Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 14.12.2016 року у справі №5019/592/11

Постанова ВГСУ від 14.12.2016 року у справі №5019/592/11

03.02.2017
Автор:
Переглядів : 199

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 грудня 2016 рокуСправа № 5019/592/11 Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого -Білошкап О.В.,суддів -Поліщука В.Ю., Ткаченко Н.Г.,за участю представників сторін:

НАК "Украгролізинг" - Опенько Д.А.,

Генеральної прокуратури України - Рядчика А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу Національної акціонерної компанії "Украгролізинг" на ухвалу господарського суду Рівненської області від 30.08.2016 та постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 04.10.2016 у справі №5019/592/11 за позовом заступника прокурора міста Рівне в інтересах держави в особі Відкритого акціонерного товариства "Національної акціонерної компанії "Украгролізинг" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Племзавод" про стягнення в сумі 462 430 грн. 62 коп., -

в с т а н о в и в:

Ухвалою господарського суду Рівненської області від 30.08.2016 року у справі №5019/592/11 (суддя Торчинюк В.Г.) відмовлено Національній акціонерній компанії "Украгролізинг" в задоволенні скарги від 21.04.2016 року №14/631 на бездіяльність державного виконавця, начальника відділу та відділу державної виконавчої служби Здолбунівського РУЮ у Рівненській області в частині виконання наказу господарського суду Рівненської області №5019/592/11 від 26.04.2011 року.

Постановою Рівненського апеляційного господарського суду від 04.10.2016 (колегія суддів: Мельник О.В. - головуючий, Грязнов В.В., Розізнана І.В.) апеляційну скаргу Національної акціонерної компанії "Украгролізинг" залишено без задоволення, ухвалу господарського суду Рівненської області від 30.08.2016 року у справі №5019/592/11 залишено без змін.

Національна акціонерна компанія "Украгролізинг" звернулась до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить постанову Рівненського апеляційного господарського суду від 04.10.2016 та ухвалу господарського суду Рівненської області від 30.08.2016 скасувати та направити справу до суду першої інстанції, посилаючись на порушення та неправильне застосування судами попередніх інстанції норм процесуального права та матеріального права.

Заслухавши доповідь судді Білошкап О.В., вислухавши пояснення представників сторін, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів прийшла до висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судами попередніх інстанцій, 29.04.2016 року Національна акціонерна компанія "Украгролізинг" звернулась до суду першої інстанції зі скаргою на бездіяльність відділу Державної виконавчої служби Здолбунівського районного управління, в якій заявник просив: визнати неправомірною бездіяльність державного виконавця відділу державної виконавчої служби Здолбунівського РУЮ у Рівненській області Журавського Н.М.; визнати неправомірною бездіяльність начальника відділу державної виконавчої служби Здолбунівського РУЮ у Рівненській області Довгополюк В.В.; визнати неправомірною бездіяльність відділу державної виконавчої служби Здолбунівського РУЮ у Рівненській області.

Відмовляючи Національній акціонерній компанії "Украгролізинг" в задоволенні скарги, суд першої інстанції, з яким погодився суд апеляційної інстанції, послався на відсутність порушень в діях органу державної виконавчої служби в частині виконання наказу господарського суду Рівненської області № 5019/592/11 від 26 травня 2015 року щодо не призначення нового відповідального зберігача майна та надання інформації про хід виконавчого провадження.

Відповідальний зберігач не звертався до органів виконавчої служби з приводу того, що йому вчиняються перешкоди в збереженні майна, а в матеріалах справи відсутні докази того, що передане на зберігання ОСОБА_10 майно пошкоджене або має місце зміна кількісних та якісних характеристик описаного та арештованого майна. Також, державним виконавцем було надано відповідь на заяву стягувача від 16.12.2015 року №477 в передбачені чинним законодавством України строки.

За наведених обставин, дії органу державної виконавчої служби України в частині виконання наказу господарського суду Рівненської області №5019/592/11 від 26.05.2015 року щодо не призначення нового відповідального зберігача майна є правомірними та такими, що ґрунтуються на вимогах закону.

Відповідно до ст.124 Конституції України судові рішення ухвалюються судами іменем України і є обов'язковими до виконання на всій території України.

Згідно ст. 45 ГПК України господарські суди здійснюють правосуддя шляхом прийняття обов'язкових до виконання на всій території України рішень, ухвал, постанов; рішення і постанови господарських судів приймаються іменем України.

Рішення, ухвали, постанови господарського суду, що набрали законної сили, є обов'язковими на всій території України і виконуються у порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження" (ст.115 ГПК України).

Відповідно до ст.1 Закону України "Про виконавче провадження" виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження та примусове виконання рішень інших органів (посадових осіб) - це сукупність дій органів і посадових осіб, визначених у цьому Законі, що спрямовані на примусове виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), які провадяться на підставах, в межах повноважень та у спосіб, визначених цим Законом, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону та інших законів, а також рішеннями, що відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню

Згідно з ч. 2 ст. 1 Закону України "Про державну виконавчу службу" завданням державної виконавчої служби є своєчасне, повне і неупереджене примусове виконання судових рішень, передбачених законом.

Відповідно до статті 11 Закону України "Про виконавче провадження" державний виконавець зобов'язаний вживати передбачених цим законом заходів примусового виконання рішень, неупереджено, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії, зокрема, державний виконавець здійснює заходи, необхідні для своєчасного і в повному обсязі виконання рішення, зазначені в документі на примусове виконання рішення, у спосіб та в порядку, встановленому виконавчим документом і цим законом.

Згідно із ст.116 ГПК України виконання рішення господарського суду, провадиться на підставі виданого ним наказу, який є виконавчим документом.

Як вбачається з матеріалів справи, рішенням господарського суду Рівненської області від 12.04.2011 року у справі №5019/592/11 позов заступника прокурора міста Рівне в інтересах держави в особі відкритого акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Украгролізинг" в особі Рівненської філії "Національна акціонерна компанія "Украгролізинг" задоволено частково та стягнуто з товариства з обмеженою відповідальністю "Племзавод" на користь відкритого акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Украгролізинг" в особі Рівненської філії "Національна акціонерна компанія "Украгролізинг" 352663,19 грн. заборгованості, 10439,52 грн. пені, 2020,55 грн. річних та 5044,32 грн. інфляційних, в задоволенні решти позову - відмовлено.

26.04.2011 року на виконання рішення суду від 12.04.2011 року видано відповідні накази.

Відділом державної виконавчої служби Здолбунівського районного управління юстиції Рівненської області було відкрито виконавче провадження про примусове стягнення боргу, накладено арешт на кошти та майно ТОВ "Племзавод".

Як встановлено судами попередніх інстанцій, на примусовому виконанні відділу державної виконавчої служби Здолбунівського районного управління юстиції Рівненської області перебуває зведене виконавче провадження №45298624, до якого входить, зокрема, виконання постанови ВП №44919226 про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Племзавод" 362003,98 грн. боргу згідно наказу господарського суду Рівненської області № 5019/592/11 від 26 травня 2011 року.

03.11.2014 державним виконавцем Журавським Н.М. було описано та арештовано майно відповідача та передано на відповідальне зберігання директору товариства ОСОБА_10

Звертаючись зі скаргою на бездіяльність відділу Державної виконавчої служби Здолбунівського районного управління, заявник послався на те, що з метою збереження описаного та арештованого майна скаржником направлено до відділу виконавчої служби звернення №477 від 16.12.2015 року, в якому стягувач просить вжити заходів спрямованих на збереження даного майна та повідомити його про відповідальну особу за збереження майна боржника, однак відповіді на дане звернення стягувачеві не надходило. Також зазначив, що ніяких дій щодо призначення іншого зберігача майна та будь-яких дій щодо збереження майна виконавчою службою здійснено не було .

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст