Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 17.01.2017 року у справі №922/978/16

Постанова ВГСУ від 17.01.2017 року у справі №922/978/16

03.02.2017
Автор:
Переглядів : 240

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 січня 2017 року Справа № 922/978/16

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Куровського С.В. - головуючого,

Короткевича О.Є., Ткаченко Н.Г.,

за участю представників:

ТОВ "Ольга" - Білоцерковця Н.В. (дов. від 10.02.2016),

розглянувши у відкритому судовому засіданні

касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Фінбанк"

на постанову Харківського апеляційного господарського суду від 04.10.2016

по справі №922/978/16 Господарського суду Харківської області

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Ольга"

до 1.Публічного акціонерного товариства "Фінбанк",

2.Товариства з обмеженою відповідальністю "Оріон Групп"

треті особи: Товариства з обмеженою відповідальністю "Голден Валлет"

(правонаступник Фінансової компанії "Поліс"),

Товариства з обмеженою відповідальністю "Велторг 2013"

про визнання недійсним договору,

встановив:

У березні 2016 року позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю "Ольга." звернулося до господарського суду Харківської області з позовною заявою до відповідачів - Публічного акціонерного товариства "Фінбанк" та Товариства з обмеженою відповідальністю "Оріон Групп", за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог Фінансової компанії "Поліс" (на стороні позивача), Товариства з обмеженою відповідальністю "Велторг 2013" (на стороні відповідача), про визнання недійсним іпотечного договору від 23.01.2014, укладеного між відповідачами, посвідченого приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу Бакіровою В.В. та зареєстрованого в реєстрі за номером 2.

В обгрунтування позову зазначає про те, що оспорюваний договір іпотеки укладений з грубим порушенням норм Цивільного кодексу України та Закону України "Про іпотеку", оскільки нерухоме майно, що є предметом іпотеки, було набуте іпотекодержателем на підставі судового рішення, яке в подальшому було скасоване, а тому не породжує жодних правових наслідків з моменту його ухвалення, що тягне за собою визнання судом такого договору недійсним.

Рішенням господарського суду Харківської області від 25.05.2016 (головуючий суддя Светлічний Ю.В., судді: Бринцев О.В., Жельне С.Ч.) у задоволенні позову відмовлено.

Рішення мотивоване тим, що позивач не надав доказів для підтвердження недотримання сторонами спірного іпотечного договору - ПАТ "Фінбанк" та ТОВ "Ортія" ст. 203 ЦК України, які є підставою недійсності правочину. При цьому, суд першої інстанції встановив, що власником нерухомого майна, переданого в іпотеку згідно спірного іпотечного договору, є ТОВ "Оріон Групп", а тому визначився, що позовні вимоги є безпідставними та необґрунтованими, що зумовило висновок про відмову в їх задоволенні.

Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 04.10.2016 (колегія суддів у складі: Барбашова С.В., Білецька А.М., Істоміна О.А.) рішення господарського суду Харківської області від 25.05.2016 у справі № 922/978/16 скасовано та прийнято нове рішення. Позовні вимоги задоволено. Визнано недійсним Іпотечний договір від 23.01.2014, укладений між Публічним акціонерним товариством "Фінбанк" та Товариством з обмеженою відповідальністю "ОРТІЯ", посвідчений приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу Бакіровою В.В. та зареєстрований в реєстрі за номером 2.

В касаційній скарзі Публічне акціонерне товариство (ПАТ) "Фінбанк" просить постанову Харківського апеляційного господарського суду від 04.10.2016 скасувати з підстав порушення та неправильного застосування норм матеріального та процесуального права, а рішення господарського суду Харківської області від 25.05.2016 залишити в силі.

Ліквідатор ТОВ "Ольга" в поясненнях, наданих до суду касаційної інстанції, погоджується з висновками суду апеляційної інстанції про наявність підстав для визнання недійсним оспорюваного договору іпотеки, просить залишити в силі постанову Харківського апеляційного господарського суду від 06.09.2016.

Судова колегія, заслухавши доповідь судді Куровського С.В., пояснення представника позивача, розглянувши наявні матеріали справи, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області у справі №29/5005/6381/2011 від 18.05.2011 порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ "Ольга."

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст