Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 16.08.2016 року у справі №910/32524/15

Постанова ВГСУ від 16.08.2016 року у справі №910/32524/15

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 167

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 серпня 2016 року Справа № 910/32524/15 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого Демидової А.М. (доповідач у справі),суддів:Воліка І.М., Шевчук С.Р.,розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Юридична фірма "Довіра"на постановуКиївського апеляційного господарського суду від 07.06.2016 у справі№ 910/32524/15 господарського суду міста Києваза позовомТовариства з обмеженою відповідальністю "Юридична фірма "Довіра"доТовариства з обмеженою відповідальністю "Прод-Лідер"третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача Товариство з обмеженою відповідальністю "Юридична компанія "ОРДО" простягнення 65 427,96 грн.,за участю представників: від позивачане з'явивсявід відповідачане з'явивсявід третьої особине з'явився

ВСТАНОВИВ:

У грудні 2015 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Юридична фірма "Довіра" (далі - ТОВ "ЮФ "Довіра") звернулося до господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Прод-Лідер" (далі - ТОВ "Прод-Лідер") про стягнення заборгованості за надані юридичні послуги за договором про надання юридичних послуг № 01-06/13 від 01.06.2013 у розмірі 65 427,96 грн., з яких: основна сума боргу - 25 000,00 грн., 3% річних - 1 786,01 грн., інфляційні втрати - 19 845,00 грн.

Рішенням господарського суду міста Києва від 22.02.2016 у справі № 910/32524/15 (суддя Мудрий С.М.) позов ТОВ "ЮФ "Довіра" задоволено частково; стягнуто з ТОВ "Прод-Лідер" на користь позивача основний борг у розмірі 25 000,00 грн., пеню у розмірі 1 961,65 грн., три проценти річних у розмірі 1 473,29 грн., індекс інфляції у розмірі 19 738,58 грн. В іншій частині позову відмовлено.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 07.06.2016 (колегія суддів у складі: Ільєнок Т.В. - головуючого, Яковлєва М.Л., Станіка С.Р.) рішення господарського суду міста Києва від 22.02.2016 у справі № 910/32524/15 скасовано; прийнято нове судове рішення, яким у позовних вимогах відмовлено.

Не погоджуючись з постановою Київського апеляційного господарського суду від 07.06.2016 у справі № 910/32524/15, ТОВ "ЮФ "Довіра" звернулося до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить суд скасувати оскаржувану постанову, а рішення господарського суду міста Києва від 22.02.2016 у даній справі залишити в силі.

В обґрунтування своїх вимог скаржник посилається на те, що оскаржувана постанова прийнята з неправильним застосуванням норм матеріального та процесуального права.

Ухвалою Вищого господарського суду України від 02.08.2016 колегією суддів у складі: Демидової А.М. - головуючого (доповідач у справі), Воліка І.М., Шевчук С.Р. прийнято зазначену касаційну скаргу ТОВ "ЮФ "Довіра" до касаційного провадження та призначено її розгляд у судовому засіданні на 16.08.2016 о 10 год. 55 хв.

Учасники судового процесу, згідно з приписами ст. 1114 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), були належним чином повідомлені про день, час і місце розгляду касаційної скарги, однак передбаченим законом правом на участь у розгляді скарги касаційною інстанцією не скористалися.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши доводи касаційної скарги, перевіривши правильність застосування господарськими судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів Вищого господарського суду України дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню, виходячи із наступного.

Як встановлено господарськими судами попередніх інстанцій, 01.06.2013 між Товариством з обмеженою відповідальністю "Юридична компанія "ОРДО" (далі - ТОВ "ЮК "ОРДО") (Виконавець) та ТОВ "Прод-Лідер" (Замовник) укладено договір про надання юридичних послуг № 01-06/13 (далі - Договір).

Відповідно до п. 1.1 Договору, в порядку та на умовах, визначених Договором, Виконавець зобов'язується надати Замовнику юридичні послуги, передбачені Договором, а Замовник зобов'язується прийняти та оплатити їх.

Згідно з п. 1.2.1 Договору, сторони домовились, що протягом одного календарного місяця з моменту підписання даного Договору Виконавець, додатково до юридичних послуг, визначених в п. 1.2 даного Договору, зобов'язується здійснити комплексний юридичний аналіз установчих та дозвільних документів Замовника; наявності заборгованостей у інших осіб перед Замовником та можливих шляхів їх погашення; аналіз судових справ, у яких бере участь Замовник, та перспективи їх вирішення на користь Замовника. Визначені у даному пункті послуги надаються разово та оплачуються Замовником додатково.

Пунктом 1.3 Договору передбачено, що з метою забезпечення належного надання юридичних послуг Замовник має право подавати Виконавцеві заявки на замовлення послуг у письмовій формі та/або шляхом надіслання факсограм чи повідомлень електронною поштою; уточнювати поставлені завдання в усній чи письмовій формі (включаючи електронну пошту). У разі якщо завдання поставлене в усній формі, Замовник повинен уточнити його в письмовій формі та здобути письмове підтвердження від Замовника, яке доставлене по електронній пошті, або іншим чином, що підтверджує завдання, строки та очікувані витрати.

Пунктом 2.1 Договору передбачено, що результати послуг передаються Замовнику для вказаної ним особи та у відповідності до вказаних ним реквізитів через кур'єра, по факсу, електронною поштою, поштовим відправленням або іншими засобами зв'язку, прийнятними для обох сторін.

Ціну даного Договору становить сукупна вартість послуг, що надаються Виконавцем в межах даного Договору (п. 3.1 Договору).

Згідно з п. 3.2 Договору вартість юридичних послуг Виконавця за Договором складає 5 000 гривень на місяць.

Вартість додаткових послуг Виконавця, що визначені в п. 1.2.1 даного Договору, становить 5 000 гривень та оплачується згідно з рахунком, наданим Виконавцем, протягом трьох банківських днів з моменту отримання рахунку, якщо інший строк не буде визначений у самому рахунку (п. 3.2.1 Договору).

Відповідно до п. 3.3 Договору послуги сплачуються Замовником шляхом перерахування грошових коштів на рахунок Виконавця не пізніше 5-го числа місяця, наступного за місяцем, в якому послуги були надані.

Також, господарськими судами попередніх інстанцій встановлено, що 03.08.2014 між ТОВ "ЮК "ОРДО" (Первісний кредитор) та ТОВ "ЮФ "Довіра" (Новий кредитор) укладено договір № 01 про відступлення права вимоги (далі - Договір про відступлення права вимоги).

Відповідно до п. 1 Договору про відступлення права вимоги Первісний кредитор передав, а Новий кредитор прийняв на себе право вимоги, що належить Первісному кредиторові, і стає кредитором за договором про надання юридичних послуг № 01-06/13 від 01.06.2013, укладеним між Первісним кредитором та ТОВ "Прод-Лідер".

Згідно з п. 2 Договору про відступлення права вимоги Новий кредитор одержує право (замість Первісного кредитора) вимагати від Боржника належного виконання всіх зобов'язань за основним Договором, а саме оплати вартості наданих юридичних послуг, стягнення штрафних санкцій, пені, трьох відсотків річних, інфляційних збитків.

Відповідно до п. 4 Договору про відступлення права вимоги до Нового кредитора переходять всі права та обов'язки Первісного кредитора за Основним договором в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав. З моменту укладення даного Договору Новий кредитор вважається стороною Основного договору, а Первісний кредитор втрачає всі права за Основним договором.

Згідно з п. 7 Договору про відступлення права вимоги Основний договір не містить заборони щодо заміни кредитора без згоди Боржника.

Обґрунтовуючи позовні вимоги, позивач послався на те, що на виконання умов Договору ТОВ "ЮК "ОРДО" було надано відповідачу юридичні послуги на загальну суму 25 000,00 грн., проте відповідач, у порушення умов Договору, не оплатив надані послуги. У зв'язку з цим, позивач, якому ТОВ "ЮК "ОРДО" відповідно до Договору про відступлення права вимоги відступило право вимоги за Договором, просив суд стягнути з відповідача на користь позивача основний борг у розмірі 25 000,00 грн., а також пеню у розмірі 18 796,95 грн., три проценти річних у розмірі 1 786,01 грн. та інфляційні втрати у розмірі 19 845,00 грн.

Згідно з ч. 1 ст. 901 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст