Головна Сервіси для юристів База рішень" Протокол " Постанова ВГСУ від 13.09.2016 року у справі №910/28335/15

Постанова ВГСУ від 13.09.2016 року у справі №910/28335/15

10.02.2017
Автор:
Переглядів : 132

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 вересня 2016 року Справа № 910/28335/15

Вищий господарський суд України у складі: суддя Палій В.В. - головуючий (доповідач), судді Львов Б.Ю. і Селіваненко В.П.

розглянув касаційну скаргу приватної організації "Організація колективного управління авторськими та суміжними правами", м. Київ, в інтересах товариства з обмеженою відповідальністю "УМИГ МЬЮЗІК", м. Київ та товариства з обмеженою відповідальністю "Юніверс Медіа Груп", м. Київ,

на постанову Київського апеляційного господарського суду від 21.06.2016

зі справи № 910/28335/15

за позовом приватної організації "Організація колективного управління авторськими та суміжними правами" (далі - Організація), м. Київ, в інтересах товариства з обмеженою відповідальністю "УМИГ МЬЮЗІК" (далі - ТОВ "УМИГ МЬЮЗІК"), м. Київ та товариства з обмеженою відповідальністю "Юніверс Медіа Груп" (далі - ТОВ "Юніверс Медіа Груп"), м. Київ

до товариства з обмеженою відповідальністю "ЛАБР" (далі - ТОВ "ЛАБР"), м. Київ,

про стягнення 41 340,00 грн. компенсації за порушення виключних майнових авторських прав.

Судове засідання проведено за участю представників:

Організації - Хлєбніков С.Г. предст. (дов. від 22.07.2016)

ТОВ "УМИГ МЬЮЗІК" - не з'явився

ТОВ "Юніверс Медіа Груп" - не з'явився

ТОВ "ЛАБР"- Панчишин А.М. предст. (дов. від 15.12.2015)

За результатами розгляду касаційної скарги Вищий господарський суд України

ВСТАНОВИВ:

Організація звернулася до господарського суду міста Києва в інтересах ТОВ "УМИГ МЬЮЗІК" та ТОВ "Юніверс Медіа Груп" з позовом до ТОВ "ЛАБР" про стягнення 41 340,00 грн. компенсації у зв'язку з порушенням майнових авторських прав позивачів.

Рішенням господарського суду міста Києва від 17.02.2016 у справі № 910/28335/15 (суддя Прокопенко Л.В.) позов задоволено повністю.

Прийняте судове рішення зі справи з посиланням, зокрема на приписи статей 440, 443, 445 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), статей 15, 50, 52 Закону України "Про авторське право і суміжні права" (далі - Закон № 3792), постанову пленуму Вищого господарського суду України від 17.10.2012 № 12 "Про деякі питання практики вирішення спорів, пов'язаних із захистом прав інтелектуальної власності" мотивовано встановленням факту порушення відповідачем майнових авторських прав позивачів, шляхом публічного виконання музичних творів та наявністю правових підстав для стягнення з відповідача на користь позивачів компенсації у заявленому Організацією розмірі.

Постановою Київського апеляційного господарського суду від 21.06.2016 (судді Шипко В.В.- головуючий, Сотніков С.В., Верховець А.А.) рішення місцевого господарського суду скасовано та прийнято нове рішення про відмову в задоволенні позову. Постанову апеляційного господарського суду мотивовано недоведеністю Організацією факту порушення майнових авторських прав позивачів саме з боку відповідача (не прийнято як належні докази у справі надані Організацією на підтвердження факту використання музичних творів відповідачем: відеозаписи фіксації фактів публічного виконання спірних творів у відповідному закладі харчування; акти фіксацій та касові чеки).

У касаційній скарзі до Вищого господарського суду України Організація просить постанову апеляційного господарського суду зі справи скасувати, а рішення місцевого господарського суду залишити в силі. Скаргу мотивовано прийняттям оскаржуваного судового акту з порушенням норм матеріального та процесуального права.

У відзиві на касаційну скаргу ТОВ "ЛАБР" просило залишити постанову апеляційного господарського суду без змін, а касаційну скаргу - без задоволення.

Учасники судового процесу відповідно до статті 1114 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) належним чином повідомлені про час і місце розгляду скарги.

25.08.2016 судом одержано додаткові письмові пояснення до касаційної скарги від Організації.

29.08.2016 судом одержано додаткові письмові пояснення від Організації з приводу дій суду апеляційної інстанції у розгляді справи № 910/28335/15.

Ухвалою Вищого господарського суду України від 30.08.2016 розгляд касаційної скарги відкладено на 13.09.2016.

Перевіривши на підставі встановлених попередніми судовими інстанціями обставин справи правильність застосування ними норм процесуального та матеріального права, заслухавши пояснення представників Організації та відповідача, Вищий господарський суд України дійшов висновку про наявність підстав для задоволення касаційної скарги з урахуванням такого.

Місцевим та апеляційним господарськими судами у справі, зокрема, встановлено, що:

Юридичні застереження

Protocol.ua є власником авторських прав на інформацію, розміщену на веб - сторінках даного ресурсу, якщо не вказано інше. Під інформацією розуміються тексти, коментарі, статті, фотозображення, малюнки, ящик-шота, скани, відео, аудіо, інші матеріали. При використанні матеріалів, розміщених на веб - сторінках «Протокол» наявність гіперпосилання відкритого для індексації пошуковими системами на protocol.ua обов`язкове. Під використанням розуміється копіювання, адаптація, рерайтинг, модифікація тощо.

Повний текст