Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 16.11.2016 року у справі №910/12640/15

Постанова ВГСУ від 16.11.2016 року у справі №910/12640/15

09.02.2017
Автор:
Переглядів : 186

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 листопада 2016 року Справа № 910/12640/15

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Козир Т.П. - головуючого, Гольцової Л.А., Іванової Л.Б.,

за участю представників: позивача - Кичи Д.О. дов. б/н від 26 жовтня 2016 року,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу ПАТ "Київсільелектро" на постанову Київського апеляційного господарського суду від 29 червня 2016 року у справі Господарського суду міста Києва за позовом ПАТ "Київсільелектро" до ТОВ "Карт-Ойл ЛТД" про виконання обов'язку в натурі,

ВСТАНОВИВ:

У травні 2015 року ПАТ "Київсільелектро" (далі - позивач) звернулось до ТОВ "Карт-Ойл ЛТД" (далі - відповідач) з позовом про (з урахуванням заяв про зміну предмета позову) зобов'язання поставити наступні нафтопродукти: дизельне паливо W в кількості 5 810 літрів, бензин МУСТАНГ 92 - З 000 літрів, бензин А-95 (економ) - 900 літрів, бензин А-92 - 2 000 літрів, дизельне пальне - 3 000 літрів, бензин А-95 (преміум) - 500 літрів.

Позовні вимоги обгрунтовано тим, що позивач не отримав товар, який оплатив за договором № 1140 від 20 березня 2014 року, а саме, нафтопродукти.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 9 червня 2015 року у задоволенні позову відмовлено повністю.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 11 листопада 2015 року апеляційну скаргу ПАТ "Київсільелектро" залишено без задоволення, а рішення Господарського суду міста Києва від 9 червня 2015 року - без зміни.

Постановою Вищого господарського суду України від 12 січня 2016 року постанову Київського апеляційного господарського суду від 11 листопада 2015 року та рішення Господарського суду міста Києва від 9 червня 2015 року скасовано, справу передано на новий розгляд до Господарського суду міста Києва.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 29 березня 2016 року у задоволенні позову відмовлено повністю.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 29 червня 2016 року апеляційну скаргу ПАТ "Київсільелектро" залишено без задоволення, а рішення Господарського суду міста Києва від 29 березня 2016 року - без зміни.

У касаційній скарзі ПАТ "Київсільелектро" просить скасувати рішення Господарського суду міста Києва від 29 березня 2016 року та постанову Київського апеляційного господарського суду від 29 червня 2016 року, прийняти нове рішення, яким задовольнити позов чи направити справу на новий розгляд.

Посилається на порушення судами попередніх інстанцій норм ст. ст. 313, 321 Цивільного кодексу України та неправильне застосування умов договору.

Вказує на те, що не мав можливості отримати оплачений товар способом, передбаченим договором, з причин, які від нього не залежали.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився.

Враховуючи, що про час та місце розгляду касаційної скарги відповідач повідомлений належним чином, суд вважає за можливе розглянути справу за його відсутності.

Заслухавши пояснення представника позивача, обговоривши доводи касаційної скарги та вивчивши матеріали справи, суд вважає, що касаційна скарга підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Судами встановлено, що 20 березня 2014 року між сторонами укладений договір № 1140 купівлі-продажу нафтопродуктів, відповідно до п.1.1 якого відповідач зобов'язується поставити та передати у власність, а позивач - прийняти та оплатити нафтопродукти (далі - продукція), а саме, нафтопродукти на відпускних облікових картках відповідно до умов цього договору. Термін дії відпускних облікових карток-талонів становить від одного до трьох календарних місяців з моменту їх отримання позивачем.

Відповідно до п. 1.2 договору кількість, найменування та ціна продукції вказується в видатковій накладній, рахунку-фактурі на оплату, який видається відповідачем позивачу на підставі усної заявки останнього і є невід'ємною частиною цього договору.

Згідно п. 2.1 договору умова розрахунків - передоплата. Позивач зобов'язується оплатити 100 % вартості продукції, зазначеної в рахунку-фактурі на оплату, до моменту поставки продукції протягом 1 (одного) банківського дня з дати виставлення рахунку-фактури. Датою здійснення оплати вважається дата зарахування коштів на поточний рахунок відповідача.

Пунктом 2.2 договору сторони, зокрема, погодили, що підставою для здійснення оплати за продукцію, що поставляється у відповідності до даного договору, є рахунок-фактура відповідача.

Відповідно до п. п. 2.3, 2.4 договору остаточні розрахунки сторін за даним договором по кожній поставці продукції здійснюються на підставі накладної або акту прийому-передачі продукції. Відповідач має право скоригувати вартість продукції після закінчення терміну дії відпускних облікових карток-талонів та провести заміну наявних у позивача облікових карток - талонів.

Згідно п.п. 3.1, 3.2, 3.3 договору нафтопродукти постачаються відповідачем шляхом заправки автомобілів покупця на АЗС відповідача після пред'явлення відпускної облікової картки. Відпускні облікові картки видаються позивачу відповідачем після оплати останнім вартості нафтопродуктів відповідно до наданого рахунку-фактури на підставі довіреності встановленого зразка. Поставка партії продукції вважається погодженою, а заявка позивача вважається прийнятою відповідачем до виконання з дати виставлення відповідачем рахунку-фактури. Обсяг заявки, прийнятий до виконання, визначається найменуванням продукції і її кількістю, зазначеними у рахунку-фактурі.

Остаточна кількість продукції, що поставляється відповідно до даного договору, визначається на підставі накладних, актів прийому-передачі продукції, дані яких служать підставою для проведення остаточних взаєморозрахунків (п. 3.4).

Відповідач зобов'язується надавати позивачу відпускні облікові картки відразу після оплати позивачем вартості продукції; забезпечити цілодобову заправку автомобілів позивача, включаючи суботу, неділю та святкові дні; забезпечити заправку автомобілів позивача після закінчення строку дії договору по відпускних облікових картках, якщо вони були оплачені позивачем, але залишились нереалізованими (п. п. 4.2.2 - 4.2.4 договору).

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст