Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 16.11.2016 року у справі №921/59/16-г/6

Постанова ВГСУ від 16.11.2016 року у справі №921/59/16-г/6

09.02.2017
Автор:
Переглядів : 180

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 листопада 2016 року Справа № 921/59/16-г/6 Вищий господарський суд України у складі колегії:

Головуючого:Студенця В.І.,суддів:Васищака І.М., Селіваненка В.П.,за участю представників сторін позивача - не з'явився; відповідача - Максименко А.П.;розглянувши касаційну скаргу Приватного акціонерного товариства "Автотехсервіс"на постановуЛьвівського апеляційного господарського суду від05.09.2016та на рішенняГосподарського суду Тернопільської областівід12.04.2016у справі№ 921/59/16-г/6за позовомПриватного акціонерного товариства "Автотехсервіс"доТернопільського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету Українипровизнання протиправним та скасування рішення

В С Т А Н О В И В:

Приватне акціонерне товариство "Автотехсервіс" (далі - ПАТ "Автотехсервіс") звернулось до Господарського суду Тернопільської області з позовом до Тернопільського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України про визнання протиправним та скасування рішення Тернопільського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України № 68-р/к від 06.11.2015.

Ухвалою Господарського суду Тернопільської області від 28.01.2016 порушено провадження у справі № 921/59/16-г/6 за позовом ПАТ "Автотехсервіс" до Тернопільського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України про визнання протиправним та скасування рішення № 68-р/к від 06.11.2015.

Рішенням Господарського суду Тернопільської області (суддя Шумський І.П.) в задоволенні позову відмовлено.

Постановою Львівського апеляційного господарського суду (колегія суддів у складі: головуючий суддя Малех І.Б., судді Желік М.Б., Марко Р.І.) від 05.09.2016 рішення Господарського суду Тернопільської області від 12.04.2016 залишено без змін.

Не погоджуючись з постановою Львівського апеляційного господарського суду від 05.09.2016 та рішенням Господарського суду Тернопільської області від 12.04.2016, ПАТ "Автотехсервіс" подало касаційну скаргу, в якій просить оскаржувані судові рішення скасувати, а справу передати на новий розгляд до місцевого господарського суду.

Касаційна скарга мотивована тим, що судами попередніх інстанцій порушено норми процесуального права, зокрема ст.ст. 32, 41 ГПК України, оскільки безпідставно відмовлено позивачеві у призначенні по справі судової товарознавчої експертизи. Окрім того, скаржник посилається на те, що відповідач не надав судам попередніх інстанцій жодних доказів на підтвердження наявності тих обставин, з якими він пов'язував визначення територіальних та товарних меж ринку, що зумовлює безпідставність та необґрунтованість висновків про монопольне (домінуюче) становище позивача.

Ухвалою Вищого господарського суду України від 27.10.2016 касаційну скаргу ПАТ "Автотехсервіс" прийнято до провадження та призначено до розгляду на 16.11.2016.

На адресу суду від Тернопільського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України надійшов відзив на касаційну скаргу ПАТ "Автотехсервіс", в якому відділення просило відмовити в її задоволенні, а оскаржувані судові рішення залишити без змін.

Колегія суддів, розглянувши наявні матеріали, заслухавши пояснення представника відповідача, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування норм матеріального і процесуального права вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з огляду на таке.

Як встановлено господарськими судами Тернопільським обласним територіальним відділенням Антимонопольного комітету України проведено дослідження діяльності суб'єктів господарювання на регіональному ринку роздрібної торгівлі світлими нафтопродуктами.

За результатами збору та аналізу даних, в діях ПАТ "Автотехсервіс" було виявлено ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції та 06.11.2015 адміністративною колегією Тернопільського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України постановлено рішення №68-р/к у справі №796-ЗМС про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та накладення штрафу.

За змістом рішення, перевіркою було встановлено такі обставини.

Враховуючи октанове число пального, характеристики та ціни на нього, товарними межами ринку визначено:

- роздрібна торгівля низькооктановими бензинами,

- роздрібна торгівля висооктановими бензинами,

- роздрібна торгівля дизельним пальним.

Зважаючи на місце розташування АЗС позивача, населені пункти, в яких проживають споживачі, транспортні витрати споживачів на придбання товарів, неможливість переміщення пропозиції товару, АМК визначив територіальні межі ринку для:

- роздрібної торгівлі низькооктановими бензинами: смт. Козова, Козівського району, Тернопільської області; смт. Залізці, Зборівського району, Тернопільської області; м. Скалат, Підволочиського району, Тернопільської області з урахуванням прилеглої території в радіусі 5 км., с. Сільце, Підгаєцького району, Тернопільської області; смт. Гусятин, Гусятинського району, Тернопільської області; м. Чортків, Чортківського району, Тернопільської області;

- роздрібної торгівлі висооктановими бензинами та дизельним пальним: м. Скалат, Підволочиського району, Тернопільської області з урахуванням прилеглої території в радіусі 5 км., с. Городище, Козівського району, Тернопільської області.

При визначенні територіальних меж ринку роздрібної торгівлі пальним, серед іншого, Тернопільське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України брало до уваги додаткові витрати споживачів, власників транспортних засобів, які зареєстровані або проживають в зазначених територіальних межах на пальне необхідне для подолання відстані в прямому й зворотному напрямках до найменш віддалених АЗС, що належать іншим суб'єктам господарювання, (в середньому 1 л на 10 км), експлуатаційні витрати (ремонт, технічне обслуговування автомобіля, витрати мастильних матеріалів) та витрати часу.

Дослідивши надані місцевими органами державної влади та самим відповідачем документи, АМК з'ясував, що у більшості із зазначених територіальних меж, роздрібна торгівля пальним здійснювалась лише на АЗС належних позивачу.

При цьому у досліджуваний період територіальним відділенням було отримано інформацію про кількість АЗС у Тернопільській області, їх місцезнаходження, обсяги реалізації продукції, вартість продукції.

З врахуванням отриманої інформації було зроблено висновок про те, що в впродовж 2014 року та І кварталу 2015 року ПАТ "Автотехсервіс" займало монопольне (домінуюче) становище на ринку

торгівлі низкооктановими бензинами в територіальних межах: - смт. Козова, Козівського району, Тернопільської області з часткою 100 відсотків; - смт. Залізці, Зборівського району, Тернопільської області з часткою 100 відсотків; - м. Скалат, Підволочиського району, Тернопільської області з урахуванням прилеглої території в радіусі 5 км з частками 90,17 та 90,06 відсотків відповідно. - с. Сільце, Підгаєцького району, Тернопільської області з часткою 100 відсотків; - смт. Гусятин, Гусятинського району, Тернопільської області з часткою 100 відсотків; - м. Чортків, Чортківського району, Тернопільської області з часткою 80,05 та 100 відсотків;

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст