди виходили з того, що судно, якому позивачем було нараховано податок на додану вартість на портові збори, здійснювало міжнародне перевезення, а саме: як додаткове судно перевозило вантаж з нейтральних вод з перетином державного кордону України, а тому відповідач згідно зі ст. 197 Податкового кодексу України підлягає звільненню від сплати податку на додану вартість.

Позивач, не погоджуючись із вказаними судовими рішеннями, звернувся до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій, посилаючись на порушення судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, просить рішення та постанову скасувати і прийняти нове рішення, яким позовні вимоги задовольнити.

У відзиві на касаційну скаргу Компанія „НОРТРОП" у формі товариства з обмеженою відповідальністю просить рішення господарського суду Одеської області від 02.10.2015 та постанову Одеського апеляційного господарського суду від 09.12.2015 залишити без змін, а касаційну скаргу без задоволення.

Позивач належним чином був повідомлений про час та місце розгляду даної справи, проте не скористався своїм правом бути присутніми у судовому засіданні.

Колегія суддів, приймаючи до уваги межі перегляду справи в касаційній інстанції, проаналізувавши застосування норм процесуального та матеріального права при прийнятті оскаржуваних судових актів, вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Як встановлено судами попередніх інстанцій, та вбачається з матеріалів справи 19.03.2008 між Державним підприємством "Миколаївський морський торговельний порт" (надалі порт) та Товариством з обмеженою відповідальністю „НОРТРОП" (надалі агент) укладено договір № 19-С (далі-договір), за умовами якого порт зобов'язався по можливості надавати послуги згідно з письмовими заявками агента по обслуговуванню суден, які прямують в порт або проходять транзитом, а агент, в свою чергу, зобов'язався прийняти ці послуги та оплатити їх вартість згідно з дорученнями від імені та за рахунок судновласника, на умовах цього договору.

Відповідно до п.п. 2.1.1. та 2.1.2. договору порт зобов'язаний надавати агенту рахунки для сплати зборів і платежів за користування наданими послугами, які розраховані на підставі встановлених цін і державних тарифів та вимог цього договору; рахунки направляються поштою або вручаються агенту під розписку; в необхідних випадках рахунки попередньо можуть направлятися факсом.

Підпунктами п.п. 2.2.1., 2.2.3. та 2.2.6. договору передбачено наступні зобов'язання агента:

- надавати порту "Заявку на підхід судна", "Заявку на постановку судна на зовнішній рейд порту", "Інформацію для виставлення рахунку", які є невід'ємною частиною договору, і підхідні нотіси у термін, передбачений "Зводом звичаїв порту";

- отримувати від порту попередні рахунки на портові збори і сплачувати їх до відходу судна з порту;

- при здійсненні агентського обслуговування суден, що прямують в ДП "Миколаївський морський торговельний порт" для проведення навантажувально-розвантажувальних робіт, забезпечувати здійснення вантажних операцій (вивантаження (розпауження) / довантаження (паузення)) великотоннажних суден на зовнішньому рейді ДП "Миколаївський морський торговельний порт", з урахуванням п. 4.1.1. "Обов'язкових постанов по ДП "Миколаївський морський торговельний порт" та з обов'язковим узгодженням у кожному конкретному випадку з капітаном порту.

У відповідності до п.п. 3.1., 3.2., 3.4. договору агент зобов'язаний одержувати попередні рахунки на передоплату за портові збори згідно з постановою КМУ від 12.10.2000 № 1544 (із змінами та доповненнями) на другу добу після надання заявки на заходження судна в порт. Оплату попередніх рахунків агент виконує за добу до відходу судна з порту; здійснює остаточні розрахунки за послуги та оплачує ставки за здійснення вантажних операцій на зовнішньому рейді в термін 5 банківських днів після відходу судна з порту та отримання рахунків на підставі підтверджуючих документів та приймально-здавальних актів, підписаних уповноваженою особою. Оплату рахунків порту Агент здійснює в безготівковій формі відповідно до норм законодавства України про здійснення безготівкових розрахунків по суднам, що плавають під іноземним прапором - у ВКВ, а під прапором України - в національній валюті України; всі розрахунки з портом за надані послуги суднам, заявленим Агентом, здійснюються відповідачем, який несе за це відповідальність в повній мірі, незалежно від перерахування йому коштів від судновласника.

Після надання послуг, протягом доби, порт повинен надати агенту на підписання приймально-здавальний акт в двох примірниках, по одному для кожної сторони (п. 4.1. договору).

Пунктом 8.1. договору передбачено, що договір набирає сили з моменту підписання і діє по 31.12.2008 і вважається пролонгованим на кожний наступний рік на тих самих умовах, якщо жодна із сторін не заявить про розірвання протягом одного місяця до закінчення дії цього договору.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судами попередніх інстанцій, 19.03.2008 сторони уклали додаткову угоду № 2 до договору, якою внесли зміни, зокрема, до п. 4.1., а саме: після надання послуг, що засвідчуються приймально-здавальним актом, на наступний день надавати агенту на підписання приймально-здавальний акт.

Відповідно до додаткової угоди № 4 від 17.06.2013 до договору від 19.03.2008 № 19-С було змінено преамбулу договору в частині складу його сторін та встановлено, що в подальшому умови договору поширюватимуться на правовідносини між Державним підприємством "Адміністрація морських портів України", в особі Миколаївської філії державного підприємства "Адміністрація морських портів України" (Адміністрація) та Компанією "НОРТРОП" у формі товариства з обмеженою відповідальністю (Агент).

У відповідності до п. 3.2 договору, у редакції додаткової угоди № 10 від 29.12.2014 агент зобов'язався здійснювати розрахунки за послуги до 10-го числа місяця, наступного за звітним на підставі підтверджуючих документів та приймально-здавальних актів. Оплату рахунків Адміністрації агент здійснює в безготівковій формі відповідно до норм законодавства України про здійснення безготівкових розрахунків у наступному порядку: за портові збори по суднам, що плавають під іноземним прапором - у доларах США, а під прапором України - в національній валюті України. Перерахунок сум портових зборів у доларах США в гривні або навпаки здійснюється по курсу НБУ на дату відходу судна з порту, а у випадку зміни агента/фрахтувальника в порту - на дату закінчення вантажних робіт. Нарахування ПДВ здійснюється відповідно до діючого законодавства України.

17.06.2013 ДП "Адміністрація морських портів України" у зв'язку з надходженням до акваторії морського порту Миколаїв судна " LENA KOLEVA" отримало від Компанії „НОРТРОП" у формі товариства з обмеженою інформацію для виставлення рахунку по судну "LENA KOLEVA" для стягнення портових зборів, а саме, адміністративного збору, канального збору, корабельного збору, санітарного збору та послуги служби капітана морського порту.

На підставі наданої відповідачем інформації, адміністрацією було виставлено попередній рахунок № 90161250 від 17.06.2013 на суму 10695,52 доларів США по оплаті портових зборів, який було сплачено відповідачем, що підтверджується банківською випискою, та не заперечується позивачем.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст