Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 14.09.2016 року у справі №909/79/16

Постанова ВГСУ від 14.09.2016 року у справі №909/79/16

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 144

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 вересня 2016 року Справа № 909/79/16

Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

Данилової М.В., - головуючий Данилової Т.Б., Корсака В.А.,за участю представників:позивача Громніцький Ю. П. (дов. від 13.05.2014 р. №14-132)відповідачаВолощук П.Ю. (дов. від 07.04.2016 р. №1.8-19/888/1)розглянувши матеріали касаційної скаргиПублічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Івано - Франківськгаз"на постановуЛьвівського апеляційного господарського суду від 24.06.2016 р.у справі№909/79/16 Господарського суду Івано-Франківської областіза позовомПублічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Нафтогаз України"доПублічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Івано - Франківськгаз"простягнення 1 148 038,95 грн.

В С Т А Н О В И В:

Публічне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації "Нафтогаз України" звернулося до господарського суду Івано-Франківської області з позовом до Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Івано - Франківськгаз" про стягнення 1 148 038,95 грн., з яких: 901 655,56 грн. пеня, 180 781,61 грн. 3% річних та 65 601,78 грн. інфляційні втрати.

Позовні вимоги обґрунтовані приписами ст.ст. 526, 611, 625 Цивільного кодексу України, ст.ст. 93, 231 Господарського кодексу України, пунктом 7.2 договору купівлі-продажу природного газу, та тим, що відповідач свої зобов'язання щодо оплати поставленого позивачем природного газу належним чином не виконав, внаслідок чого виникла заборгованість.

Рішенням господарського суду Івано-Франківської області від 28.03.2016 р. (суддя Максимів Т.В.), у задоволенні позовних вимоги відмовлено.

Відмовляючи у задоволенні позовних вимог місцевий господарський суд вказував про те, що у зв'язку з невиконанням позивачем свого обов'язку щодо повернення підписаних актів приймання-передачі газу, у нього не виникло право вимагати у відповідача виконання зустрічного зобов'язання - здійснення остаточного розрахунку за фактично переданий газ до 20-го числа місяця, наступного за місяцем поставки газу, оскільки такий здійснюється на підставі підписаного сторонами акту приймання-передачі газу.

Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 24.06.2016 р. (колегія у складі суддів: головуючий суддя Хабіб М.І., судді Зварич О.В., Юрченко Я.О.), рішення господарського суду господарського суду Івано-Франківської області від 28.03.2016 скасовано, прийнято нове, яким позовні вимоги задоволено. Стягнуто з Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Івано - Франківськгаз" на користь Публічного акціонерного товариства "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" 901 655,56 грн. - пені, 180 781,61 - 3% річних, 65 601,78 грн. - інфляційних втрат та судовий збір.

Не погоджуючись із прийнятою постановою, Публічне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації "Івано - Франківськгаз" звернулося до Вищого господарського суду України із касаційною скаргою, в якій просить її скасувати, а рішення суду першої інстанції залишити без змін.

В касаційній скарзі Публічне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації "Івано - Франківськгаз" посилається на неналежне дослідження всіх доказів в їх сукупності та встановлення всіх обставин, необхідних для правильного вирішення спору, що призвело, на думку скаржника, до порушення судом норм матеріального та процесуального права.

Відповідно до протоколу автоматичного розподілу судової справи між суддями від 31.09.2016 р. справа повинна розглядатись у складі колегії суддів: головуючий суддя - Данилова М.В., судді Данилова Т.Б., Корсак В.А.

Ухвалою Вищого господарського суду України від 05.09.2016 р. касаційну скаргу прийнято до провадження та призначено до розгляду у вищевказаному складі.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, пояснення присутніх у судовому засіданні 14.09.2016 р. представників сторін, перевіривши наявні матеріали справи на предмет правильності застосування судами норм матеріального та процесуального права, колегія суддів зазначає наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, 04.01.2013 р. між Публічним акціонерним товариством по газопостачанню та газифікації "Нафтогаз України" (продавець) та Публічним акціонерним товариством по газопостачанню та газифікації "Івано - Франківськгаз" (покупець) було укладено договір на купівлю - продаж природного газу №13-191-Б, відповідно до умов якого продавець зобов'язується передати у власність покупцю у 2013 році природний газ, а покупець зобов'язався прийняти та оплатити газ на умовах договору газ, що передається за договором використовується покупцем виключно для подальшої реалізації установам і організаціям, що фінансуються з державного та місцевих бюджетів, які є кінцевими споживачами газу (п.п.1.1., 1.2. договору).

Згідно з п. 2.1 договору продавець передає покупцеві у 2013 році газ в обсязі до 33 948,000 тис. куб. м. Обсяги газу, що планується передати за цим договором, можуть змінюватись сторонами протягом місяця продажу в установленому порядку (п.п.2.1., 2.1.1. договору).

Продавець передає покупцю у загальному потоці імпортний газ (за кодом УКТ ЗЕД 2711 21 00 00, ввезений на митну територію України ПАТ "НАК Нафтогаз України") у пунктах приймання-передачі газу на газовимірювальних станціях, які знаходяться на кордоні України з Російською Федерацією, та в пунктах приймання-передачі газу з ПСГ в газотранспортну систему (п.3.1 договору).

Відповідно до п. 3.3 приймання-передача газу, переданого продавцем покупцеві у відповідному місяці продажу, оформляється актом приймання-передачі газу.

Згідно з п. 3.4. договору не пізніше 5-го числа місяця, наступного за місяцем продажу газу покупець зобов'язується надати продавцеві підписані та скріплені печаткою покупця два примірники акта приймання-передачі газу, у якому зазначаються фактичні обсяги використаного газу, його фактична ціна та вартість. Продавець не пізніше 8-го числа місяця, наступного за місяцем продажу газу, зобов'язується повернути покупцеві один примірник оригіналу акта, підписаного уповноваженим представником та скріпленого печаткою, або надати в письмовій формі мотивовану відмову від підписання акта. Підписані акти є підставою для остаточних розрахунків між сторонами.

Кількість газу, яка подається покупцеві, визначається за показами комерційних вузлів обліку газу споживачів покупця (п.4.1 договору).

Відповідно до п.5.2 договору ціна за 1000 куб. м газу становить 3 509,00 грн., крім того ПДВ - 20% - 701,80 грн., усього з ПДВ - 4 210,80 грн.

Пунктом 6.1. договору визначено, що оплата за газ здійснюється покупцем виключно грошовими коштами шляхом 100% поточної оплати планових обсягів газу протягом місяця поставки з урахуванням п. 6.2. Остаточний розрахунок за фактично переданий газ здійснюється до 20-го числа наступного за місяцем поставки газу на підставі акту приймання передачі.

Згідно з п. 6.2 договору оплата за газ здійснюється з поточного рахунка із спеціальним режимом використання покупця на поточний рахунок із спеціальним режимом використання продавця відповідно до вимог Закону України "Про засади функціонування ринку природного газу" кожного банківського дня розрахункового місяця згідно з нормативами розподілу коштів, затвердженими відповідною постановою НКРЕ, та зараховується як відповідна оплата за газ. За наявності заборгованості покупець перераховує кошти з поточного рахунка на поточний рахунок з спеціальним режимом використання.

У разі невиконання покупцем умов п.6.1 договору покупець зобов'язується (крім суми заборгованості) сплатити пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного Банку України, що діяла в період, за який сплачується пеня, від суми простроченого платежу за кожен день прострочення платежу (п.7.2 договору).

Договір набуває чинності з дати підписання уповноваженими представниками сторін та поширює дію на відносини, що фактично склались між сторонами з 01.01.2013 р. і діє в частині реалізації газу до 31.12.2013 р., а в частині проведення розрахунків за газ - до їх повного виконання (п.11 договору).

Сторонами були внесені зміни до вищевказаного договору шляхом укладення додаткових угод .

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст