Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 17.01.2017 року у справі №916/1666/16

Постанова ВГСУ від 17.01.2017 року у справі №916/1666/16

03.02.2017
Автор:
Переглядів : 284

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 січня 2017 року Справа № 916/1666/16

Вищий господарський суд України у складі: суддя Львов Б.Ю. - головуючий, судді Палій В.В. і Селіваненко В.П.,

розглянувши касаційну скаргу приватної організації "Організація колективного управління авторськими та суміжними правами", м. Київ, в інтересах: товариства з обмеженою відповідальністю "Ворнер Мьюзік Україна", м. Київ, товариства з обмеженою відповідальністю "УМИГ Мьюзік", м. Київ,

на постанову Одеського апеляційного господарського суду від 26.10.2016

зі справи № 916/1666/16

за позовом приватної організації "Організація колективного управління авторськими та суміжними правами" (далі - Організація) в інтересах: товариства з обмеженою відповідальністю "Ворнер Мьюзік Україна" (далі - ТОВ "Ворнер Мьюзік Україна") і товариства з обмеженою відповідальністю "УМИГ Мьюзік" (далі - ТОВ "УМИГ Мьюзік")

до товариства з обмеженою відповідальністю "А І ТВ" (далі - Товариство), м. Одеса,

про стягнення 29 000 грн.,

за участю представників сторін:

Організації - Молчанова П.В.,

ТОВ "Ворнер Мьюзік Україна" - не з'явився,

ТОВ "УМИГ Мьюзік" - не з'явився,

Товариства - Томашевського О.О.,

ВСТАНОВИВ:

Організація в інтересах ТОВ "Ворнер Мьюзік Україна" і ТОВ "УМИГ Мьюзік" звернулася до господарського суду Одеської області з позовом про стягнення з Товариства 29 000 грн. компенсації за порушення майнових авторських прав.

Позовні вимоги з посиланням на приписи статей 204, 426, 443 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) та статей 1, 8, 15, 31, 49, 50, 52 Закону України від 23.12.1993 № 3792-XII "Про авторське право і суміжні права" (далі - Закон № 3792) мотивовано неправомірним використанням 14.08.2015 Товариством у приміщенні кафе "Кухня" (м. Одеса, вул. Аркадійська алея, 1, приміщення 46), у якому відповідач здійснює господарську діяльність, шляхом публічного виконання за допомогою наявного в приміщенні закладу обладнання музичних творів [зокрема, пісень "Insatiable" (у виконанні "Darren Hayes", майнові авторські права належать ТОВ "Ворнер Мьюзік Україна") та "I have nothing" (у виконанні Whitney Houston, майнові авторські права належать ТОВ "УМИГ Мьюзік")] за відсутності необхідного дозволу та без сплати авторської винагороди.

Рішенням господарського суду Одеської області від 31.08.2016 (суддя Щавинська Ю.М.) позов задоволено. Прийняте місцевим судом рішення з посиланням на приписи статей 204, 426, 435, 440, 441, 1108, 1109 ЦК України та статей 45, 49, 50, 52 Закону № 3792 мотивовано порушенням відповідачем прав ТОВ "Ворнер Мьюзік Україна" і ТОВ "УМИГ Мьюзік" як власників майнових авторських прав на зазначені спірні твори, управління якими передано Організації.

Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 26.10.2016 (колегія суддів у складі: Лавриненко Л.В. - головуючий суддя, судді Пироговський В.Т., Філінюк І.Г.), зазначене рішення місцевого суду зі справи скасовано та в задоволенні позову відмовлено. Постанову апеляційного суду зі справи з посиланням на приписи статей 435, 440 ЦК України, статей 7, 45, 49 Закону № 3792 та статей 33, 34 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) мотивовано недоведеністю позивачами наявності у ТОВ "Ворнер Мьюзік Україна" і ТОВ "УМИГ Мьюзік" майнових авторських прав на згадані спірні твори.

У касаційній скарзі до Вищого господарського суду України Організація просить постанову апеляційного господарського суду зі справи скасувати внаслідок її прийняття з порушенням норм матеріального і процесуального права, а рішення місцевого суду залишити в силі.

Товариство подало відзив на касаційну скаргу, в якому зазначило про безпідставність її доводів та просило постанову апеляційного господарського суду зі справи залишити без змін, а скаргу - без задоволення.

Учасників судового процесу відповідно до статті 1114 ГПК України належним чином повідомлено про час і місце розгляду касаційної скарги.

Перевіривши повноту встановлення попередніми судовими інстанціями обставин справи та правильність застосування ними норм матеріального і процесуального права, заслухавши представників Організації і Товариства, Вищий господарський суд України дійшов висновку про необхідність задоволення касаційної скарги з урахуванням такого.

Місцевим господарським судом у справі встановлено, що:

- Організація є організацією управління на колективній основі майновими правами суб'єктів авторського права і(або) суміжних прав, що підтверджено копією свідоцтва Державного департаменту інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки України від 24.01.2011 № 18/2011;

- 01.01.2014 Організацією і ТОВ "УМИГ Мьюзік" (видавник) укладено договір про управління майновими авторськими правами № АУ003К (далі - Договір № 1), за яким видавник надав Організації повноваження здійснювати колективне управління майновими правами на твори та субвидані твори (твори та субвидані твори, у подальшому згадувані разом, далі іменуються "об'єкти авторського права"), що належать або протягом дії цього договору будуть належати видавнику, а саме: дозволяти або забороняти від імені видавника використання об'єктів авторського права третіми особами, відповідно до умов цього договору;

- відповідно до пункту 2.2 Договору № 1 надання повноважень на колективне управління правами передбачає: укладення Організацією договорів на право використання об'єктів авторського права третіми особами, збір винагороди, її розподіл та виплату;

- згідно з пунктом 3.1 Договору № 1 видавник зобов'язується декларувати свої майнові права на об'єкти авторського права згідно з правилами, встановленими Організацією відповідно до положень статуту;

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст